Érdekességek

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

2018.03.15. - 09:00  |  Nincs hozzászólás

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína még egy csodával gazdagította a Földet, azzal, hogy átadták a világ leghosszabb üveghídját. Turisták és helyiek tömege állt sorba, hogy még aznap kipróbálhassa az új hidat.

A híd egy lélegzetelállító kanyon felett - Kína Hongyagu Természetvédelmi Területén, Hebei tartományban – húzódik és közel 70 tonnás és fél km hosszú, ezzel jóval túltéve 5 futballpálya hosszán. A híd közlekedője 1077 darab 3.81 cm vastag üvegpanelből áll, és a park két hegycsúcsát köti össze. A híd 218 méter magasan feszül, megközelítőleg egy 66 emeletes épületnek megfelelő magasságában. Közel sem olyan ijesztő, mint a - King Kong által is megmászott - 102 emeletes Empire State Building, de ahhoz azért elég magas, hogy az odalátogatók beleszédüljenek.

A Hebei Bailu Csoport - a vállalat, amely három évet töltött a híd felépítésével - reméli, hogy a szerkezet lengő mozgása további élvezetet nyújt a látogatóknak, amint a hídon sétálva gyönyörködnek a tájban. Yang Minghua, a vállalat elnöke büszkén jelentette be: „A Hongyagu üveg függőhíd új korszakot nyit Kína üvegfenekű hídjai előtt.”

bridge5

A Hongyagu üveghíd könnyedén lekörözte a 430 méter hosszú Zhangjiajie Grand Canyon üveghidat, egy másik kínai csodát, „a világ leghosszabb üvegfenekű függőhídja” cím előző tulajdonosát. Magasság kategóriában viszont a Zhangjiajie híd  a győztes a maga 270 méteres alatta tátongó mélységével. Ugyan Kína üveghíd és üvegsétány projektjei több alkalommal hozták a frászt az oda látogató turistákra, de úgy látszik a lelkesedésük töretlen.

bridge4

2015-ben Henanban egy csapat kínai turista halálra rémült, amikor az 1079 méter magas szirt oldalába frissen beépített átlátszó sétány egy üveglapja váratlanul összetörött. Ugyanebben az évben egy turista akkor rémülhetett meg igazán, mikor a szintén üveg Yuntain Mountain sétányon járva egy üvegtábla repedezni kezdett a talpa alatt. Az eset után a hidat a javítási munkálatok idejére átmenetileg lezárták.

Később, 2017-ben egy túravezető hősiesen átvezette csoportját a Kelet-taihengi üvegsétányon Hubeiinben, miután az üveglapok a lábuk alatt recsegni-ropogni kezdtek. Az incidens okozója szerencsére nem volt más, mint egy „speciális effekt”, amit a tervezők a látogatók megdöbbentése céljából építettek az üvegbe. A sétányon található szenzorok a gyalogosok közeledő mozgását észlelték és ezeknek megfelelően vizuális/hangeffekteket idéztek elő. Sajnos sokan (köztük maga a túravezető) nem értékelték a viccet.

bridge3

A Hongyagu üveghíd nemsokára a világ legmagasabb bungee jumpingjának is otthont ad – ami várhatóan a világ minden részéről odavonzza majd az adrenalin függőket. De az is tervben van, hogy a jövőben a híd divatbemutatóknak adjon otthont.

Rovat további cikkei

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

A hűvös éghajlaton élők hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval...

2018.11.20. - 19:28 tovább »

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet...

2018.11.09. - 16:12 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »