Környezetvédelem

Egyedül maradt az USA a párizsi klímaegyezményen kívül

2017.11.08. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

A mai nap valóban “történelmibb” lehetne, mint amikor aláírták a párizsi klímaegyezményt, de mint tudjuk ebbe az USA 45. elnöke, Doland Trump szépen belerondított, így ez a nap sem lesz sokkal különb, mint párizsi klímacsúcs neves napja.

A 2015. decemberében aláírt egyezmény akkor ténylegesen történelminek számított, hiszen két országon kívül az összes többi vezetője meg tudott egyezni abban, hogy globálisan kell küzdeni a klímaváltozás ellen, mert máshogy nem lehet. Minden nemzet aláírta az egyezményt, kivéve az akkor, és azóta is háború sújtottam Szíriát és a közép-amerikai Nicaraguát. Előbbi érthető okokból nem írta alá, tekintve, hogy a kormány semmilyen intézkedést nem tudott volna eszközölni. Utóbbi pedig egy meglehetősen különös kifogás miatt maradt ki az aláírásból.

Nicaragua küldötte ugyanis úgy tartotta, hogy a legtöbbet kibocsájtó országok - mint az USA, Kína, India, és az EU - nem tudják tartani magukat az egyezményben foglaltakhoz, ráadásul, mivel azok be nem tartása semmilyen szankcióval nem jár, így lényegében nincs is semmi eszköz, amivel ténylegesen kötelezni lehetne a nemzeteket a változásra. Nicaragua továbbá vitatta, hogy így egyáltalán elérhető-e, hogy 2 Celsius fok alatt tartsuk az emelkedést, ahogy a század végére kiírt 1,5 fokos emelkedést már egyenesen tagadta.

paris1

Nicaragua végül múlt hónapban aláírta az egyezményt, mert állításuk szerint még a globális klímaváltozásról szóló egyezmény is jobb, mint a semmi. Ezen kívül Bonnban, Németországban a COP 23 ENSZ klímacsúcsán a háború közepén álló, közel-keleti ország, Szíria is bejelentette, hogy aláírják az egyezményt. Ugyan ez lesz a hatodik év, hogy heves háború dúlja szét az országot, de mindent megtesznek, hogy a széndioxid kibocsájtásukat csökkentsék. Egyelőre nem tiszta, hogy miért változtatták meg a szírek a véleményüket, valamint először ki meg kell határozni a célokat, hogy csökkentsék az üvegház hatású gázok kibocsájtását.

A maival teljes lenne a kör, egy dolog, amiről az egész világ egyetért, és minden vezető képes hátratenni egoját, saját országa közvetlen érdekeit, hogy a jövőbe tekinthessünk, és az emberiséget mentsük meg. De Donald Trump júniusi döntése miatt most már csak kizárólag az USA nincs benne a klímaegyezményben. A dolog több okból aggasztó lehet. Egyrészt a bejelentéskor Trump kiemelte, hogy a munkások, kiváltképp a szénbányászok munkája kerül veszélybe az egyezség miatt. Ez azt jelenti, hogy egy jelentős civil és üzleti támogatást biztosan fog kapni, hogy a jelenlegi helyzet ne változzon. Továbbá az újonnan csatlakozott két országgal szemben az USA részvétele valóban érzékelhető, tekintve, hogy Kína után ők a második legtöbb üvegház hatású gázokat kibocsájtó ország. És nagyon úgy fest, hogy Trump egy versenybe kezd az első helyért, mivel a szénbe fog rengeteg szövetségi pénzt befektetni és nem a megújuló energiaforrásokba.

paris3

De vélekedjen akárhogy is az elnök, szerencsére rengeteg állam és város az Egyesült Államokban elkötelezett a klímaváltozás megállítása mellett, és szerencsére tudnak is tenni Trump akaratával szemben. Ezen felül nem rég érkeztek hírek egy kanadai találkozótól, hogy az USA küldöttei olyat pletykáltak, hogy Trump visszavonná a kilépésről szóló döntését, és mégis bennmaradna az egyezményben, ezt azonban cáfolta a Fehér Ház.

Akármi lesz is, egy dolog tisztán látszik, valamiben az egész világ egyetért, még az USA is egyetértett, egészen addig, amíg meg nem választották Donald Trumpot.

Forrás: http://www.independent.co.uk/

Rovat további cikkei

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon...

2017.11.20. - 13:16 tovább »

Elromlott egy létfontosságú műhold, és a tartalékot szétszerelték

A klímaváltozás tanulmányozásának szempontjából egy valódi...

2017.11.06. - 23:34 tovább »

Engedélyezhetik az urán bányászását a Grand Canyonnál

A Grand Canyon amerika egyik legismertebb és legtöbbek által szeretett...

2017.11.04. - 07:00 tovább »

Friss cikkek

Megválik szénbányáitól a világ egyik legnagyobb bányász vállalata

Mi sem mond többet a globális energia kérdésről, mint az, hogy a világ...

2017.11.12. - 14:35 tovább »

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat....

2017.11.12. - 13:33 tovább »

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India ugyan remekül halad egy tisztább jövő felé, számtalan megújuló...

2017.11.10. - 08:00 tovább »