Környezetvédelem

Kína a klímaváltozás elleni harc élvonalában

2017.03.20. - 17:32  |  Nincs hozzászólás

Kína a világ egyik legnagyobb indusztriális országa, ennél fogva, az egyik nemzet a sok közül, akik rengeteget tesznek hozzá a globális felmelegedéshez. Ez főleg annak köszönhető, hogy az ország még mindig elképesztően támaszkodik a szénre, jelenleg Kína kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint az USA, de a kormány már dolgozik a megoldáson.

Az elmúlt években Kína nagy erőfeszítéseket tett, hogy az egész országban háborút indítson a fosszilis energiaforrások ellen. Tavaly be is vezettek egy országos határt, hogy mennyi szenet használt fel a nemzet egy évben. Ez persze elsősorban a párizsi egyezménynek köszönhető, de bármi is az oka jó látni, hogy képesek ilyen éles váltásra. 104 új szénerőmű építését törölték el, és a teljes kormány inkább a megújuló energiába, víz-, nap-, és szélenergiába fekteti a pénzét.

china1

Pont ezeknek a váltásoknak köszönheti az ország, hogy immár harmadik éve folyamatosan csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását, és az emberek már inkább úgy hivatkoznak Kínára, mint egy klímaváltozással aktívan és keményen küzdő országra. A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország szénfogyasztása tavaly 4,7 százalékkal csökkent. Jelenleg az országban felhasznált energia 62 százaléka érkezik fosszilis forrásokból, míg a napenergia ipara 81,6 százalékkal, a szélenergiáé pedig 13,2 százalékkal emelkedett 2015 óta.

2014 fontos év volt az ország számára, hiszen abban az évben sikerült 1,28 százalékkal csökkenteni az ország szénfelhasználását. Ez ugyan nem tűnik soknak, de mindenképpen az út kezdetét jelöli, mivel ez volt az első év ebben az évszázadban, amikor Kína csökkentette a felhasznált szén mennyiségét. Azóta évről évre egyre kevesebb szenet használnak, ezzel párhuzamosan a szén-dioxid kibocsátásuk is csökken, a kormány pedig azt reméli, hogy ez a trend a következő években is fennmarad.

A worker inspects solar panels at a solar farm in Dunhuang, 950km (590 miles) northwest of Lanzhou, Gansu Province September 16, 2013. China's solar panel industry is showing signs of booming again after a prolonged downturn - raising fears of another bust when the splurge of public money that is driving a spike in demand dries up. Lured by generous power tariffs and financing support to promote renewable energy, Chinese firms are racing to develop multi-billion dollar solar generating projects in the Gobi desert and barren hills of China's vast north and northwest. Picture taken on September 16, 2013. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: BUSINESS ENERGY)

A kínaiak erőfeszítési nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy "csökkentsék a globális káros anyag kibocsátást, aminek köszönhetően a klímaváltozás is kordában tartható" - mondta a Greenpeace egyik munkatársa, Lauri Myllyvitra. Véleménye szerint az elmúlt évek globális szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez nagyban hozzájárultak Kína és az Egyesült Államok tevékenységei.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »

Elon Musk reagált a puerto ricoi kormányzó twitter felhívására

Az idei hurrikánszezon hatalmas károkat okozott Észak- és...

2017.10.11. - 18:06 tovább »

Van hatása a klímaváltozás elleni küzdelemnek

Szerencsére a 2010-es években rendkívül felerősödött a klímaváltozás...

2017.10.02. - 16:55 tovább »

Friss cikkek

Varjak tisztíthatják meg az utcákat a csikkeketől

Akár 12 évig is eltarthat, mire egy cigarettacsikk teljesen lebomlik. Ez...

2017.10.20. - 18:05 tovább »

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást,...

2017.10.18. - 14:16 tovább »