Érdekességek

H&M ruhák, mint energiaforrás?

2017.11.27. - 13:06  |  Nincs hozzászólás

Svédország egyik erőműve elhatározta, hogy 2020-ra már nem használ semmilyen fosszilis energiaforrást. Ezt elsősorban úgy akarják elérni, hogy újrahasznosított fát és szemetet fognak helyette égetni, továbbá a H&M által leselejtezett ruhadarabokat.

Stockholmtól északnyugatra fekszik Vasteras városa, ahol a Malarenergi AB tulajdonában lévő erőmű is áll. Nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy végleg hátrahagyják az olajat és a szenet, és helyettük valami egészen furcsa alapanyagra térnek át: leselejtezett ruhákhoz. "Számunkra ez csak éghető anyag. A célunk, hogy kizárólag megújuló vagy újrahasznosított anyagokat használjunk." - mondta a Bloombergnek Jens Neren, a tüzelőanyag beszerzés irányítója.

Svédország elektromos hálózata egyébként már majdnem teljesen kibocsájtásmentes, mivel rengeteg szél-, nukleáris- és vízerőművük van, amivel a csekély lakosságú ország energiaigényeinek nagy részét könnyedén ki tudják szolgálni. Sajnos azonban télen, amikor az energia többszörösére van szükség a kevés nappali órák és a hideg miatt, akkor néhány helyi erőmű olajat és szenet használ, hogy kiszolgálják az embereket. Az ország ezeket szeretné megszüntetni azzal, hogy ezeket a régi erőműveket átalakítják, hogy szemetet és bioüzemanyagokat égessenek bennük.

hm1

De hogy kerülnek képbe a H&M ruhák? A Malarenerginek van egy megállapodása egy szomszédos várossal, Eskilstunával, onnan szerzik be a szükséges szemetet. Éppen abban a városban található a H&M-nek egy raktára is, ahonnan a leselejtezett ruhákat is kidobják. Fontos megjegyezni, hogy nem használható ruhadarabokról van szó, vagy ahogy a H&M kommunikációs igazgatója, Johanna Dahl elmondta, "a H&M nem éget el olyan ruhákat, amik alkalmasak a használatra. Azonban jogilag kötelezve vagyunk, hogy elégessük az olyan ruhákat, amiken rajta maradt az öntőforma, vagy nem felelnek meg a vegyi-anyagokkal kapcsolatos szigorú szabályozásainknak."

A vasterasi erőmű közel 150.000 háztartást lát el árammal, és idén eddig nagyjából 400.000 tonnányi szemetet égettek el. A szén beszállító hajó 2020-ban fogja lerakni az utolsó rakományát, addig tartják fent ugyanis a maradék két generátort, amit csak szénnel lehet üzemelni. Ezeket még az 1960-as években építették. 2020-ra megépül egy másik generátor, ami már alkalmas lesz a szemét és újrahasznosított fa törmelék égetésére, így akkor le fogják tudni állítani a két széntüzelésű generátort.

Forrás: https://www.bloomberg.com/

Rovat további cikkei

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Dél-Afrika nemzeti katasztrófaként kezeli az ivóvíz-krízist

Tovább tombol a szárazság Dél-Afrikában, ezzel a világ első olyan...

2018.02.13. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »