Környezetvédelem

Több szervezetet aggaszt a sarkkör állapota

2016.12.27. - 18:59  |  Nincs hozzászólás

Naptárilag már jó ideje tart a tél, mi több, már a karácsonyon is túl vagyunk, mégis nemrég volt a tél első napja, már ami a csillagászati meghatározást illeti. December 21-e ugyanis a téli napforduló napja, amikor a Baktérítőre esnek 90°-ban a napsugarak. Ez mit jelent számunkra? Az Északi féltekén hosszabbodnak a nappalok, egyre magasabban delel a Nap, és ami az Északi-sarkkört illeti folyamatosan közeledik a 6 hónapig tartó sötétség végéhez, ami márciusban következik be, ekkor kel fel itt szeptember óta először a Nap.

Logikus lenne, hogy ebben a sötét 6 hónapban a sarkkör rendkívül hideg, hiszen nincs nap, ami közvetlenül melegíteni tudná a területet. Ami azonban aggaszt, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint szokatlanul meleg van a térségben. A szokásos -30°C helyett majdnem 0°C környékén stagnál az átlaghőmérséklet. Ez a jelenség már tavaly is elég komoly gondot jelentett, és a tény, hogy ez nem változott, csak további aggodalomra ad okot.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szerint az Északi-sarkkör kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi része. A Meteorológiai Világszervezet pedig továbbra is úgy számol, hogy 2016 lesz az eddigi legmelegebb év. Ez persze csak azokra az évekre vonatkozik, amikről konkrét, mért adataink vannak, de ez továbbra sem lehet megnyugtató senki számára.

arctic1

Ezeket a méréseket több szervezet is megerősítette, a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont decemberi jelentésében az állt, hogy a vízben lévő jég mennyisége még soha nem volt annyira alacsony, mint novemberben. Ez 5 nap leforgása alatt közel 50.000 négyzetkilométernyi jég olvadásával járt. Klímakutató tudósok egy csoportja analizálta a sarki hőhullámokat és megállapították, hogy a rendkívüli meleg az ember által okozott felmelegedés következménye.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ez a jelenség a világ szinte minden táján befolyásolja az időjárást. Az olvadó jégsapka lassítja a Futóáramlatot, ezáltal az egyenlítőről érkező meleg levegő könnyebben feljut a sarkköri vidékekre is, és a hidegebb levegő pedig könnyebben áramlik délre. A Futóáramlat lassulása emellett más veszélyekkel is jár, ha megreked egy térség felett, ott addig soha nem látott, extrém körülményekre lehet majd számítani.

"Kifejezetten magas az Északi-sarkkör hőmérséklete. A Jeges-tengerben lévő jég mennyisége elképesztően alacsony volt, főleg 2016 elején, és most, az újrafagyási időszakban. Ami a sarkkörökön történik sajnos nem marad a sarkkörökön, így ezek a jelenségek az egész bolygó időjárását befolyásolhatják, hol kevésbé, hol elképesztő mértékben." - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Forrás: http://www.csmonitor.com/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »