Érdekességek

Elon Musk ezúttal tényleg túl nagyot vállalt

2017.11.03. - 15:11  |  Nincs hozzászólás

Elon Musk eddig bármit ígért – legyenek azok bármilyen Földtől elrugaszkodottak – hellyel-közzel, de mindig betartotta őket. Ez azonban a Tesla Model 3 auutóknál megdőlt, és lehet ezúttal a tech zseni túl nagyot mondott.

Több, mint 400.000 ember fizetett 1.000 dolláros előleget a Teslának, hogy megszerezhessék a cég sokak által várt Model 3-as elektromos autóját. 2017 harmadik negyedévét követően azonban mindössze 222 példányt gyártottak le. Ez a szám bőven Musk augusztusi ígérete alatt van.

A nyár végén a Tesla vezérigazgatója azt állította, hogy a Model 3 gyártását fel fogják gyorsítani, és szeptemberre már havi 1.500 autót fognak tudni elkészíteni. A végleges cél az lett volna, hogy 2018 végére már 10.000 autót gyártanak le minden hónapban. Azonban november 1-jén a Tesla kiküldött egy levelet a befektetőknek, amiben már egy új idővonalról beszélnek, a jelenlegi cél, hogy 2018 márciusára elérjék az 5.000 autó/hó teljesítményt.

musk3

A késés és tervváltozás nagyrészt amiatt következhetett be, mert idő közben kellett egy gyártási hiba miatt megváltoztatni a Model 3-asokban használt akkumulátorok felépítést. Musk szerint a hiba kijavítása érdekében az autó szoftverében teljes feladatköröket kellett átírni, hogy semmi probléma ne adódjon a későbbiekben, emellett persze mechanikai és elektromos javításokat is kellett eszközölni.

Ezek a gyártási késések nem csak a vásárlókat teszik csalódottá, hanem a Teslát is súlyosan érintik. Az említett harmadik negyedévben a Tesla, a jelentésük szerint 619,4 millió dolláros veszteséggel zárt, ami az eddigi legnagyobb negyedéves veszteségük. A számok remekül tükrözik, hogy mennyit fektettek a Model 3-as gyártásába, és hogy ezzel párhuzamosan mennyire kevés autót gyártottak le ténylegesen. Ettől függetlenül a Tesla részvényei nem zuhantak, úgy tűnik a befektetők továbbra is bíznak a vállalatban.

musk1

Musk lehet elérte teljesítőképességének csúcsát. Ugyan többen is mondták, hogy Musk igyekezett orvosolni a Model 3 problémáját. Többször túlórázott, személyesen ment el a gigafactory-ba, sőt állítólag gyakran még ott is aludt, hogy minél több időt tudjon a munkára fordítani. Viszont Musknak nem csupán a Teslával kell foglalkoznia. Ott van még neki a SpaceX, ami már amerikai ügynökségektől kap megbízásokat, és gőzerővel dolgozik a BFR-en, egy óriási szállítórakétán, hogy a hosszútávú célt - a Mars kolonizálását - minél előbb elérjék. Ezen felül még természetesen ott van a teljes Hyperloop történet, és a The Boring Company, ami már fúrja is az alagutat Los Angeles alatt, továbbá a Neuralink, Musk kísérlete, hogy az emberi agyat és a mesterséges intelligenciát összekapcsolja.

Kétség kívül Musknak rengeteg dolga van. Egész eddig úgy tűnt, ezeket remekül tudja egyensúlyozni, de mint a Model 3 példája mutatja, ehhez az kell, hogy minden nagyjából flottul menjen, a maga kerékvágásában. Váratlan helyzetek esetén az egyensúly felborul és Musknak kell lépnie az ügyben. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármelyik projektje bukásra lenne ítélve, többen állítják, hogy az eddigi teljesítménye alapján megelőlegezik neki, hogy hamar rendbe jönnek a dolgok Musk és a Tesla körül.

Forrás: http://fortune.com/

Rovat további cikkei

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »