Érdekességek

Szövetség az Élő Tiszáért

2013.02.27. - 17:35  |  Nincs hozzászólás

A Tisza Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, 962 km-ével pedig a Duna leghosszabb mellékfolyója. Pár évszázaddal korábban azonban még ennél is nagyobb területen haladt keresztül: 1419 km-es hosszával rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki az Alföldön.

A reformkor idején, Széchenyi István szervezésével megkezdett szabályozásoknak köszönhetően azonban nem csak rövidebb lett a folyó hossza, de komoly környezeti problémák is felléptek. A folyórendezésnek következménye volt továbbá, hogy több halfaj élőhelye átrendeződött, valamint az ártéri gyümölcstermesztő vidékek is eltűntek.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület egy olyan közösségi együttműködés, mely civilszervezetek, önkormányzatok, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek, és a tudomány képviselőinek összefogásából jött létre. Céljuk, hogy olyan társadalmi és gazdasági felemelkedést biztosítsanak a tiszai területeken élők számára, mely a természeti erőforrásokat is megőrzi és gazdagítja. A társadalmi, a gazdasági és a környezeti tényezők ugyanis összefüggenek.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának szerdai vendégei, Kajna Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke és Szabadkai Andrea, az Egyesület elnökségi tagja úgy látják, hogy a legfontosabb lépés a Tisza rehabilitációja szempontjából az lenne, ha helyi léptékkel gondolkodnánk, és első sorban a területen élők érdekeit tartanánk szem előtt.

Az Egyesület egyik legfontosabb programja ezért a Tisza-menti településen élő termelők szolgáltatásait és termékeit népszerűsítő Élő Tisza védjegy. Az ezzel a címkével ellátott termékek megalapozhatják a későbbi rehabilitációs lépéseket, hiszen megbízható minőségüknek és kedvező áruknak köszönhetően már most nagy népszerűségnek örvendenek a fővárosi lakosság körében is.

Rovat további cikkei

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

Friss cikkek

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »