Környezetvédelem

Kína több ezer gyárat zárat be

2017.10.29. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Mindenki tisztában van Kína katasztrofálisnak nevezhető légszennyezettségével. Azonban az ország végre elszánta magát és megszünteti az egyik legnagyobb problémát.

Kína óriásit lép annak érdekében, hogy megtisztítsa az ország levegőjét, és végre felszámolja azokat a gyárakat, amik nem tartják be az ország kibocsájtási előírásait. Ez több ezer gyárat érint országszerte. Egyes becslések szerint a Kínában működő gyárak 40 százalékát már ideiglenesen bezárták, és több, mint 80.000 gyár vezetőjét vádolták meg a kibocsájtási korlátok szándékos áthágásával.

A több hónapos tervvel együtt a kínai kommunista párt a héten bejelentette, hogy a káros anyagok koncentrációját a 2016-os szintről, 47 mikrogramm/köbméterről 35 mikrogramm/köbméterre szeretnék csökkenteni 203-re. "Rendkívül nehéz lesz elérni a célunkat, és nagy lépéseket kell tennünk, hogy elérjük majd azt." - mondta Li Ganjie, az ország környezetvédelmi minisztere.

china2

Kína 2013 óta aktívan javítani szeretne a levegő minőségén. Akkor 10 módszerrel szerették volna csökkenteni a kibocsájtásukat, köztük volt az is, hogy 2017 végére 30 százalékkal csökkentik az erősen szennyező iparágak kibocsájtását. Az utóbbi két évben pedig sokkal gyakoribbak lettek a gyár- és erőmű ellenőrzések, hogy biztosítsák a több ezer cég közül egyik sem szegi meg a törvényt.

"Lényegében ezek az ellenőrző bármikor betoppanhatnak egy váratlan ellenőrzésre. Napi bírságokat szabnak ki, és komoly szabálysértések esetén még rendőri intézkedés is lesz a dologból. Embereket zárnak börtönbe emiatt." - mondta Gary Huang a 80/20 Sourcing ellátási lánc konzulense.

china1

Ezek a lépések ugyan szükségesek, de többe úgy tartják, hogy Kína növekvő gazdasága emiatt akár meg is romolhat, annak ellenére, hogy a kormány épp ellenkezőleg látja. Legyen bármilyen a gazdasági eredménye a dolognak, az biztos, hogy az ég kékebb lesz, a vizek tisztábbak leszek, és még számtalan ökológiai előnye lesz a bezárásoknak. Plusz könnyebb lesz levegőt venni az országban.

A kormány azt mondja, a komoly törvényszegők akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, de szerintük ez szükséges ahhoz, hogy "az emberek újra láthassák este a csillagokat és hallják csiripelni a madarakat. A kínai vásárlók nem piros és kék folyókat, meg szürke eget szeretnének látni." Azt is közölték, hogy ez nem egy egyszeri akció, hanem egy hosszútávú terv első tesztelése.

Forrás: http://www.sciencealert.com/

Rovat további cikkei

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »