Környezetvédelem

Nagy baj van az Északi-sarkon

2016.11.28. - 16:25  |  Nincs hozzászólás

Jelenleg folyik a sarki éjszaka az Északi-sarkon, ami azt jelenti, hogy egészen tavaszig nem kel fel a Nap. A józan ész azt diktálná, hogy a Nap hiánya elképesztő hideget eredményezne, de sajnálatos módon, nem ez történik.

Sarki kutatók szerint a régió sokkal melegebb, mint a megszokott, ráadásul az óceánt borító jégsapka soha nem volt még ennyire kicsi. Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem PhD hallgatója, aki a sarkkört tanulmányozza kirakott egy képet twitterre, amin megmutatta, hogy a 80. északi szélességi fok felett átlagosan 20°C-kal melegebb van, mint amennyi szokott lenni az évnek ebben a szakában. A mérések szerint -5°C fok az átlagos hőmérséklet, holott -25°C-nak kéne uralkodnia a térségben.

Más kutatók az óceán és a jégsapka miatt aggódnak. Mark Serreze, a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont kutatója is szokatlan hőmérsékletet mért a Jeges-tengerben. "A Jeges-tenger bizonyos területei 25°F-kal melegebbek az átlagosnál." Ez azt eredményezi, hogy a fél éves sötétség alatt nem képződik elég jég. A Nemzeti Óceán és Atmoszféra Igazgatóság felmérése alapján a jégsapka jelenleg 6,39 millió négyzetkilométeres, ami több, mint 28,5%-kal kisebb, mint az 1981 és 2010 között mért átlagos szint.

north1

"A sarki meleg jelenleg a rekor- alacsony tengeri jég, és rengeteg futóáramlattal ide kerülő meleg levegő eredménye." - mondta Jennifer Francis, egy sarkkutató specialista. 2015-ben publikát egy tanulmányt is, amelyben megmutatta, a futóáramlatok évről évre egyre északabbra sodorják a meleg levegőt, ami a sarkkör melegedését eredményezi. "Ahogy folyamatosan bocsájtjuk ki az üvegházhatású gázokat, úgy a sarkkör felmelegedése is egyre nagyobb gondot jelent."

Az idei rekord-magas hőmérséklet és rekord-alacsony jégsapka kellő bizonyítok jelent a klímaváltozás valódiságára és annak veszélyeire a bolygóra nézve. Minden kutató azt reméli, ezek az aggasztó adatok a legmakacsabb embereket is meggyőzhetik, hogy a globális felmelegedés valódi probléma, amit nem szabad tagadni, vagy fél vállról venni, és globális megoldás szükséges a megoldásához.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »