Környezetvédelem

Nincs megoldás a gleccserek olvadására

2018.03.29. - 16:40  |  Nincs hozzászólás

A Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói egybehangzóan arra jutottak, hogy a gleccserek olvadását egyetlen módon lehet meggátolni, ha az emberek egyik percről a másikra teljes egészében felhagynak az üvegházhatású gázok kibocsátásáva – és lássuk be, erre nem sok esély van.

2015 végén a párizsi klimacsúcs találkozón született a megállapodás, hogy a globális felmelegedés mértékét megpróbálják 2 Celsius-fok alatt tartani, sőt ha ez sikerül 1,5 Celsius-fok alatt. A szerződést aláírt országok továbbá azon lesznek, hogy minden klímaváltozáshoz kötődő kockázatot – például a szén-dioxid kibocsátást – is csökkkentsék, ha nem megszüntessék. A fent említett osztrák és német kutatók most azt vizsgálták hogy a találkozón kitűzött célok milyen hatással lehetnek, vagy akár már lehettek a gleccserek megállíthatatlannak tűnő és nagy mértékben gyorsuló olvadására.

A glecserek ugyanis komolyan hatást gyakorolnak a tengerszint alakulására. A kutatók lemodellezték a világ összes gleccserét, kivéve a felszíni gleccsereket, valamint az antarktiszi –és grönlandi jégmezőket. A lemodellezést követően a lehető legkülönbözőbb klímaváltozási forgatókönyveket futatták le rajtuk – árulta el Georg Kaser, az Innsbrucki Egyetem klímakutatója és a tanulmány egyik szerzője.

A Brémai Egyetem kutatója, Ben Mazion elmondása szerint az eredmények azt mutatják, hogy a következő 100 évben nem fog megmutatkozni a hatása annak, ha sikerül a globális felmelegedés mértékét 2 vagy 1,5 Celsius-fok alatt tartani. A gleccserek közel 36 százaléka mág az üvegházhatású gázkibocsátás sikeres visszaszorítása esetén is el fog olvadni. Ez azt jelenti, hogy a hegyekben található gleccserek több mint egyharmada menthetetlen még a legeltökéltebb prevenciók ellenére is.

Azt azonban fontos tudni, hogy a gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra, ahhoz, hogy teljesen megállítsuk az olvadásukat a lehetetlenre kéne törekednünk, vagyis az  első iparosodás előtti idők hőmérsékletváltozását kéne reprodukálnunk. De ne gondoljuk, hogy hosszú távon nem fog megmutatkozni a különbség a 2 vagy 1,5 Celsius-fokos szcenárió megvalósulása esetén.

Hogy még kézzelfoghatóbbak legyenek a szimulációk a tanulmány szerzői számokban is kifejezték az eredményeiket, amik azt mutatják, hogy hosszú távon minden kilogram kibocsátott szén-dioxiddal együtt fog járni 15 kilogrammnyi gleccserjég elolvadása.

Hogy egy mindennapibb példával éljenek a kutatók, lényegében a Németországban 2016-ban bejegyzett új személygépkocsik minden megtett 500 métere egy kilogrammnyi gleccserjég olvadását vonja maga után.

Forrás: https://www.sciencedaily.com

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »