Érdekességek

2020-ig megépül az első úszó város

2017.12.31. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

A világ egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy létrejöjjön az első úszó város. A Seasteading Intézet szerződést kötött a francia polinéziai kormánnyal. Az úszó városok nem csupán egy fenntartható élőhelyet biztosítanak az embereknek, de a tengeri élővilágnak is, tovább a korallzátonyok helyreállításában is segíthetnek, legalább is ezt állítja Joe Quirk, a Blue Frontiers társalapítója, és a Seasteading Intézet munkatársa.

A csapat úgy tekint a városokra, amik valóságos penészfoltok a szárazföldön, és emellett szennyezik az óceánokat is. Az úszó városok ezzel szemben akár helyre is állíthatják a környezetet. Példaként a korallzátonyok kifehéredését hozta fel Quirk, ami az egyre melgedő vizeknek köszönhető. Az úszó városok puszta jelenléte segíthetne helyreállítani ezt.

“A corallok valósággal helyreállhatnak, ha egy kicsit csökkentjük a víz hőmérsékletét. A Blue Frontiers mérnökei úgy alakították ki az úszó város koncepcióját, hogy az árnyék csökkentse a vizek hőmérsékletét, ezzel segítve a korallok gyógyulását. Ahogy a Nap bejárja útját az égen, elegendő fény jut a tengerfenékre a növényeknek, de a hőmérséklet csökken.” - mondta.

Floating-City-Circular-Buildings-1020x610

Floating-City-Solar-1020x610

Az úszó városok továbbá remek élőhelyet biztosíthatnak a vizi állatoknak is. Ráadásul ha a szigetek alsó részeit üvegből építik, azzal egy természetes akváriumot is létre tudnak hozni.

Nummy, az egyik dizájn verseny győztese azt mondta, hogy egy ilyen város megépítése komoly feladat, és egyelőre még senki nem tudott egy tökéletes tervvel előállni. “Az a cél, hogy az építész, aki tervezi felhasználja a tengeri technológiákat, miközben tiszteletben tartja a vadvilágot.”

A jelenlegi cél az, hogy egy 1 km hosszan elnyúló úszó szigetet építsenek Polinéziában, egy védett lagúnában, kísérlet gyanánt. Szeretnék ha a sziget 100 százalékig megújuló energiából látná el magát, és ha egy önfenntartó rendszer lenne. Quirk szerint az úszó napelemek hatalmas segítséget jelenthetnek. Mivel ezeket a paneleket hűtené a víz, akár 20 százalékkal is több energiát tudnának termelni.

Floating-City-Ocean-1020x610

Floating-City-Design-1020x610

A jelenlegi tervek szerint 2020-ra szeretnék megépíteni az úszó falut, ami 15 darab 25x25 méteres szigetből állna. Quirk az első úszó várost az első iPhone-hoz hasonlította: kicsit nagy, testes, és rendkívül drága. De azt reméli, hogy idővel ugyan arra az útra lépne, mint az Apple telefonja, és úgy véli szükség van egy ilyen projekthez, hogy az úszó városok világszerte megjelenjenek. 2023-ra meg szeretnék duplázni a szigetek számát, és 2025-re pedig megtriplázni.

“A szigeteken és tengerpartokon élők már most is érzik a tengerszint emelkedésének hatásait, könnyen lehet, hogy egy nap egy úszó város nem luxus, hanem szükséglet lesz.” - mondta Quirk.

Floating-City-Aerial-1020x610

Floating-City-Solar-Panels-1020x610

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »