Környezetvédelem

Boston felkészül a tengerszint emelkedésre

2017.10.31. - 08:00  |  Nincs hozzászólás

Boston nemrég különleges infrastruktúra projekteket és törvényeket jelentett be, amiket muszáj minél előbb kivitelezni és bevezetni, hogy a város alacsony fekvésű területeit ne fenyegesse a következő évtizedekben várható tengerszint emelkedés.

A várost 1630-ban alapították, és ez az egyetlen olyan főváros, ami közvetlenül óceán mellett van. A várost egyébként kifejezetten azért építették oda, hogy kihasználják a vizet és hajózási központként szolgáljon. Ezt a célt csak erősítette a kikötő mélysége, valamint a védelem szempontjából fontos tucatnyi apró sziget. Boston a Brit kolónia egyik fő kikötővárosa lett, és később az Egyesült Államoké is. A város korábban is szembekerült rengetek környezeti kihívással, de az 50 év alatt esedékes 1 méteres emelkedés eddig soha nem látott fenyegetést jelent.

A bejelentésben szerepeltek rövid- és hosszútávú tervek is, annak érdekében, hogy megvédjék a veszélyeztetett területen élő közösségeket a 2070-re várható 1 méteres tengerszint emelkedéstől. "A klímaváltozás itt van, és most történik. Most sokkal fontosabb, mint valaha, hogy együtt dolgozzunk azon, hogy felkészítsük a várost a változásra." - mondta Boston polgármestere, Marty Walsh.

boston1

A potenciális megoldások közül az egyik értelmében megemelnék Charlestown Fő utcájának egy részét, továbbá egy gátat építenének Kelet-Bostonban. Mind a két területet egyre gyakrabban sújtotta árvíz az elmúlt évek során.

Charlestown kezdetben a munkásosztály lakhelye volt, mára a város egyik legdrágább környéke. Ha az itt található Fő utcát meg szeretnék emelni, az legalább 2-3 millió dollárba kerülne. Ezzel megvédenének nagyjából 250 lakost és 60 üzletet az extrém időjárástól. A teljes környék védelme akár 62 millióba is kerülhet a városnak, de a jelentés szerint 201 millió dollárt is képesek biztosítani. A Kelet-Bostonban felállításra váró gát ezzel szemben 4.300 lakost és 70 üzletet védene meg, és mindössze 100.000 dollárba kerülne. Hasonló megoldást terveznek egyébként hosszú távon, a teljes város köré egy mobilgátat építenének, de ez nem szerepel a jelentésben. Vajon más városok is követik Boston példáját, és felkészülnek a legrosszabbra?

Forrás: http://www.wcvb.com/

Rovat további cikkei

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »