Környezetvédelem

Boston felkészül a tengerszint emelkedésre

2017.10.31. - 08:00  |  Nincs hozzászólás

Boston nemrég különleges infrastruktúra projekteket és törvényeket jelentett be, amiket muszáj minél előbb kivitelezni és bevezetni, hogy a város alacsony fekvésű területeit ne fenyegesse a következő évtizedekben várható tengerszint emelkedés.

A várost 1630-ban alapították, és ez az egyetlen olyan főváros, ami közvetlenül óceán mellett van. A várost egyébként kifejezetten azért építették oda, hogy kihasználják a vizet és hajózási központként szolgáljon. Ezt a célt csak erősítette a kikötő mélysége, valamint a védelem szempontjából fontos tucatnyi apró sziget. Boston a Brit kolónia egyik fő kikötővárosa lett, és később az Egyesült Államoké is. A város korábban is szembekerült rengetek környezeti kihívással, de az 50 év alatt esedékes 1 méteres emelkedés eddig soha nem látott fenyegetést jelent.

A bejelentésben szerepeltek rövid- és hosszútávú tervek is, annak érdekében, hogy megvédjék a veszélyeztetett területen élő közösségeket a 2070-re várható 1 méteres tengerszint emelkedéstől. "A klímaváltozás itt van, és most történik. Most sokkal fontosabb, mint valaha, hogy együtt dolgozzunk azon, hogy felkészítsük a várost a változásra." - mondta Boston polgármestere, Marty Walsh.

boston1

A potenciális megoldások közül az egyik értelmében megemelnék Charlestown Fő utcájának egy részét, továbbá egy gátat építenének Kelet-Bostonban. Mind a két területet egyre gyakrabban sújtotta árvíz az elmúlt évek során.

Charlestown kezdetben a munkásosztály lakhelye volt, mára a város egyik legdrágább környéke. Ha az itt található Fő utcát meg szeretnék emelni, az legalább 2-3 millió dollárba kerülne. Ezzel megvédenének nagyjából 250 lakost és 60 üzletet az extrém időjárástól. A teljes környék védelme akár 62 millióba is kerülhet a városnak, de a jelentés szerint 201 millió dollárt is képesek biztosítani. A Kelet-Bostonban felállításra váró gát ezzel szemben 4.300 lakost és 70 üzletet védene meg, és mindössze 100.000 dollárba kerülne. Hasonló megoldást terveznek egyébként hosszú távon, a teljes város köré egy mobilgátat építenének, de ez nem szerepel a jelentésben. Vajon más városok is követik Boston példáját, és felkészülnek a legrosszabbra?

Forrás: http://www.wcvb.com/

Rovat további cikkei

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon...

2017.11.20. - 13:16 tovább »

Egyedül maradt az USA a párizsi klímaegyezményen kívül

A mai nap valóban "történelmibb" lehetne, mint amikor aláírták a párizsi...

2017.11.08. - 07:00 tovább »

Elromlott egy létfontosságú műhold, és a tartalékot szétszerelték

A klímaváltozás tanulmányozásának szempontjából egy valódi...

2017.11.06. - 23:34 tovább »

Friss cikkek

Megválik szénbányáitól a világ egyik legnagyobb bányász vállalata

Mi sem mond többet a globális energia kérdésről, mint az, hogy a világ...

2017.11.12. - 14:35 tovább »

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat....

2017.11.12. - 13:33 tovább »

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India ugyan remekül halad egy tisztább jövő felé, számtalan megújuló...

2017.11.10. - 08:00 tovább »