Érdekességek

60 nap alatt kész a 3D-nyomtatott rakéta

2018.03.28. - 16:33  |  Nincs hozzászólás

Egy minden elemében 3D-nyomtatott rakéta nem is olyan nagy őrültség, mint azt első hallásra gondolnánk. Ezzel a befektetők is egyetértenek. A rakéta elkészítése és kilövése pedig összesen 60 napot vesz igénybe, amennyiben annak darabjai 3D-nyomtatottak, állítja a Relativity Space vezérigazgatója.

Kirepíteni valamit az űrbe, ami kizárólag 3D-nyomtatott részekből áll rizikósnak tűnhet. De  az ötlet számos befektető érdeklődését felkeltette a napokban. Egy los angelesi székhelyű startup cég nemrégen 35 millió dollárt invesztált egy flottányi űrhajó legyártásába, a világ egyik leghatalmasabb, Csillagkapu néven ismert 3D-nyomtatójának segítségével.

A Relativity nem az első vállalat, amely kapcsolatba hozná az űrrepülést a 3D nyomtatással. A SpaceX is 3D-nyomtatókat használt újrakilőhető rakétáihoz, és a NASA is próbál minél több űrhajóalkatrészt a megbízhatóbb és olcsóbb 3D-módszerrel elkészíteni.

A Relativity viszont jelenleg az egyedüli vállalat a piacon, amelyik egy rakéta majdnem egészét – 95 százalékát – nyomtatni akarja, a rakéta komponenseinek számát pedig 100 000-ről kevesebb, mint 1000-re csökkentené.

 A 2015-ös indulásuk óta a cég több mint 45 millió dollárt keresett, ami magában hordozza a folyamat felgyorsításának lehetőségét.  A cég most azt tervezi, hogy a befolyó profit nagy részét egy második Csillagkapu nyomtatóba, valamint a munkaerő gyarapításába fekteti be.

A cég 3D-nyomtatott Aeon motorjainak első körös tetsztjei, ha minden a terv szerint halad még ebben az évben befejeződnek. A Relativity 9 ilyen motort szeretne a Terran nevű rakétáján elhelyezni. A Terran segédindító rakétája is 3D nyomtatott lesz.  A cég számításai szerint minden egyes kilövés megközelítőleg 10 millió dollárba fog kerülni.

A Relativity célja, hogy körülbelül 1250 kilogrammnyi rakományt tudjanak keringési pályára állítani, ami ugyan eltörpül a SpaceX Falcon Heavy által pályára állított 64 000 kilogrammos rakomány mellett, de önmagában nagyon szép teljesítmény lenne.

A Relativity-t koránt sem zavarja a nagy nevű vetélytárs. A társaság több különböző piacon is ki szeretné próbálni magát, de főként a kereskedelmi célú távközlő műholdak alacsony röppályára állításával szeretnének foglalkozni a továbbiakban, és nem céljuk versenybe szállni a SpaceX-szel vagy a NASA-val Figyelembe véve, hogy a NASA nemrég kijelentette: nem szándékozik megvenni a SpaceX rakétáit, a Relativity terve mindjárt jövedelmezőbbnek látszik.

Az Ars Technika reményei szerint egy napon a strartup cég a Marsra is eljuttatja - majd sikeresen visszahozza – a rakétáit. Egyelőre viszont a rakéták a Földön maradnak, mivel a cég 20 évre szóló bérleti szerződést kötött a NASA Mississippiben taláható Stennis űrközpontjának 25 holdnyi E4 Tesztközpontjával.

A Relativity 2020 végéig szeretné megejteni az első teszt-repülést. Amennyiben sikerrel járnak, 2021-ben a kereskedelmi kilövések is megkezdődhetnek.

Forrás: https://futurism.com

Rovat további cikkei

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Sötétben világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar...

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs...

2018.05.02. - 08:20 tovább »

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

Évente öt halálesetet előz meg az autó közösségi kerékpárra...

2018.04.26. - 12:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »