Környezetvédelem

Víztisztításra használható mikrobagyűjteményt hoztak létre magyar és román kutatók

2013.08.28. - 14:56  |  Nincs hozzászólás

A folyóvizekben és tavakban leggyakrabban előforduló szerves szennyeződések lebontására használható mikrobagyűjteményt hoztak létre szegedi és temesvári kutatók

Vágvölgyi Csaba professzor, a Szegedi Tudományegyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a temesvári Bánáti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatóival együtt másfél éven át rendszeresen vizsgálták a Maros vízminőségét. Az uniós támogatással, több mint 75 millió forintos költséggel megvalósult projekt során tíz helyszínen rendszeresen mérték a folyó vízének kémhatását, ion- és nehézfémtartalmát.

A mérési eredmények azt mutatják, hogy a folyó vízminősége évszakonként jelentősen változik. Míg télen kifejezetten jónak mondható a víz minősége, a tavaszi időszakban rendkívül sok szennyezőanyag jut a folyóba. Ennek oka, hogy a Maros-völgyében román és magyar oldalon is intenzív mezőgazdasági tevékenység folyik, a tavasszal a földekre kerülő műtrágya, növényvédő- és rovarirtószerek egy része pedig a csatornákon és természetes vízfolyásokon keresztül a folyóba jut. E vegyszerek mellett komoly problémát jelentenek a belőlük keletkező bomlástermékek is, melyek akár mérgezőbbek is lehetnek, mint az eredeti növényvédőszer.

Az egyetemi tanár közölte: a kutatási program fontos része volt a változó vízrendszerben élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák - azonosítása és vizsgálata. E mikrobák közül a kutatók összegyűjtötték azokat, melyek képesek a folyóvízben leggyakrabban előforduló szerves szennyezőanyagok lebontására. A jövőben az így létrehozott törzsgyűjtemény a biológiai úton történő vízminőség-javítás fontos eszköze lehet. A mikrobák alkalmazására elsősorban zárt vízrendszerekben előforduló helyi szennyezések felszámolásakor kerülhet sor.

A most kialakított törzsgyűjteménnyel kiegészítik a tanszék - az országban legnagyobbnak számító - több mint hatezer darabos mikrobiológiai génbankját, amelyet a legkülönbözőbb területeken, így például gyógyszerkutatások során is hasznosítanak.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »