Érdekességek

Véget ért az évek óta tartó kaliforniai szárazság

2017.04.11. - 17:22  |  Nincs hozzászólás

2014 januárjában a kaliforniai kormány hivatalosan is kijelentette, hogy az államon történelmi jelentőségű szárazság uralkodik. A három év alatt rengetegen próbálták, különböző módszerekkel megoldani a gondot, de átütő sikert senkinek nem sikerült elérnie. Most pénteken, azonban bejelentették, hogy a szárazság véget ért.

Kalifornia szerencséjére az idei tél meglehetősen csapadékos volt, így a víztározók többsége megtelt, és a Sierra Nevada hegységet is sűrűn belepte a hó. Ennek köszönhető, hogy a kormányzó, Jerry Brown pénteken visszavonta az állami készenléti helyzetet. Sajnos azonban még mindig vannak megyék, - Fresno, Kings, Tulare és Tuolumne - amiket továbbra is sújt a szárazság.

Brown kormányzó végrehajtási utasítása azonban nem számol fel minden szárazsággal kapcsolatos dolgot. Az állami víztározókat szabályozó szervezetekkel folytatják a párbeszédet, és különböző módszereket fognak bevetni, hogy megelőzzenek egy hasonló, vagy akár még nagyobb, államot sújtó katasztrófát. Így a víztározók vízgazdálkodása sokkal szigorúbban lesz szabályozva, sűrűbben kell jelentéseket küldeni, és minimumra csökkentik a pazarló vízfelhasználást, így például állami üzemeltetésű helyen tilos lesz eső után locsolni a gyepet.

OROVILLE, CA - AUGUST 19:  A section of Lake Oroville is seen nearly dry on August 19, 2014 in Oroville, California. As the severe drought in California continues for a third straight year, water levels in the State's lakes and reservoirs is reaching historic lows. Lake Oroville is currently at 32 percent of its total 3,537,577 acre feet. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

A valóban történelmi szárazság hatalmas károkat okozott. 2011-2012 telén kezdődött, közel 100 millió fa pusztult el miatta, teljesen felborította a mezőgazdaságot és lecsökkent a vidéki területek ivóvízkészlete. A kormányzás szerint a kaliforniaiak rendkívül jól kezelték a helyzetet, és a vártnál jobban teljesítettek. A közösségekben több, mint 22%-kal esett vissza a vízfogyasztás 2015 júniusa és 2017 januárja között.

california1

A pénteki kormányzati utasítás kitért a klímaváltozásra is. Az emberek által okozott globális felmelegedés ennél sokkal rosszabb és sokkal tovább tartó szárazságokat tartogat Kalifornia számára. Éppen ezért egy hosszútávú programot is elkezdenek kidolgozni, hogy állam szerte a víz gyűjtése és tudatos felhasználása legyen a norma. "Ugyan vége ennek a szárazságnak, de a következő már itt lehet a nyakunkon. Az elmúlt években tanúsított vízfogyasztást meg kell tartanunk." - mondta Brown kormányzó a nyilatkozatában.

Forrás: https://www.washingtonpost.com/

Rovat további cikkei

Egyre többen vagyunk a Földön

Egyre tovább maradunk életben, és sokkal egészségesebb gyermekeket tudunk...

2017.06.27. - 13:04 tovább »

Az orvosok szerint a rossz LED közvilágítás káros lehet az egészségre

Számos város cserélte le a közvilágítását LED izzókra, hogy energia-...

2017.06.26. - 13:18 tovább »

A Michelin megreformálja a kereket

Elég csak megnézni, hogy az emberiség legnagyobb találmányának nevezett...

2017.06.25. - 23:32 tovább »

Friss cikkek

Teljesen elektromos repülőt mutattak be

Habár a repülés gyors és sokak számára még élvezetes is, ez az egyik...

2017.06.28. - 06:00 tovább »

Hamarosan a levegőminőséget is megnézhetjük a térképeken

A légszennyezettséget általában úgy kezelik mint egy probléma, ami az...

2017.06.27. - 19:33 tovább »

Itt a napelemes festék

Napról napra jelennek meg az egyre innovatívabb megoldások, hogy miként...

2017.06.26. - 18:00 tovább »