Érdekességek

Milyen hatással van a háziállatok húsfogyasztása a környezetre?

2017.08.08. - 18:51  |  Nincs hozzászólás

Épp a múlt héten érkezett egy friss tanulmány arról, hogy az Egyesült Államok területén elképesztő mértékű a hús túlfogyasztása, ezzel Amerika lett a legnagyobb “halott zóna” a Mexikói-öbölben. De egy egészen más dolog is bujkál a számok mögött, vagy lehet hogy éppen a kanapé alatt, pórázzal a szájában.

Az UCLA professzora, Gregory Okin-t érdekelte, hogy vajon mennyi húst is fogyasztanak szőrös kis barátaink. "Épp azon elmélkedtem, hogy milyen jó, hogy a csirke vegetáriánus, mégis rengeteg fehérjét képes nyújtani nekünk, míg a háziállatok sok fehérjét éppen húsból szereznek be. Ezen aztán mélyebben elgondolkodtam - mennyi húst is esznek a háziállataink?"

Mint a kutatásából kiderül, rengeteget. Olyannyira, hogy az amerikai kutyák és macskák az előkelő ötödik helyet foglalták el a globális húsfogyasztás listáján, így meglehetősen nagy hatással vannak a környezetre. Okin kimutatta a kutatásában, hogy az a húsmennyiség, amit egy év alatt megesznek az amerikai kis kedvencek, nagyjából olyan károkat okoz, mintha - szintén egy év alatt - 64 millió tonna szén-dioxidot bocsájtanánk ki. A könnyebb megértés végett, a kutyák és macskák által egy év alatt elfogyasztott rengeteg hús olyan hatással van a környezetre, mint 13,6 millió autó.

Okin rögtön leszögezte, hogy nincs kisállattartás ellen, de szerinte a klímaváltozásban való szerepük felett nem szabadna szó nélkül elhaladni. "Szeretem a kutyákat és a macskákat is, és határozottan nem javaslom, hogy az emberek szabaduljanak meg tőlük, vagy hogy egy számukra egészségtelen, vegetáriánus diétát alakítsanak ki nekik. De mindenképpen úgy érzem, az ő fogyasztásukat is figyelembe kell venni, hogy egy valódi, és őszinte vitát folytathassunk a klímaváltozásról. A kisállatoknak rengeteg előnye van, de hatalmas hatással vannak a környezetre is." - mondta.

pet1

A tanulmány számos példát hoz arra, mégis mekkora ez a hatás, amit gyakorolnak a háziállatok. Ha az amerikai kutyák és macskák a saját országot alapítanának, a húsfogyasztásban csak Oroszország, Brazília, az USA, és Kína előzné meg a kis kedvencek országát. Sőt a mocskosabbik feléről is kell beszélni, hiszen közel 5,1 millió tonna ürüléket állítanak elő egy évben, nagyjából annyit, mint 90 millió amerikai.

Okin a tanulmányában még kitárt arra, hogy a környezeti hatás csökkentése érdekében a hús minőségét is figyelembe lehetne venni. "Egy kutyának nincs szüksége steak-re. Egy kutya olyan dolgokat is meg tud enni, amit egy ember nem." Egy interjúban végezetül hozzátette, hogy "nem vegetáriánus", de tudja, hogy a húsfogyasztásnak ára van.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Új dinófajra bukkantak, és ez a valaha élt legnagyobb szárazföldi állat

A mostanihoz hasonló felfedezések miatt mondhatjuk azt, hogy még nagyon sok...

2017.08.10. - 16:35 tovább »

Friss cikkek

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és...

2017.08.12. - 10:00 tovább »

Kamerunban műanyag palackokból építenek kenukat a helyi diákok

Az emberiség gyakorlatilag rá van szokva a műanyag palackokra. Percenként...

2017.08.10. - 17:22 tovább »