Környezetvédelem

Egyedül maradt az USA a párizsi klímaegyezményen kívül

2017.11.08. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

A mai nap valóban “történelmibb” lehetne, mint amikor aláírták a párizsi klímaegyezményt, de mint tudjuk ebbe az USA 45. elnöke, Doland Trump szépen belerondított, így ez a nap sem lesz sokkal különb, mint párizsi klímacsúcs neves napja.

A 2015. decemberében aláírt egyezmény akkor ténylegesen történelminek számított, hiszen két országon kívül az összes többi vezetője meg tudott egyezni abban, hogy globálisan kell küzdeni a klímaváltozás ellen, mert máshogy nem lehet. Minden nemzet aláírta az egyezményt, kivéve az akkor, és azóta is háború sújtottam Szíriát és a közép-amerikai Nicaraguát. Előbbi érthető okokból nem írta alá, tekintve, hogy a kormány semmilyen intézkedést nem tudott volna eszközölni. Utóbbi pedig egy meglehetősen különös kifogás miatt maradt ki az aláírásból.

Nicaragua küldötte ugyanis úgy tartotta, hogy a legtöbbet kibocsájtó országok - mint az USA, Kína, India, és az EU - nem tudják tartani magukat az egyezményben foglaltakhoz, ráadásul, mivel azok be nem tartása semmilyen szankcióval nem jár, így lényegében nincs is semmi eszköz, amivel ténylegesen kötelezni lehetne a nemzeteket a változásra. Nicaragua továbbá vitatta, hogy így egyáltalán elérhető-e, hogy 2 Celsius fok alatt tartsuk az emelkedést, ahogy a század végére kiírt 1,5 fokos emelkedést már egyenesen tagadta.

paris1

Nicaragua végül múlt hónapban aláírta az egyezményt, mert állításuk szerint még a globális klímaváltozásról szóló egyezmény is jobb, mint a semmi. Ezen kívül Bonnban, Németországban a COP 23 ENSZ klímacsúcsán a háború közepén álló, közel-keleti ország, Szíria is bejelentette, hogy aláírják az egyezményt. Ugyan ez lesz a hatodik év, hogy heves háború dúlja szét az országot, de mindent megtesznek, hogy a széndioxid kibocsájtásukat csökkentsék. Egyelőre nem tiszta, hogy miért változtatták meg a szírek a véleményüket, valamint először ki meg kell határozni a célokat, hogy csökkentsék az üvegház hatású gázok kibocsájtását.

A maival teljes lenne a kör, egy dolog, amiről az egész világ egyetért, és minden vezető képes hátratenni egoját, saját országa közvetlen érdekeit, hogy a jövőbe tekinthessünk, és az emberiséget mentsük meg. De Donald Trump júniusi döntése miatt most már csak kizárólag az USA nincs benne a klímaegyezményben. A dolog több okból aggasztó lehet. Egyrészt a bejelentéskor Trump kiemelte, hogy a munkások, kiváltképp a szénbányászok munkája kerül veszélybe az egyezség miatt. Ez azt jelenti, hogy egy jelentős civil és üzleti támogatást biztosan fog kapni, hogy a jelenlegi helyzet ne változzon. Továbbá az újonnan csatlakozott két országgal szemben az USA részvétele valóban érzékelhető, tekintve, hogy Kína után ők a második legtöbb üvegház hatású gázokat kibocsájtó ország. És nagyon úgy fest, hogy Trump egy versenybe kezd az első helyért, mivel a szénbe fog rengeteg szövetségi pénzt befektetni és nem a megújuló energiaforrásokba.

paris3

De vélekedjen akárhogy is az elnök, szerencsére rengeteg állam és város az Egyesült Államokban elkötelezett a klímaváltozás megállítása mellett, és szerencsére tudnak is tenni Trump akaratával szemben. Ezen felül nem rég érkeztek hírek egy kanadai találkozótól, hogy az USA küldöttei olyat pletykáltak, hogy Trump visszavonná a kilépésről szóló döntését, és mégis bennmaradna az egyezményben, ezt azonban cáfolta a Fehér Ház.

Akármi lesz is, egy dolog tisztán látszik, valamiben az egész világ egyetért, még az USA is egyetértett, egészen addig, amíg meg nem választották Donald Trumpot.

Forrás: http://www.independent.co.uk/

Rovat további cikkei

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »