Érdekességek

Rosszul járhatunk ha halat eszünk

2017.02.09. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Sokan kedvelik a gyapjú ruhákat. Ki a melegsége, ki a puhasága miatt, de vitathatatlanul jó pár ember hord valami gyapjúból készült ruhadarabot. Azonban a szintetikus gyapjú komoly problémákat is okozhat, mint azt egy kutatás kimutatta.

Minden egyes mosáskor egy szintetikus gyapjúból készült ruhadarab ezernyi mikroszkopikus plasztik szálat enged ki magából, amik a szennyvízben kötnek ki. Ezek annyira aprók, hogy előbb utóbb eljutnak az óceánokba, ahol a halak, és más tengeri élőlények ezeket megehetik. Végérvényesen a kutatás azt mutatta ki, hogy mi is megesszük ezeket a szálakat.

A kutatást a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara kutatói végezték tavaly, és együttműködtek a Patagonia ruhagyártóval. Kimutatták, hogy minden egyes alkalommal, amikor mosószer nélkül mostak ki poliészterből készült gyapjú ruhát, kb. 2 gramm mikrszál gyűlt össze a vízben. A felültöltős mosógépeknél még rosszabb volt a helyzet, ilyenkor akár hétszer több is kerülhet a vízbe.

fiber1

A száírtókkal ellentétben itt nincs ami felfogja ezeket a mikroszálakat, sőt, ami azt illeti, a szennyvíztisztítókban sincs olyan szűrő, ahol ezek az apró műanyag szálak fennakadnának. Elkerülhetetlen, hogy ezek a vízbe, a halakba, és végül a tányérunkra kerüljenek.

Az, hogy ezek a mikroszálak mennyire károsak, egyelőre még nem tudni. Több kutatást is végeztek már ezzel kapcsolatban, és kimutatták, hogy bizonyos fajok, így például a vízibolhák könnyebben meghalnak ezektől, ha megeszik őket, míg mondjuk a közönséges rákok csak kevesebbet esznek. Az emberekre gyakorolt hatásáról még nem tudunk sokat, minden esetre nem túl biztatóak a jelek.

fiber2

Ami azonban még aggasztóbb, hogy nincs megoldás sem a problémára. Az egyetlen alternatíva, ha egyáltalán nem fogyasztunk vízi állatot. Ezen kívül lehetne megoldás, hogy az ilyen ruhákat csak ritkán mossuk, illetve ha meg is tesszük, előtte egy speciális szűrőt helyezünk be a mosógépbe, de ehhez az összes ember szükséges lenne, ami megint csak nem túl valószínű, hogy megtörténik.

Forrás: http://www.npr.org/

Rovat további cikkei

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »