Érdekességek

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

2017.10.18. - 14:16  |  Nincs hozzászólás

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást, ami ezentúl tiltani fogja az állattenyésztő farmokat. A törvény arra kötelezi a kisállat kereskedéseket, hogy menhelyekről és adoptáló központoktól vegyék meg az eladásra kínált kutyákat, macskákat és nyulakat.

Kalifornia ezzel a törvénymódosítással az első állam lett, ahol a tenyésztőfarmokat betiltották. A cél nem a kereskedők ellehetetlenítése, hanem hogy a kevésbé szerencsés állatok is megfelelő ellátást kapjanak, valamint nagyobb esélyt arra, hogy egy szerető otthonban lakhassanak. Az Egyesült Államokban évente több, mint 1,5 millió állatot altatnak el azért, mert nem tudják hol elhelyezni őket. Az állatjogi szervezetek üdvözölték az új törvényt.

Jerry Brown, az állam kormányzója pénteken írta alá a módosítást, ami 2019. január 1-jétől lép érvénybe. Ennek értelmében a kereskedések akár 500 dolláros (kb 131 ezer forint) pénzbüntetést is kaphatnak, ha az eladásra kínált állatok nem megmentett állatok. A nagy, állami törvény előtt 36 város - köztük Los Angeles és San Fransisco is - elfogadott egy hasonló javaslatot, amik városi szinten tiltják a tenyésztőtől történő kisállatok eladását.

animal1

Több szervezet is támogatta a módosítást, köztük a The Humane Society és az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). A két társaság szerint a törvénynek köszönhetően erőteljesen csökkenni fog az állatokkal szembeni kegyetlen viselkedés és tartás, ráadásul a rosszabb sorsú, menhelyi állatok is sokkal könnyebben lelhetnek szerető otthonra.

Azonban a kisállat kereskedések már ki is fejezték aggályaikat a módosítással kapcsolatban. Szerintük ez nagyon sokat fog rontani az üzletnek, ráadásul erősen limitálja majd az elérhető fajtákat, így nem lesznek képesek kiszolgálni azokat, akik a legnépszerűbbek után kutatnak. Az állatjogi szervezetek azonban úgy tartják, hogy az állatok jóléte a legfontosabb, és az új törvény egy hatalmas győzelem a védtelen, "hangtalan" állatoknak.

A törvény támogatói azt remélik más államok is követik majd a példájukat. Az állattenyésztő farmok - ahonnan a kisállat kereskedésben eladott állatok 99%-a kerül ki - hírhedten embertelen körülmények között tartják az állatokat. A DoSomething szerint ugyanis a nőstény kutyákat például minden adandó alkalommal párosítják, ami kimeríti őket, és emiatt idő előtt pusztulnak el. Ezen kívül az innen kikerülő kölyköknek gyakran komoly betegségeik vannak, a leggyakoribbak a duzzadt mancs, súlyos fogszuvasodás, fül fertőzés és dehidratáció. Éppen ezért szeretnék a teljes Egyesült Államokban betiltani ezek működését.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Átadták a civil társadalom oscarjait

Megható és humorral tűzdelt rendezvény keretében harmadjára adták át a...

2018.04.23. - 09:46 tovább »

Friss cikkek

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »