Környezetvédelem

Kína a klímaváltozás elleni harc élvonalában

2017.03.20. - 17:32  |  Nincs hozzászólás

Kína a világ egyik legnagyobb indusztriális országa, ennél fogva, az egyik nemzet a sok közül, akik rengeteget tesznek hozzá a globális felmelegedéshez. Ez főleg annak köszönhető, hogy az ország még mindig elképesztően támaszkodik a szénre, jelenleg Kína kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint az USA, de a kormány már dolgozik a megoldáson.

Az elmúlt években Kína nagy erőfeszítéseket tett, hogy az egész országban háborút indítson a fosszilis energiaforrások ellen. Tavaly be is vezettek egy országos határt, hogy mennyi szenet használt fel a nemzet egy évben. Ez persze elsősorban a párizsi egyezménynek köszönhető, de bármi is az oka jó látni, hogy képesek ilyen éles váltásra. 104 új szénerőmű építését törölték el, és a teljes kormány inkább a megújuló energiába, víz-, nap-, és szélenergiába fekteti a pénzét.

china1

Pont ezeknek a váltásoknak köszönheti az ország, hogy immár harmadik éve folyamatosan csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását, és az emberek már inkább úgy hivatkoznak Kínára, mint egy klímaváltozással aktívan és keményen küzdő országra. A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország szénfogyasztása tavaly 4,7 százalékkal csökkent. Jelenleg az országban felhasznált energia 62 százaléka érkezik fosszilis forrásokból, míg a napenergia ipara 81,6 százalékkal, a szélenergiáé pedig 13,2 százalékkal emelkedett 2015 óta.

2014 fontos év volt az ország számára, hiszen abban az évben sikerült 1,28 százalékkal csökkenteni az ország szénfelhasználását. Ez ugyan nem tűnik soknak, de mindenképpen az út kezdetét jelöli, mivel ez volt az első év ebben az évszázadban, amikor Kína csökkentette a felhasznált szén mennyiségét. Azóta évről évre egyre kevesebb szenet használnak, ezzel párhuzamosan a szén-dioxid kibocsátásuk is csökken, a kormány pedig azt reméli, hogy ez a trend a következő években is fennmarad.

A worker inspects solar panels at a solar farm in Dunhuang, 950km (590 miles) northwest of Lanzhou, Gansu Province September 16, 2013. China's solar panel industry is showing signs of booming again after a prolonged downturn - raising fears of another bust when the splurge of public money that is driving a spike in demand dries up. Lured by generous power tariffs and financing support to promote renewable energy, Chinese firms are racing to develop multi-billion dollar solar generating projects in the Gobi desert and barren hills of China's vast north and northwest. Picture taken on September 16, 2013. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: BUSINESS ENERGY)

A kínaiak erőfeszítési nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy "csökkentsék a globális káros anyag kibocsátást, aminek köszönhetően a klímaváltozás is kordában tartható" - mondta a Greenpeace egyik munkatársa, Lauri Myllyvitra. Véleménye szerint az elmúlt évek globális szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez nagyban hozzájárultak Kína és az Egyesült Államok tevékenységei.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Több mint 4,5 fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál

Több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb az idei április a szokásosnál,...

2018.05.08. - 08:16 tovább »

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől...

2018.04.10. - 13:32 tovább »

Friss cikkek

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha...

2018.05.15. - 12:57 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Napelemes motorkocsit mutattak be Királyréten

A Királyréti Kisvasúti Pikniken bemutatták szombaton a Vili 2. elnevezésű...

2018.05.07. - 07:32 tovább »