Megújuló energiaforrások

Rekord olcsó a megújuló energia Mexikóban

2017.11.23. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

A világon folyamatosan csökken a megújuló energia ára. Az olcsóság főleg az egyre nagyobb beruházásoknak és ennek kapcsán a hatalmas technológiai újításoknak köszönhető, és legfőképpen a napenergia terén figyelhető meg a gyors árcsökkenés.

Mexikó pedig jó úton halad, hogy a világ legolcsóbb napenergiáját állítsák elő, állítja a mexikói energiaközpont. Bejelentették, hogy több cég befejezte a megújuló energia projektjét, és behatárolták, hogy milyen áron fogják a termelt energiát eladni. A legalacsonyabb összeggel most felállították a rekordot, 1,77 cent/kWh, megelőzve Szaúd-Arábiát. De becslések szerint ezzel még nem áll meg a csökkenés, ugyanis legkésőbb 2019-re azt várják, hogy egy kilowattóra egyetlen centbe fog majd kerülni Mexikóban.

mexiko1

Mexikó rengeteg projektet hagyott jóvá, és 2020-ig mindegyik elkezdi majd szolgáltatni az áramot a lakosoknak. Az ehhez hasonló lépések rendkívül fontosak, hogy Mexikó elérje a Párizsi klímaegyezményben foglaltak rájuk eső részét, továbbá a Mexikó, USA, és Kanada közt kötött regionális célokat. Tavaly mind a három ország beleegyezett, hogy 2025-ig mindannyian energiájuk legalább 50%-át megújuló forrásokból kell fedezniük. Kanada már a célegyenesben van, Mexikó is jól halad a saját portfóliójával. Sajnos azonban a harmadik résztvevő, az USA továbbra is ugyan ott tart a tiszta energiára való átállásban, mint az egyezség megkötésekor.

mexiko3

Mexikó fantasztikus teljesítménye az olcsó napenergiát illetően végre meggyőzheti a szkeptikusokat. Nem csupán arról, hogy a megújuló energia, amellett hogy nem szennyezi a környezetet még olcsóbb is, mint a fosszilis energia, de arról is, hogy ilyen alacsony árak egy Mexikóhoz hasonló gazdasággal rendelkező országban is lehetséges. Annak ellenére, hogy Mexikó komoly gazdasági kihívások előtt áll, bebizonyították, hogy az olcsó és tiszta energia a világon bárhol elérhető.

Ez pedig reményt nyújthat azok számára, akik kételkednek, hogy a klímaegyezmény tartható-e még most, hogy az Egyesült Államok, az egyik legjelentősebb káros anyag kibocsájtó ország, kilépett belőle. Ha a jelenlegi trend folytatódik, a világot hamarosan eláraszthatja az olcsó és tiszta energia. A lehetőségeink végtelenek.

Forrás: https://electrek.co/

Rovat további cikkei

A Google már most 100%-ig megújuló energián fut

Az elmúlt években több nagyvállalat is bejelentette, hogy valamilyen módon...

2017.12.06. - 10:58 tovább »

Csernobilt beépítik napelemekkel

Egy cég szeretné átalakítani Csernobilt egy napelem farmmá, hogy a...

2017.12.05. - 09:00 tovább »

Panda formájú napelem farm épült Kínában

A legtöbb napelemes farm sorokban és oszlopokban rendezi el a paneleket, hogy...

2017.11.27. - 17:00 tovább »

Friss cikkek

Önmegsemmisítő drónokat tesztel az Amazon

Az Amazon már jó ideje kísérletezik azzal, hogy még olcsóbbá tegye a...

2017.12.06. - 17:56 tovább »

Olcsóbb az elektromos autók fenntartása, mint a benzineseké

Izgalmas hírek érkeztek az elektromos autók felől, ugyanis egy új kutatás...

2017.12.05. - 06:00 tovább »

A csillámpor ugyan olyan rossz, mint a mikroszkópikus műanyag hulladék

Arról már hallottunk eleget, hogy a mikroszkópikus méretű műanyag darabok...

2017.12.04. - 22:47 tovább »