Környezetvédelem

Egy biomérnök növénye mentheti meg a bolygót?

2017.12.15. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Joanne Chory, egy növénygenetikus most 3 millió dollárral több pénze van, mint volt egy hete, és mindezt annak köszönheti, hogy kemény munkával lehet megoldja a Föld éhség és széndioxid problémáját egyszerre.

Minden évben átadják az év Tudományos Áttörése díjakat különböző területekre lebontva. A díj szervezői olyan szilikon-völgyi iparmágnások, mint a Google társalapítója, Sergey Brin, vagy a Facebook megalkotója, Mark Zuckerberg. A “kis” nevekből álló csapat a díjat úgy nevezi, hogy a “tudomány Oscarja”. Először 2012-ben adták át ezeket, hogy tudósokat jutalmazzanak élet tudomány, alapvető fizika, és matematika területeken.

Ezt a díjat nyerte meg idén december 3-án Chory, amiért az elmúlt 30 évben azzal foglalkozott, hogy miként lehetne egészségesebb növényeket termeszteni. Azonban sokkal érdekesebb az, amivel most foglalkozik.

Malaysia-tea_plantation

Chory azzal kezdett el dolgozni, hogy egy olyan növényeket tervezzen, amik egyszerre képesek élelemmel ellátni a bolygót, de emellett képes rengeteg mennyiségű széndioxidot magába szívni, hogy külzdjön a klímaváltozással is. Chory reményei szerint egy nap ezt a szárazságnak és árvíznek is ellenálló növényt ételként fogják tudni termeszteni, úgy, hogy közben húszszor több széndioxidot legyen képes magához venni, mint a mai évelő növények. Elmondása szerint egyébként olyan íze van, mint a csicseriborsónak.

Chory becslései szerint nagyjából 10 évre és 50 millió dollára van szüksége, hogy tökéletesítse a fehérjében gazdag növényt. Az idő azonban sürgeti, hiszen a legtöbb kutatás úgy becsüli, hogy az évszázad végére a Föld 1,5 fokkal is melegebb lehet, mint az iparosodás előtt volt.

“A világunk útelágazáshoz érkezett. Muszáj csinálnunk valamit, és gyorsan, ha nem akarjuk, hogy a bolygó ennyire felmelegedjen.” - mondta Chory, miután megkapta a díját.

Green Vegetables

Chory már sikeresen növesztett olyan növényeket, amik képesek fény nélkül is növekedni. Bizonyos növényeket pedig magasabbra tudott növeszteni, amikor azok magjait egy DNS-t megváltoztató vegyülettel kezelt. A munkáinak köszönhetően pedig kialakított egy stressznek és kórokozónak ellenálló növényt, hogy azok sokkal ellenállóbbak legyenek a környezet viszontagságaival szemben.

Ahhoz, hogy Chory jelenlegi növénye számottevően hozzájáruljon a klímaváltozás csökkentéséhez, úgy számolta, hogy a jelenlegi növénytermesztésre használt földterületek 5%-át kellene az ő növényével beteríteni. Egy nem mellesleg Egyiptom nagyságú terület képes lenne az emberek által globálisa kibocsájtott széndioxid 50%-át feldolgozni. Az ötlet lehet nagyon elrugaszkodott, és egyelőre csakreménykedhet a sikerében, de Chory szerint ez a módszer sokkal egyszerűbb, és jobb, mint az, hogy rávegyék az embereket, hogy csökkentsék a saját kibocsájtásukat. “Dél-Kalfirniában élek, ahol az emberek nem fogják 50%-kal csökkenteni az ökológiai lábnyomukat, ahogyan én sem.”

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »