Érdekességek

A mai napon látható lesz a Szuper Kék Vérhold – de nem lesz sem véres, sem kék

2018.01.31. - 13:00  |  Nincs hozzászólás

Szerda hajnalban egy meglehetősen terjedelmes elnevezésű Hold-jelenség szemtanúi lehetünk; ez a “Szuper Kék Vérhold”. De mit is jelent pontosan ez a sok jelző? A rövid magyarázat, hogy ez egy rendkívül jól időzített teljes holdfogyatkozás.

A hosszabb magyarázathoz viszont mindegyik szót egyenként kell elemeznünk. Kezdjük a végénél, és haladjunk visszafelé:

VÉR

A „Vérhold” kifejezés a teljes holdfogyatkozás leírására szolgál, amely a Hold sötétvöröses színét okozza. Ez történik, amikor a Föld közvetlenül a Nap és a Hold között halad át, és a Holdra veti árnyékát, más néven az umbrát. Ám a Hold nem sötétül el teljesen: a Nap fénye így is képes elérni a felszínét, de az egy „szóródásként" ismert jelenségnek köszönhetően vöröses-narancssárgának látszik.

Mi történik teljes holdfogyatkozáskor?

Mikor a napfény áthalad a Föld atmoszféráján, a levegő molekulái a fény különböző fajtáit szűrik ki. A kékek és a lilák könnyebben kiszűrhetők, vagy szétszórhatók, hiszen rövidebb a hullámhosszuk. A pirosak és a narancssárgák – melyek hosszabb hullámhosszal rendelkeznek - könnyebben átjutnak az atmoszféránkon. Ezután meghajlanak és a Hold felszíne fele irányulnak.

Ugyanakkor ez a fény csupán közvetetten világít a Holdról, ezért a holdfelszín a szokásosnál sokkal haloványabb lesz. A vörös Hold mégis látható az éjszakai égbolton, és kissé hasonlít szomszédunkra, a Marsra.

KÉK

A leírás ezen részének valójában semmi köze a Hold színéhez. A Hold attól „kék Hold”, hogy az a naptári hónapban már a második telihold. Ez nem esik meg túl gyakran, mivel teliholdak nem igazán fordulnak elő hamarabb, mint 29 és fél naponként. Január teliholddal kezdődött, elsején, így hát azzal is végződik.

Mind tudjuk viszont, hogy az idő egy egységes kör, ami teljesen tetszőlegessé teszi ezt a kifejezést.

SZUPER

Nem csak telihold ez, hanem gyakorlatilag szuperhold is, tehát a megszokottnál közelebb lesz a Földhöz. A Hold nem tökéletes körben kering bolygónk körül, inkább elliptikus pályát követve, ezért távolsága a Földtől változó. Szuperhold akkor esedékes, amikor a telihold keringése során a legközelebb jár a Földhöz, körülbelül 14 százalékkal nagyobbá és 30 százalékkal fényesebbé téve a Holdat a többi teliholdnál, melyek a lehető legmesszebb vannak a Földtől. Ez ugyan nagy változásnak tűnik, azonban szabad szemmel alig észrevehető a különbség.

A jelenségek egy részéből, például a január utolsó napjának reggelén történő teljes holdfogyatkozasból hazánk sajnos kimarad, mivel ez már az előtt elkezdődik, hogy nálunk este teljesen feljönne a Hold. A jelenség legtökéletesebben az USA nyugati partvidékén lesz megtekinthető. A NASA azt tervezi, hogy az egész folyamatról élő adást biztosít az érdeklődők számára amerikai, keleti idő szerint 5:30-tól.

Forrás: https://www.nasa.gov/

Rovat további cikkei

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »