Érdekességek

Úszó szigetekre költözhetünk a jövőben, ha ellepett minket a víz

2017.08.09. - 12:52  |  Nincs hozzászólás

Manapság már szinte senki számára nem titok, hogy a tengerek szintje emelkedik, és a szárazföldek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ez Hollandiában kifejezetten nagy fejfájást okoz az embereknek, hiszen Hollandia kétharmada a tengerszint alatt van. Szerencsére a holland mérnökök, már dolgoznak több megoldáson.

Az egyik ilyen találmány, ami megmentheti az országot egy "úszó mega-sziget", ami 87 háromszög alakú platformból áll össze, ami az óceán fenekéhez van kötve. A Maritime Research Institute Netherlands (MARIN) kutatócsoport az első prototípust nem rég mutatta be egy eseményen, ahol befektetőket lehetett szerezni különféle projektekhez. A bemutatón, a fából és polisztirolból készült háromszögekből összeálló szigetet élesben is tesztelték, egy víztartályban. Még hullám és szél szimuláció is volt.

sziget2

A MARIN kutatói azt remélik, az úszó sziget elérheti az 5 kilométeres átmérőt is. Egy ekkora hely elegendő területet biztosítana egy város méretű település kialakítására. Farmok, parkok, kikötők és minden más, ami egy városban ma megtalálható, jelen lenne a szigeten is. Az IFLScience cikke szerint a szigetnek remek adottságai lennének, hogy megújuló forrásból szerezzék a szükséges energiát. Vízen lévő szélerőmű farmok, árapály energia, hullám energia, és úszó napelemek, ezek mind lehetőségek lennének a sziget számára.

"A tengerszint emelkedésének idejében, a túlnépesedett városok, és a tenger közelében végezhető tevékenységek esélyei egyre romlanak, és a homok használata egy idő után nem lesz elég. Az úszó szigetek azonban innovatív módon közelítik meg a problémát." - mondta Olaf Waals, a MARIN projekt menedzsere.

sziget3

Az úszó sziget koncepciója lehet, hogy veszélyesnek, vagy akár egyenesen kivitelezhetetlennek hangzik, de Waals elmondta, hogy az intézet és ő is nagyon bízik abban, hogy a projekt egyszer valóság lehet. A legérdekesebb azonban az, hogy a holland intézet dolgozói olyat tettek, amit eddig nem sokan. A klímaváltozás következtében bekövetkező katasztrófákat kihasználva tartaná fenn az emberiséget. Elképesztően frissítő egy ilyen megoldás, ami megtalálja a két véglet közötti középutat, hogy se nem kampányol kivitelezhetetlenül a klímaváltozás ellen, de nem is csak az űrben látja a realitást.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást,...

2017.10.18. - 14:16 tovább »

110 kilométeres foltot okoztak a radarokon a vándorló pillangók

"Mi az, egy madár? Egy repülő? Nem, ez... egy csapat vándorló lepke."

2017.10.13. - 06:00 tovább »

Pence továbbra is embert akar a Holdra küldeni

Az emberiség számára vitathatatlanul fontos esemény volt az 1969-es Holdra...

2017.10.11. - 15:25 tovább »

Friss cikkek

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »

A Google jövőre 100%-ig megújuló energián fog üzemelni

Miután már 10 éve sikeresen szénmentes, a Google bejelentette, hogy az...

2017.10.14. - 15:26 tovább »