Érdekességek

H&M ruhák, mint energiaforrás?

2017.11.27. - 13:06  |  Nincs hozzászólás

Svédország egyik erőműve elhatározta, hogy 2020-ra már nem használ semmilyen fosszilis energiaforrást. Ezt elsősorban úgy akarják elérni, hogy újrahasznosított fát és szemetet fognak helyette égetni, továbbá a H&M által leselejtezett ruhadarabokat.

Stockholmtól északnyugatra fekszik Vasteras városa, ahol a Malarenergi AB tulajdonában lévő erőmű is áll. Nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy végleg hátrahagyják az olajat és a szenet, és helyettük valami egészen furcsa alapanyagra térnek át: leselejtezett ruhákhoz. "Számunkra ez csak éghető anyag. A célunk, hogy kizárólag megújuló vagy újrahasznosított anyagokat használjunk." - mondta a Bloombergnek Jens Neren, a tüzelőanyag beszerzés irányítója.

Svédország elektromos hálózata egyébként már majdnem teljesen kibocsájtásmentes, mivel rengeteg szél-, nukleáris- és vízerőművük van, amivel a csekély lakosságú ország energiaigényeinek nagy részét könnyedén ki tudják szolgálni. Sajnos azonban télen, amikor az energia többszörösére van szükség a kevés nappali órák és a hideg miatt, akkor néhány helyi erőmű olajat és szenet használ, hogy kiszolgálják az embereket. Az ország ezeket szeretné megszüntetni azzal, hogy ezeket a régi erőműveket átalakítják, hogy szemetet és bioüzemanyagokat égessenek bennük.

hm1

De hogy kerülnek képbe a H&M ruhák? A Malarenerginek van egy megállapodása egy szomszédos várossal, Eskilstunával, onnan szerzik be a szükséges szemetet. Éppen abban a városban található a H&M-nek egy raktára is, ahonnan a leselejtezett ruhákat is kidobják. Fontos megjegyezni, hogy nem használható ruhadarabokról van szó, vagy ahogy a H&M kommunikációs igazgatója, Johanna Dahl elmondta, "a H&M nem éget el olyan ruhákat, amik alkalmasak a használatra. Azonban jogilag kötelezve vagyunk, hogy elégessük az olyan ruhákat, amiken rajta maradt az öntőforma, vagy nem felelnek meg a vegyi-anyagokkal kapcsolatos szigorú szabályozásainknak."

A vasterasi erőmű közel 150.000 háztartást lát el árammal, és idén eddig nagyjából 400.000 tonnányi szemetet égettek el. A szén beszállító hajó 2020-ban fogja lerakni az utolsó rakományát, addig tartják fent ugyanis a maradék két generátort, amit csak szénnel lehet üzemelni. Ezeket még az 1960-as években építették. 2020-ra megépül egy másik generátor, ami már alkalmas lesz a szemét és újrahasznosított fa törmelék égetésére, így akkor le fogják tudni állítani a két széntüzelésű generátort.

Forrás: https://www.bloomberg.com/

Rovat további cikkei

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet...

2018.11.09. - 16:12 tovább »

Szakértő: a klímaváltozás is okozhatta a poloskainváziót

A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek...

2018.10.24. - 09:22 tovább »

PET Kupa: kihívások és sikerek

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a...

2018.09.30. - 15:09 tovább »

Friss cikkek

Megkezdte működését a MET-csoport százhalombattai naperőműve

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET százhalombattai naperőműve a...

2018.11.07. - 10:23 tovább »

Százezer eurót kap a legjobb európai villamosenergia-tárolással...

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó...

2018.11.04. - 19:20 tovább »

A Siemens megkezdte az autonóm járművek valós körülmények közötti...

A kutatási projekt és a valós körülmények közötti tesztelés során a...

2018.10.28. - 09:38 tovább »