Környezetvédelem

Kína több ezer gyárat zárat be

2017.10.29. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Mindenki tisztában van Kína katasztrofálisnak nevezhető légszennyezettségével. Azonban az ország végre elszánta magát és megszünteti az egyik legnagyobb problémát.

Kína óriásit lép annak érdekében, hogy megtisztítsa az ország levegőjét, és végre felszámolja azokat a gyárakat, amik nem tartják be az ország kibocsájtási előírásait. Ez több ezer gyárat érint országszerte. Egyes becslések szerint a Kínában működő gyárak 40 százalékát már ideiglenesen bezárták, és több, mint 80.000 gyár vezetőjét vádolták meg a kibocsájtási korlátok szándékos áthágásával.

A több hónapos tervvel együtt a kínai kommunista párt a héten bejelentette, hogy a káros anyagok koncentrációját a 2016-os szintről, 47 mikrogramm/köbméterről 35 mikrogramm/köbméterre szeretnék csökkenteni 203-re. "Rendkívül nehéz lesz elérni a célunkat, és nagy lépéseket kell tennünk, hogy elérjük majd azt." - mondta Li Ganjie, az ország környezetvédelmi minisztere.

china2

Kína 2013 óta aktívan javítani szeretne a levegő minőségén. Akkor 10 módszerrel szerették volna csökkenteni a kibocsájtásukat, köztük volt az is, hogy 2017 végére 30 százalékkal csökkentik az erősen szennyező iparágak kibocsájtását. Az utóbbi két évben pedig sokkal gyakoribbak lettek a gyár- és erőmű ellenőrzések, hogy biztosítsák a több ezer cég közül egyik sem szegi meg a törvényt.

"Lényegében ezek az ellenőrző bármikor betoppanhatnak egy váratlan ellenőrzésre. Napi bírságokat szabnak ki, és komoly szabálysértések esetén még rendőri intézkedés is lesz a dologból. Embereket zárnak börtönbe emiatt." - mondta Gary Huang a 80/20 Sourcing ellátási lánc konzulense.

china1

Ezek a lépések ugyan szükségesek, de többe úgy tartják, hogy Kína növekvő gazdasága emiatt akár meg is romolhat, annak ellenére, hogy a kormány épp ellenkezőleg látja. Legyen bármilyen a gazdasági eredménye a dolognak, az biztos, hogy az ég kékebb lesz, a vizek tisztábbak leszek, és még számtalan ökológiai előnye lesz a bezárásoknak. Plusz könnyebb lesz levegőt venni az országban.

A kormány azt mondja, a komoly törvényszegők akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, de szerintük ez szükséges ahhoz, hogy "az emberek újra láthassák este a csillagokat és hallják csiripelni a madarakat. A kínai vásárlók nem piros és kék folyókat, meg szürke eget szeretnének látni." Azt is közölték, hogy ez nem egy egyszeri akció, hanem egy hosszútávú terv első tesztelése.

Forrás: http://www.sciencealert.com/

Rovat további cikkei

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »