Környezetvédelem

10 zöld tipp továbbtanulóknak

2011.01.12. - 08:02  |  Nincs hozzászólás

A felsőoktatással életünknek egy teljesen új szakasza kezdődik. Az önállósodás és a bulik mellett a felsorolt tanácsokkal könnyedén lehetünk környezetbarátok a főiskolai és egyetemi éveink alatt.

1.Papír újrahasznosítás

A legtöbb hallgató túlzásba viszi a papírhasználatot. Az előadások anyaga, a visszakapott zh-k többsége a kukában végzi. Mivel minden papír újrahasznosítható, így megér tenni egy kitérőt a legközelebbi szelektív gyűjtőhöz.

2.Vigyél magaddal palackot!

Számolj utána, hogy mennyit költesz a büfében fél literes ásványvízre és üdítőre. Ha magaddal viszed a saját palackod, akkor nem csak pénzt spórolsz, de a környezetet is kíméled. Indulás előtt töltsd újra, és torok nem marad szárazon.

3.Ügyelj a világításra!

Az albérletben, vagy a kollégiumi szobában használjatok energiatakarékos izzókat és kompakt fénycsöveket. Ha hozzáférhető, akkor a legjobb megoldás a LED világítás. A legfontosabb, hogy az üres helyiséget ne világítsátok feleslegesen!

4.Vásárolj használt, vagy digitális jegyzetet!

Egy újabb tipp, mellyel pénzt is spórolhatunk. A használt jegyzetek és könyvek olcsóbbak, illetve a könyvtárakból is könnyedén kölcsönözhetünk a szükséges időre könyveket. A felsőoktatásban is terjedő digitalizálásnak köszönhetően hamarosan a legtöbb jegyzet elérhető lesz elektronikus formában is.

5.Sétálj vagy tekerj egyet!

Nincs is jobb annál, mint egy kiadós buli után a friss levegőn sétálni egyet a reggeli szemináriumra. Az út alatt gyűjtögethetjük az emlékeket az estéről, és a környezetet is kíméljük. Mivel a legtöbb kollégium közel van az iskolához, nyugodtan hagyd a parkolóban az autód! Ha állapotod engedi és az időjárás is megfelelő, vedd elő a biciklit!

6.Vidd magaddal a laptopot!

Amennyiben megoldható, az órához szükséges anyagokat ne nyomtasd ki, és ne papírra jegyzetelj. Használd a laptopot vagy tablet pc-d a jegyzeteléshez! Ezzel papírt takaríthatsz meg, vagy unalmas órákon rendezgetheted a fotóidat is…

7.Legyen egy bevásárló táskád!

Ne vegyél minden alkalommal a pénztárnál műanyag táskát! Vigyél magaddal otthonról bevásárló táskát, így nem járulsz hozzá a szemétdombokon halmozódó kupacokhoz. A legzöldebb megoldás, ha újrahasznosítható anyagból készült szatyrot választasz erre a célra.

8.Használj iratgyűjtőt notebook helyett

A laptopot nem lehet minden órán használni, ez tény. Az iratgyűjtők azonban újrahasznosíthatóak, ha megfelelő mennyiségű papírt tartalmaznak. Míg a laptopok egyszeri használatra vannak tervezve, az iratgyűjtővel a környezetet is kíméled. Nem mellesleg a jegyzeteidet is védi.

9.Szerezz be magadnak egy szelektív gyűjtőt!

Hazánkban is terjednek a szelektív hulladékgyűjtők, de te is gondoskodhatsz magadnak egyről. Ha nincs hely a szobádban és elszánt környezetvédő vagy, akkor nyugodtan keresd meg a kollégium vezetőjét a problémával!

10.Csökkentsd a papírhasználatot!

Tarts a koli szobában pár műanyag tányért és evőeszközt.

Bulik alkalmával nem kell eldobható evőeszközöket használnod, így sokkal kevesebb papír szemét marad hátra. Nyugodtan ihattok műanyag pohárból, melyek tökéletesek lesznek a magasan szárnyaló gondolatok megosztását szolgáló találkozóhoz is!

Forrás: http://www.thedailygreen.com/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »