Érdekességek

Úszó szigetekre költözhetünk a jövőben, ha ellepet minket a víz

2017.08.09. - 12:52  |  Nincs hozzászólás

Manapság már szinte senki számára nem titok, hogy a tengerek szintje emelkedik, és a szárazföldek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ez Hollandiában kifejezetten nagy fejfájást okoz az embereknek, hiszen Hollandia kétharmada a tengerszint alatt van. Szerencsére a holland mérnökök, már dolgoznak több megoldáson.

Az egyik ilyen találmány, ami megmentheti az országot egy "úszó mega-sziget", ami 87 háromszög alakú platformból áll össze, ami az óceán fenekéhez van kötve. A Maritime Research Institute Netherlands (MARIN) kutatócsoport az első prototípust nem rég mutatta be egy eseményen, ahol befektetőket lehetett szerezni különféle projektekhez. A bemutatón, a fából és polisztrénből készült háromszögekből összeálló szigetet élesben is tesztelték, egy víztartályban. Még hullám és szél szimuláció is volt.

sziget2

A MARIN kutatói azt remélik, az úszó sziget elérheti az 5 kilométeres átmérőt is. Egy ekkora hely elegendő területet biztosítana egy város méretű település kialakítására. Farmok, parkok, kikötők és minden más, ami egy városban ma megtalálható, jelen lenne a szigeten is. Az IFLScience cikke szerint a szigetnek remek adottságai lennének, hogy megújuló forrásból szerezzék a szükséges energiát. Vízen lévő szélerőmű farmok, árapály energia, hullám energia, és úszó napelemek, ezek mind lehetőségek lennének a sziget számára.

"A tengerszint emelkedésének idejében, a túlnépesedett városok, és a tenger közelében végezhető tevékenységek esélyei egyre romlanak, és a homok használata egy idő után nem lesz elég. Az úszó szigetek azonban innovatív módon közelítik meg a problémát." - mondta Olaf Waals, a MARIN projekt menedzsere.

sziget3

Az úszó sziget koncepciója lehet, hogy veszélyesnek, vagy akár egyenesen kivitelezhetetlennek hangzik, de Waals elmondta, hogy az intézet és ő is nagyon bízik abban, hogy a projekt egyszer valóság lehet. A legérdekesebb azonban az, hogy a holland intézet dolgozói olyat tettek, amit eddig nem sokan. A klímaváltozás következtében bekövetkező katasztrófákat kihasználva tartaná fenn az emberiséget. Elképesztően frissítő egy ilyen megoldás, ami megtalálja a két véglet közötti középutat, hogy se nem kampányol kivitelezhetetlenül a klímaváltozás ellen, de nem is csak az űrben látja a realitást.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Új dinófajra bukkantak, és ez a valaha élt legnagyobb szárazföldi állat

A mostanihoz hasonló felfedezések miatt mondhatjuk azt, hogy még nagyon sok...

2017.08.10. - 16:35 tovább »

Friss cikkek

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és...

2017.08.12. - 10:00 tovább »

Kamerunban műanyag palackokból építenek kenukat a helyi diákok

Az emberiség gyakorlatilag rá van szokva a műanyag palackokra. Percenként...

2017.08.10. - 17:22 tovább »