Érdekességek

Víz alatti étterem épül Norvégiában

2017.11.28. - 22:28  |  Nincs hozzászólás

Sok étteremben vannak hatalmas akváriumok, ahol halak úszkálnak békésen. Nem azokra gondolunk, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyiket szeretnénk kis idővel később a tányérunkon látni, hanem azokról, ahol ez pusztán látványként szolgál. Norvégia egyik étterme új szintre emeli ezt a látványt.

A Snøhetta stúdió valóra fogja váltani azok álmát, akik mindig is szerettek volna vacsorázni a víz alatt, hogy közben a tenger élővilágát csodálhatják természetes környezetében. A frappánsan csak Under névre keresztelt étterem Norvégia déli partján fog megnyílni és egy hatalmas ablakkal fog rendelkezni, ami egyenesen a tengerbe néz. A szakmán belül nagy nevű stúdió most hozta nyilvánosságra a design terveket Európa első vízalatti étterméről.

A stúdió szerint a név két jelentéssel is bír. Az under szó norvégul csodát is jelent, másodsorban pedig, hogy valami alatt. Az ablak akár egy elsüllyed periszkóp nyújt lehetőséget, hogy a vendégek megcsodálhassák a tenger szépségeit, és azt, ahogy az változik az évszakok váltakozásával.

under1

under-2

A design tervek alapján az étterem úgy fog kinézni, mint egy vízből kilógó, félig elsüllyedt épület, ami jól bele fog illeni Norvégia sziklás partjába. A vastag beton külső remekül passzol a látképbe, és úgy tervezték, hogy a vízi állatoknak élőhelyet is biztosítson, például a kagylóknak. Ha ezek a tengeri élőlények ellepik az éttermet teljesen bele fog simulni a látképbe, és a környezetbe. Az állat- és növényvilágra kifejezetten figyelnek, hiszen az egész építkezést egy tengeri élővilágot kutató központ fogja felügyelni. Az ő segítségükkel fog tökéletesen passzolni az étterem környezetébe mind látvány, mind az élővilág szempontjából.

Az étterem maga úgy fog kinézni, mint egy eldőlt beton épület. Az alja öt méterrel lesz a felszín alatt, és a tengerfenéken fog pihenni. Úgy tervezték, hogy teljesen ellenálljon minden veszélyt jelentő körülménynek, így az erős hullámoknak ás az árapály váltakozásnak is. Ezen kívül a vendégeknek lehetőségük lesz többet megtudni az élővilágról, legyen szó a vízben, vagy a szárazföldön élőkről. Az étteremhez vezető úton lesznek kitáblázva információk az ott élő állatokról. Természetesen az ételek terén is megmarad a tematikájánál az Under, így a vendégek egy teljes élménnyel térhetnek majd haza.

under-4

under-3

"Az étterem egyébként bármikor szívesen látja a kutatókat is, akik a tengerbiológiával vagy a halak viselkedésével foglalkoznak. A kutatók munkájának köszönhetően egy optimális környezetet hozhatunk létre, hogy ezek az állatok békességben és jó körülmények között élhessenek majd az étterem közvetlen közelében." - írja a Snøhetta. Az étterembe 80 vendég fog beférni és az egyik fala teljes egészében egy ablak lesz, így egy hatalmas akváriumot kapnak a vendégek, a norvég tengert.

Forrás: https://dornob.com/

Rovat további cikkei

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Dél-Afrika nemzeti katasztrófaként kezeli az ivóvíz-krízist

Tovább tombol a szárazság Dél-Afrikában, ezzel a világ első olyan...

2018.02.13. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »