Érdekességek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

2017.08.17. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a tudományos közösség legnagyobb része (megközelítőleg 98%-a) egyetért abban, hogy a klímaváltozás valós és mi, emberek okoztuk azt. Azonban ez ennél egy sokkal mélyebb téma, ezért kulturált körülmények között, teljesen jogosan vetődnek fel olyan kérdések, mint például az, hogy “Nem lesz semmire sem jó a felmelegedés?”

Az ehhez hasonló kérdések megválaszolásához kicsit háttérbe kell helyeznünk az etikát, és sokkal inkább a tudomány, és az emberiség szempontjából kell azt vizsgálni, ugyanis jelenleg sokan tartják úgy, hogy individuális szinten nem lesz jó a klímaváltozás, de kollektíven az emberiséget nézve az lehet. A globális felmelegedés rossz lesz a környezetnek és a gazdaságnak is, nem beszélve a sok millió, talán a milliárdot elérő emberről, akik szenvedni fognak, vagy meghalnak a melegedés következtében.

Azonban érdemes megnézni, hogy az emberiség hogyan jutott el erre a szintre, ahol most tartunk. A folyamatos fejlődést az biztosította, hogy állandó kihívásokkal kellett szembenéznünk és leküzdeni azokat. Nem is kell annyira visszamenni az időben, elég csak a halálos betegségek ellen készített védőoltások bevezetését követő időszak halálozásait megnézni, és láthatjuk, hogy az emberiség leküzdött egy korábban leküzdhetetlennek vélt akadályt.

klíma4

Persze több millióan haltak meg ezekben a betegségekben és még ma is messze állunk a halhatatlanságtól, arról nem is beszélve, hogy a mostani problémát mi magunk okoztuk, de több tudós amellett érvel, hogy ha klímaváltozás nem okozza a vesztünket, akkor az emberiség ezen is felül fog tudni kerekedni.

Ha most körülnézünk, láthatjuk, ahogy aggodalmukban rengeteg állam és globális vállalat az élet legtöbb terültén igyekszik cselekedni a helyzet ellen. Új rendeletek, törvények, tiltások léptek hatályba több országban, és az elektromosság generálása, annak felhasználása, raktározása, a személyszállítás, a mezőgazdaság, mind mind hatalmas változáson esett át az elmúlt években, és ez annak köszönhető, hogy a klímaváltozás miatt nincs más választásunk, mint cselekedni. A jövő vezetői ebben a világban nőnek fel, ahol nem lehet tétlenül ücsörögni és várni, hogy megoldódjon a probléma, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben az országok kormányai teljesen máshogy fognak egy ilyen kaliberű problémához hozzáállni.

klíma1

Nem nehéz választ adni arra, hogy jóm lesz-e nekünk a klímaváltozás, hiszen semmi jót nem tartogat számunkra az élhetetlenül meleg területek, a megemelkedett tengerszint és az egyre vadabb időjárás. De ha nem magunkra, hanem az emberiségre és annak jövőjére gondolunk akár katalizátorként is hathat a felmelegedés, és egy elképesztő technológiai és társadalmi fejlődésnek lehetünk szemtanúi.

Forrás: https://cleantechnica.com/

Rovat további cikkei

Minden biciklis álma ez az elektromos pumpa

A kerékpárosok egyik legrosszabb rémálma a lapos kerék. Valószínűleg...

2017.09.24. - 11:23 tovább »

Itt az első ZÖLDGÖMB fesztivál!

A Földgömb magazin október 14-én, az Akvárium Klubban rendezi meg első...

2017.09.19. - 12:56 tovább »

Így fog kinézni a Föld 250 millió év múlva

Autóval jelenleg lehetetlen kompok igénybevétele nélkül Ausztráliából...

2017.09.13. - 17:38 tovább »

Friss cikkek

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

A következő 12-17 évben a szokásosnál is nagyobb lesz a sürgés New...

2017.09.25. - 22:46 tovább »

Trump meggondolta magát a klímaegyezménnyel kapcsolatban?

Trump elnökségének röpke 9 hónapja alatt már hozzászokhattunk ahhoz,...

2017.09.24. - 19:33 tovább »

Megérkezett az első 50 Tesla Dubajba

A Tesla még februárban kötött egy szerződést az Egyesült Arab...

2017.09.23. - 19:54 tovább »