Környezetvédelem

Vége a szénerőművek uralmának?

2013.08.16. - 11:25  |  Nincs hozzászólás

Az Európai Beruházási Bank, a világ legnagyobb közösségi pénzintézete a szén- és ligniterőművek finanszírozásának megszüntetése mellett döntött. A WWF értékeli a döntést, de az előirányzott intézkedések megfelelő végrehajtására hívja fel a figyelmet a klímaváltozás megállítása érdekében.

A Világbank múlt heti, történelmi jelentőségű döntését – miszerint csökkenti a szénerőművek finanszírozását – az Európai Beruházási Bank hasonló lépése követte. A WWF szakvéleménye szerint időszerű volt, hogy további pénzintézetek is kövessék ezt a példát, ezzel ösztönözve a megújuló energiaforrások használatára történő világszintű átállást.

„Értékeljük az Európai Beruházási Bank döntését, de ez csak az első lépés a klímaváltozás megállításához. Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen arra, hogy a Föld átlaghőmérséklete a 2 °C fokos növekedés alatt maradjon 2050-ig Európában, az EBB-nek szigorítania kellene szabványait, végül pedig valamennyi pénzügyi támogatását ki kellene vonnia minden fosszilis alapú erőműből.” - hangsúlyozza Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozási Programjának projektvezetője.

A szén a legszennyezőbb fosszilis energiaforrás – szennyezi a helyi környezetet, káros hatással van az egészségre, valamint nagymértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Az Európai Befektetési Bank pedig messze a legnagyobb közösségi bank a világon, amely 12 milliárd Eurót hitelez évente az energia szektorban.
„Itt az idő minden nemzetközi pénzintézet számára, – különös tekintettel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra – hogy kövesse a Világbank és az EBB példáját, és újragondolja hitelezési politikáját.” – teszi hozzá a szakember.

Az Európai Bizottság jelenleg is intenzíven dolgozik a klíma- és energiapolitika 2030-as kereteit meghatározó úgynevezett „Zöld könyvön”.  A WWF véleménye szerint a Bizottságnak az EBB szemléletét követve meg kell határoznia az üvegházhatásra, a megújuló energiaforrásokra és az energiatakarékosságra vonatkozó kötelező célszámokat is, továbbá javaslatot kell tennie egy olyan szabványra, amely jelentősen korlátozza az erőművek kibocsátási teljesítményét az EU-ban.

A WWF továbbá arra is felhívja az EBB figyelmét, hogy fokozatosan csökkentse az általa finanszírozott fosszilis erőművek számára előírt kibocsátási maximumot, így fokozatosan szüntesse meg e technológiák támogatását.
„Arra is szükség van, hogy a nagy bankok mérhető finanszírozási célokat határozzanak meg az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások támogatása érdekében. Ezzel mutatunk helyes utat a befektetők és az ipar számára egyaránt.” – véli Benkő Dániel.

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »