Érdekességek

A világ legnagyobb képkerete nyílik Dubaiban

2018.01.09. - 15:15  |  Nincs hozzászólás

Dubai otthonául szolgál a világ számos inovatív épitészeti alkotásának, azonban a legújabb felhőkarcolója kétséget kizáróan az egyik legelképesztőbb mind közül.

’A dubai keret’, más néven ’A világ legnagyobb képkerete’ egy 150 méter magas téglalap alakú építmény, ami a maga különös alakjával tökéletes keretbe foglalja Dubai városának folyamatosan növekvő sziluettjét, például az ikonikus Burj Khalifat. Ahogy azt már cikkünkben korábban említettük, ez az egyik legújabb tervezet, ami megvalósításra került, bővítve a város tekintélyes építészeti portfólióját.

dubai3

A dubai keret a város egyik nagyrabecsült közterülete, a Zabeel Park mellett foglal helyet. Az épület a maga megdöbbentő 150 méteres magasságával és 93 méter hosszú kilátójával  remek lehetőséget biztosít a látogatóknak arra, hogy innen csodálják meg a város panorámáját. Ez a különös felhőkarcoló várhatóan közel 2 millió turistát fog bevonzzani évente, ami a 14 dolláros ( kb. 4000 ft) belépőjével a város számára is  bizonyára jó bevételt jelent.

Az arany keretes épületen belül a látogatókat végig vezetik egy üvegpadlójú folyosón, ahonnan láthatják az északon fekvő Deira óvárost és délen a toronymagas épületekkel határolt nevezetes Sheikh Zayed Roadot. A földszinten található egy múzeumi rész, ahol az érdeklődők végignézhetnek egy részletes kiállítást arról hogyan lett Dubai egy kis halászfaluból a ma ismert nyüzsgő nagyváros. Mindazonáltal, a történet valószínüleg át fog siklani A képkeret tervezését övező kezdeti ellentmondásokon.

dubai4

dubai2

2008-ban a Dubai Municipality és a ThyssenKrupp Elevators egy nemzetközi tervpályázatot írt ki, amin a város következő bámulatos felhőkarcolójának tervét keresték. Fernando Donis lett a verseny győztese, azonban amikor eljött az idő, hogy közösen dolgozzanak a terv kivitelezésén az épitész és a város nem tudott megegyezni a szerződési feltételekről. Ennek ellenére a város folytatta a projektet és 2014-ben belekezdett az épület megépítésébe. Mindez azt eredményezte, hogy Donis a várossal szemben kersetet nyújtott be szellemi tulajdon és a szerzői jogok megsértése vádjával.

Forrás: https://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »