Környezetvédelem

Egy kolumbiai város nem akarja, hogy arany bánya épüljön mellette

2017.04.03. - 13:49  |  Nincs hozzászólás

Egy kis kolumbiai város egy hatalmas lehetőséget utasított vissza, ugyanis egy 35 milliárd dolláros arany bánya projektét mondták vissza. Cajamarca lakosainak közel 98 százaléka mondott nemet a bányára, és erre egy meglehetősen jó indokuk volt.

A város mellett hozhatták volna létre Dél-Amerika legnagyobb arany bányáját, a tulajdonosa pedig a dél-afrikai vállalat, az AngloGold Ashanti lett volna. A Kolumbia közepén lévő bányát La Colosa-nak keresztelték volna el, de a helyiektől egy nagyon erős támadás érte a projektet. A lakosok ugyanis aggódtak a környezet és a vízszennyezés miatt, amire szerintük a projekt nem fordított elég figyelmet. Az emberek 98 százaléka utasította vissza a bányát, mert fontosabbnak tartották a Föld egészségét és a saját élőhelyük megvédését.

A kormány természetesen a bánya építése mellett állt, ahogyan a kolumbiai bányász miniszter, German Arce is, ők nem örülnek a jelenlegi helyzetnek. Azt mondták, egy ilyen bánya nagyon fontos az országnak, mert még mindig nem sikerült talpra állniuk a Marxista lázadókkal folytatott háborújukból. Azonban ez nem érdekelte Cajamarca lakóit. A BBC szerint 19.000 ember él a városban, és a szavazó polgárok közül 6.100 szavazott a bánya ellen, míg mellette összesen 76-an.

mine2

"Én nemmel szavaztam, mert gondolok a jövő generációira. Két unokaöcsém van, hét és három évesek. Ugyan ők nem itt élnek, de szeretném, ha ők is ugyan úgy tudnák élvezni a vidéki településeket, ahogy azt én tettem nem is olyan régen. Ha nyerünk, azzal az egész világnak megmutathatjuk, hogy még egy kis város, Cajamaca is képes legyőzni egy multi vállalatot, és bányász szörnyeteget, mint az AngloGold Ashanti." - nyilatkozta egy újságnak egy helyi, 21 éves diák, Camila Méndez, még mielőtt a hivatalos eredményt tudni lehetett volna.

mine3

Természetesen ennek a történetnek is két oldala van. Arce azt mondta, hogy a szavazókat megvezették. Az AngloGold Ashanti-nak már volt bányászati engedélye, már csak a környezetvédelmi engedélyt kell megszerezni, és ez után Arce szerint a legfelsőbb bíróság fogja eldönteni a bánya sorsát, hiszen a területet ugyan a helyi önkormányzatok igazgatják, de a föld alatti ásványkincsek az állam tulajdona. A helyiek azonban még mindig attól tartanak, hogy a bánya megrongálná a hegyet és a víz sem lenne olyan tiszta.

Forrás: http://www.bbc.com/

Rovat további cikkei

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »

Elon Musk reagált a puerto ricoi kormányzó twitter felhívására

Az idei hurrikánszezon hatalmas károkat okozott Észak- és...

2017.10.11. - 18:06 tovább »

Van hatása a klímaváltozás elleni küzdelemnek

Szerencsére a 2010-es években rendkívül felerősödött a klímaváltozás...

2017.10.02. - 16:55 tovább »

Friss cikkek

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

Csak menhelyi, mentett állatok lehet ezentúl eladni Kaliforniában

Kaliforniában elfogadták az AB485 névre hallgató törvénymódosítást,...

2017.10.18. - 14:16 tovább »

A Google jövőre 100%-ig megújuló energián fog üzemelni

Miután már 10 éve sikeresen szénmentes, a Google bejelentette, hogy az...

2017.10.14. - 15:26 tovább »