Érdekességek

Milyen hatással van a háziállatok húsfogyasztása a környezetre?

2017.08.08. - 18:51  |  Nincs hozzászólás

Épp a múlt héten érkezett egy friss tanulmány arról, hogy az Egyesült Államok területén elképesztő mértékű a hús túlfogyasztása, ezzel Amerika lett a legnagyobb “halott zóna” a Mexikói-öbölben. De egy egészen más dolog is bujkál a számok mögött, vagy lehet hogy éppen a kanapé alatt, pórázzal a szájában.

Az UCLA professzora, Gregory Okin-t érdekelte, hogy vajon mennyi húst is fogyasztanak szőrös kis barátaink. "Épp azon elmélkedtem, hogy milyen jó, hogy a csirke vegetáriánus, mégis rengeteg fehérjét képes nyújtani nekünk, míg a háziállatok sok fehérjét éppen húsból szereznek be. Ezen aztán mélyebben elgondolkodtam - mennyi húst is esznek a háziállataink?"

Mint a kutatásából kiderül, rengeteget. Olyannyira, hogy az amerikai kutyák és macskák az előkelő ötödik helyet foglalták el a globális húsfogyasztás listáján, így meglehetősen nagy hatással vannak a környezetre. Okin kimutatta a kutatásában, hogy az a húsmennyiség, amit egy év alatt megesznek az amerikai kis kedvencek, nagyjából olyan károkat okoz, mintha - szintén egy év alatt - 64 millió tonna szén-dioxidot bocsájtanánk ki. A könnyebb megértés végett, a kutyák és macskák által egy év alatt elfogyasztott rengeteg hús olyan hatással van a környezetre, mint 13,6 millió autó.

Okin rögtön leszögezte, hogy nincs kisállattartás ellen, de szerinte a klímaváltozásban való szerepük felett nem szabadna szó nélkül elhaladni. "Szeretem a kutyákat és a macskákat is, és határozottan nem javaslom, hogy az emberek szabaduljanak meg tőlük, vagy hogy egy számukra egészségtelen, vegetáriánus diétát alakítsanak ki nekik. De mindenképpen úgy érzem, az ő fogyasztásukat is figyelembe kell venni, hogy egy valódi, és őszinte vitát folytathassunk a klímaváltozásról. A kisállatoknak rengeteg előnye van, de hatalmas hatással vannak a környezetre is." - mondta.

pet1

A tanulmány számos példát hoz arra, mégis mekkora ez a hatás, amit gyakorolnak a háziállatok. Ha az amerikai kutyák és macskák a saját országot alapítanának, a húsfogyasztásban csak Oroszország, Brazília, az USA, és Kína előzné meg a kis kedvencek országát. Sőt a mocskosabbik feléről is kell beszélni, hiszen közel 5,1 millió tonna ürüléket állítanak elő egy évben, nagyjából annyit, mint 90 millió amerikai.

Okin a tanulmányában még kitárt arra, hogy a környezeti hatás csökkentése érdekében a hús minőségét is figyelembe lehetne venni. "Egy kutyának nincs szüksége steak-re. Egy kutya olyan dolgokat is meg tud enni, amit egy ember nem." Egy interjúban végezetül hozzátette, hogy "nem vegetáriánus", de tudja, hogy a húsfogyasztásnak ára van.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást,...

2017.10.18. - 14:16 tovább »

110 kilométeres foltot okoztak a radarokon a vándorló pillangók

"Mi az, egy madár? Egy repülő? Nem, ez... egy csapat vándorló lepke."

2017.10.13. - 06:00 tovább »

Pence továbbra is embert akar a Holdra küldeni

Az emberiség számára vitathatatlanul fontos esemény volt az 1969-es Holdra...

2017.10.11. - 15:25 tovább »

Friss cikkek

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »

A Google jövőre 100%-ig megújuló energián fog üzemelni

Miután már 10 éve sikeresen szénmentes, a Google bejelentette, hogy az...

2017.10.14. - 15:26 tovább »