Megújuló energiaforrások

Wyomingban épülne egy hatalmas szélerőmű farm, de nehézségekbe ütköztek

2017.07.27. - 15:08  |  Nincs hozzászólás

A sors fintora, hogy hamarosan pont Wyoming állam Carbon megyéjében épülhet meg az USA legnagyobb szélerőmű farmja. A projekt mögött egy konzervatív milliárdos áll, Philip Anshcutz, aki még az apja olaj üzletében kezdte pályafutását.

A hatalmas farm összesen 1.000 szélturbinát fog tartalmazni, ezek fogják szolgáltatni a megújuló energiát. A szélerőmű farm akkora, hogy képes lenne ellátni az összes otthont San Francisco-ban és Los Angeles-ben. Azonban máris nehézségekbe ütközött a projekt, mivel jelenleg Wyoming az egyetlen állam, ahol plusz adó van kivetve a megújuló energiára. A szélenergia adója megawattóránként 1 dollár, de több törvényhozó is azon dolgozik, hogy ezt felemeljék 3, vagy akár 5 dollárra.

Egyelőre egyik adóemelést sem sikerült megszavazni, aminek nagy szerepe volt Anschutz üzletének is, de az állam kormányzása folyamatosan próbál új módszerekkel pénzhez jutni. Erre nem a pénzéhségük miatt van szükség, egyszerűen amiatt, mert eddig a szén után befolyó adók képezték a bevétel jelentős részét, ám ez az ipar az utóbbi időben meglehetősen lecsökkent, és vele együtt a pénz is kevesebb lett a kincstárban.

wind1

Wyaoming állam 2015-ben több szenet bányászott, mint Nyugat Virginia, Kentucky, Illinois és Pennsylvania együttvéve, a szén felhasználása azonban évről évre csökken. Ezzel szemben, az államban vannak a földrész legerősebb szelei, amik még az óceán felől érkező erős szelekkel is felveszik a versenyt. A NexusMedia szerint a szélenergia egy több milliárdos lehetőség az államnak - Anschutz masszív szélerőmű farmja és egy 1.120 kilométeres vezeték együtt 8 milliárdot, míg másik két szélerőmű projekt 3 milliárdot érne.

Szakértők szerint rossz döntés lenne emelni az adón, pont olyankor, amikor az állam aktívan küzd a munkanélküliséggel szemben. "Wyomingot a legtöbb szakmabeli úgy kezeli, mint szélenergia-ellenes állam. Erre érkeznek olyan javaslatok, hogy négy vagy ötszörösére emeljék a szélenergia adóját? Ez ne fogja beindítani náluk a gazdasági növekedést, épp ellenkezőleg." - mondta Robert Godby közgazdász. Godby javaslata, hogy tartsanak ideiglenes adó-szünetet, és közben a projektek vezetőit győzzék meg, hogy Wyomingban állítsák elő a szükséges részeket. Ezzel munkahelyeket tudnának teremteni, és hatalmas adóbevételre számíthatna az állam. A szélenergia "a jelenlegi legnagyobb lehetőség, amit ezüst tálcán kínálnak az államnak" - mondta.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek...

2018.11.25. - 18:03 tovább »

Friss cikkek

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »