Környezetvédelem

Most megnézheti hol van szemét a világon

2017.04.04. - 19:17  |  Nincs hozzászólás

Sokan sajnos még napjainkban sincsenek tisztában azzal mennyi szeméttel árasztjuk el az óceánokat, meg úgy általánosságban a világot, ahogy azzal sem, honnan jön ezeknek a szemeteknek a nagy része. Egy LITTERBASE nevű kezdeményezést indítottak az Alfred Wegner Intézet (AWI) tudósai, hogy az átlag ember is könnyedén értelmezhesse az adatokat egy térkép és az arra rajzolt pontok segítségével.

Az AWI kutatói felismerték, hogy ugyan sokan foglalkoznak a problémával, ráadásul elképesztő mennyiségű kutatás és tanulmány szolgál számunkra adatokkal, de mivel ennyi helyről kaphatunk adatokat, a döntéshozóknak, kormányoknak és persze a hétköznapi embereknek is nehézségeket okozhat azok együttes értelmezése. Ezért megalkották a LITTERBASE két térképét. A végeredmény pedig alsó hangon is megdöbbentő. Összesen 1.237 tudományos kutatás eredményeit sűrítették össze két térképen, hogy egyszerűen megmutathassák honnan jön az ismert óceáni szemét, és hogy az miként hat 1.249 tengeri fajra.

Basstölpel (Morus bassanus) auf Helgoland "nutzen" alte Netze als Nistmaterial Seabirds (Morus bassanus) are using old fishing nets as nesting material in their nesting colony at the island Helgoland (North Sea / Germany)

Az egyik térkép 591 publikációból gyűjtötte össze az információkat, ez megmutatja a szemét eloszlását a bolygón. A másik térkép 751 publikációból dolgozott, és megmutatja a vadvilág interakcióját a szeméttel. A LIITERBASE szerint a viz fajok 34 százaléka fogyaszt szemetet, 31 százaléka használja otthonául és 30 százaléka gabalyodik, vagy szorul bele valamilyen szemétbe.

litter4

Az AWI tudósai azt is kimutatták, hogy az utóbbi 10 évben az üveg és a műanyag palackok okozták a legnagyobb pusztításokat, de ezek visszakövetése sok esetben nehéz, mivel ezek nagy utat is képesek megtenni, mielőtt az óceánban kötnének ki.

A térképeknek van egy másik hatalmas előnye is, például régen elfeledett, azonban még ma is releváns kutatások eredményeit hozza napvilágra. "A LITTERBASE összeállítása közben belebotlottam egy régi kutatásba, ami az Antarktiszon lévő szemétről írt. Ezen kívül más eredményeket is találtam ami a tápláléklánc alján lévő élőlények microplasztik fogyasztásáról szólt. Ezek némelyike az 1980-as évekből való. A LITTERBASE segítségével ezek a most is fontos ám eltemetett kutatások eredményei is újra meglátják a napvilágot." - mondta Melanie Bergmann, az AWI egyik tudósa.

litter1

Egy fontos jegyzetet tettek hozzá a készítők a térképhez. Sok helyen láthatóak 'üres' területek. Ez nem azt jelenti, hogy ott nincs szemét, csupán annyit, hogy azokról a területekről elenyésző információjuk van, vagy egyáltalán nincs. A két térképet ITT és ITT lehet megtekinteni.

Forrás: http://www.maritime-executive.com/

Rovat további cikkei

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »

Kamerunban műanyag palackokból építenek kenukat a helyi diákok

Az emberiség gyakorlatilag rá van szokva a műanyag palackokra. Percenként...

2017.08.10. - 17:22 tovább »

Egy 9 éves védi meg a Amerika természeti örökségét

Arról sajnos nincsenek hivatalos feljegyzések, hogy Donald Trump hány...

2017.08.09. - 14:42 tovább »

Friss cikkek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és...

2017.08.12. - 10:00 tovább »