Környezetvédelem

Modern hulladékgazdálkodás Győrben

2010.09.15. - 15:09  |  Nincs hozzászólás

Lezárult a „Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítása” című nagyprojekt.

A beruházás összköltsége meghaladja a 9,4 milliárd forintot, melyet az Európai Unió közel 6,5 milliárd forinttal támogat - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

A hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról szóló szerződést 2008. október 28-án írták alá Győrben. Az Európai Bizottság 2009. november 12-én hozta meg támogató határozatát. A brüsszeli elfogadást megelőzően már megkezdték a Győr-sashegyi regionális hulladékkezelő központ kivitelezését, amely 2009. november 20-án le is zárult, megtörtént a modern hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése a nemzeti és Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően. A nagyprojekt zárórendezvényére csütörtökön került sor.

A beruházás egyrészt a hulladék keletkezésének megelőzését és szelektív hulladékgyűjtési rendszerek bevezetését tartalmazta az újrahasznosítható és lebomló hulladékok esetén, másrészt a vegyesen gyűjtött hulladékból az éghető anyagok kiválogatását. A fejlesztés segítségével lehetővé vált a levegőszennyezés enyhítése, a hulladéklerakásra használt terület méretének csökkentése és az egészségügyi kockázatok mérséklése.

Veszprémvarsányban és Vaszarban két hulladékátrakó állomás felépítésére és felszerelésére került sor, valamint Győr-Sashegyen hulladékgazdálkodási központ létesült.
Hulladéklerakót, mechanikai-biológiai kezelőművet, válogatóművet és egy komposztálót állítottak fel, ez utóbbit a külön gyűjtött zöldhulladék kezelésére.

Győr sűrűn lakott városi területein 160 hulladékgyűjtő sziget és 6 hulladékudvar segíti ezentúl az anyagában újrahasznosítható hulladékok gyűjtését. A hulladék többi részére fennmarad a vegyes gyűjtés. A város családi házas területein két-kannás rendszert vezetnek be a biológiailag lebomló és a maradék vegyes hulladék külön-külön történő gyűjtésére. A vidéki területeken további 179 hulladékszigetet, 36 hulladékudvart és két-kannás rendszert építettek ki. A komposztálás a két-kannás rendszerben begyűjtött zöld, illetve biológiailag lebomló hulladékokon, valamint a házi komposztáláson alapul.
A meglévő járműparkhoz további 30 járművet szereztek be hulladékgyűjtés és szállítás céljából.

A Nyugat-dunántúli régiót érintő, mintegy 2,5 ezer km2 területet lefedő fejlesztés a közösségi szelektív hulladékgyűjtés révén megkönnyíti a csomagolási hulladék megfelelő hasznosítását. A fejlesztés 260 ezer lakost érint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye 112 településén. A projekt élettartama során a kezelésre kerülő, átlagos települési szilárd hulladékmennyiség 130 ezer tonna évente.

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »