Megújuló energiaforrások

Wyomingban épülne egy hatalmas szélerőmű farm, de nehézségekbe ütköztek

2017.07.27. - 15:08  |  Nincs hozzászólás

A sors fintora, hogy hamarosan pont Wyoming állam Carbon megyéjében épülhet meg az USA legnagyobb szélerőmű farmja. A projekt mögött egy konzervatív milliárdos áll, Philip Anshcutz, aki még az apja olaj üzletében kezdte pályafutását.

A hatalmas farm összesen 1.000 szélturbinát fog tartalmazni, ezek fogják szolgáltatni a megújuló energiát. A szélerőmű farm akkora, hogy képes lenne ellátni az összes otthont San Francisco-ban és Los Angeles-ben. Azonban máris nehézségekbe ütközött a projekt, mivel jelenleg Wyoming az egyetlen állam, ahol plusz adó van kivetve a megújuló energiára. A szélenergia adója megawattóránként 1 dollár, de több törvényhozó is azon dolgozik, hogy ezt felemeljék 3, vagy akár 5 dollárra.

Egyelőre egyik adóemelést sem sikerült megszavazni, aminek nagy szerepe volt Anschutz üzletének is, de az állam kormányzása folyamatosan próbál új módszerekkel pénzhez jutni. Erre nem a pénzéhségük miatt van szükség, egyszerűen amiatt, mert eddig a szén után befolyó adók képezték a bevétel jelentős részét, ám ez az ipar az utóbbi időben meglehetősen lecsökkent, és vele együtt a pénz is kevesebb lett a kincstárban.

wind1

Wyaoming állam 2015-ben több szenet bányászott, mint Nyugat Virginia, Kentucky, Illinois és Pennsylvania együttvéve, a szén felhasználása azonban évről évre csökken. Ezzel szemben, az államban vannak a földrész legerősebb szelei, amik még az óceán felől érkező erős szelekkel is felveszik a versenyt. A NexusMedia szerint a szélenergia egy több milliárdos lehetőség az államnak - Anschutz masszív szélerőmű farmja és egy 1.120 kilométeres vezeték együtt 8 milliárdot, míg másik két szélerőmű projekt 3 milliárdot érne.

Szakértők szerint rossz döntés lenne emelni az adón, pont olyankor, amikor az állam aktívan küzd a munkanélküliséggel szemben. "Wyomingot a legtöbb szakmabeli úgy kezeli, mint szélenergia-ellenes állam. Erre érkeznek olyan javaslatok, hogy négy vagy ötszörösére emeljék a szélenergia adóját? Ez ne fogja beindítani náluk a gazdasági növekedést, épp ellenkezőleg." - mondta Robert Godby közgazdász. Godby javaslata, hogy tartsanak ideiglenes adó-szünetet, és közben a projektek vezetőit győzzék meg, hogy Wyomingban állítsák elő a szükséges részeket. Ezzel munkahelyeket tudnának teremteni, és hatalmas adóbevételre számíthatna az állam. A szélenergia "a jelenlegi legnagyobb lehetőség, amit ezüst tálcán kínálnak az államnak" - mondta.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is...

2018.02.10. - 23:28 tovább »

Európa jobban teljesített a megújuló energiák terén

Európaszerte egyre népszerűbb a megújuló energia. Nem csupán a lakosság...

2018.02.03. - 15:00 tovább »

Dubajban épül a legnagyobb erőmű, ami szemétből csinál energiát

Mit kell olyankor csinálni, ha rengeteg szemetünk van, de nincs elég...

2018.01.31. - 20:26 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »