Megújuló energiaforrások

Elon Musk állta a szavát, és megnyerte a fogadást

2017.11.24. - 19:10  |  Nincs hozzászólás

Sokan kételkedtek benne, amikor márciusban Elon Musk fogadást kötött, hogy 100 napon belül meg tudná oldani a Dél-Ausztráliában uralkodó energia válságot, de a tech világ meghatározó alakja hivatalosan is megnyerte a fogadást.

Idén márciusban a többek közt a Tesla és a SpaceX vezetője, Elon Musk tett egy olyan bejelentést Twitteren, hogy 100 nap alatt meg tudná oldani a krízist, amivel Dél-Ausztrália nézett akkor szembe. Nevezetesen gyakran sötétben kellett ülnie otthon az embereknek, mert a szolgáltatók nem tudták kiszolgálni a hatalmas igényeket. Óriási tétje is volt a dolognak, hiszen ha Musk nem tartotta volna a szavát, egy 50 millió dolláros szolgáltatást nyújtott volna Dél-Ausztráliának, teljesen ingyen.

musk3

Emiatt azonban nem kell aggódnia, hiszen egy helyi képviselő, Jay Weatherill csütörtökön bejelentette, hogy napokon belül megkezdődik a rendszer tesztelése, jóval a december 1-jei határidő előtt. A Tesla 100 megawattos Powerpackja - ami a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora - raktározza a Jamestown-tól északra lévő Neoen's Hornsdale szélturbina farmról begyűjtött energiát, hogy az alacsony energiaigényű órákban termelt energiát később is fel lehessen használni.

Ugyan az ausztrál kormány hivatalosan már júliusban átadta a szerződést a Teslának, Elon Musk csak szeptemberben kezdett bele a projektbe. A Business Insider szerint az új akkumulátor park képes 24 órán át 8.000 otthont ellátni energiával, vagy egy áramszünet esetén akár 30.000 otthont.

musk1

Erre a hatalmas felújításra azért volt szükség, mert múlt szeptemberben Dél-Ausztráliában teljesen elment az áram, amikor egy vihar tönkretette az elektromos infrastruktúrát. Ennek kapcsán a kormány bejelentette, hogy 550 millió dollárt fognak elkülöníteni, hogy kijavítsák a problémát, és hogy véget vessenek az állandó áramkimaradásoknak, áramszüneteknek. Weatherill elmondása szerint hamarosan elindulnak a tesztelések, amiben megbizonyosodnak arról, hogy minden szabványnak megfelel-e a park, majd magasztalt minden résztvevőt, hogy ilyen gyorsan meg tudták oldani a helyzetet.

"Most már teljesen bizonyos, hogy egy ilyen akkumulátor készlettel Dél-Ausztrália vezető lesz a megújuló energia terén. Temérdek munkát fektettünk ebbe a projektbe, elképesztően rövid idő alatt. Már várom, hogy a jövő héten elutazzak Jamestown-ba, hogy személyesen köszönjem meg mindenkinek, aki részt vett a dologban." - mondta Weatherill.

Forrás: http://www.businessinsider.com/

Rovat további cikkei

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is...

2018.02.10. - 23:28 tovább »

Európa jobban teljesített a megújuló energiák terén

Európaszerte egyre népszerűbb a megújuló energia. Nem csupán a lakosság...

2018.02.03. - 15:00 tovább »

Dubajban épül a legnagyobb erőmű, ami szemétből csinál energiát

Mit kell olyankor csinálni, ha rengeteg szemetünk van, de nincs elég...

2018.01.31. - 20:26 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »