Megújuló energiaforrások

Az európai szénerőművek fele veszteséges

2017.12.29. - 13:00  |  Nincs hozzászólás

Ahogy Európa szépen lassan átvált a megújuló energiforrásokra, a szénerőművek üzemeltetése egyre nagyobb terhet jelent. Azonban fontos kiemelni, hogy a nyilvánvaló környezetkárosító teher mellett már bőven beléptünk a pénzügyi teher világába.

Egyszerűen Európában nem éri meg a szénerőművek üzemeltetése. Ez főleg annak köszönhető, hogy az Európai Unió hatalmas adókkal sújtja a fosszilis tüzelőanyagot használó erőműveket. Azonban az sem elhanyagolható, hogy miután már hét európai ország bejelentette, hogy a közeljövőben országos szinten leszámolnak a szénnel, a legtöbb befektető is kivonul ebből az iparból.

Az Carbon Tracker Initiative december 8-án publikált jelentése szerint az európai czénerőművek 54 százaléka veszteséges, és ez az arány 2030-ra elérheti a 97 százalékot. Az Egyesült Államokban már korábban is megjelentek olyan hírek, hogy sokkal gazdaságosabb mindenkinek ha megújuló energiába fektet, főleg azon államokban, ahol valamelyiket rendkívüli módon ki tudják használni, mint például Kaliforniában a napenergia, vagy Wisconsinban a szélenergia. Európai hírekről azonban ez az első, ami konkrétan kimondja, hogy nem csak jobban megéri megújuló energiába fektetni, hanem a szénerőművek még veszteségesek is lesznek.

1x-1-1200x687

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden egy csapásra megoldódik Európában. Persze a váltás nem fog gondot okozni a hét országnak - Dániának, az Egyesült Királyságnak, Finnországnak, Franciaországnak, Hollandiának és Portugáliának - akik már ki is jelölték, hogy mikkora szeretnének leszámolni a szénnel, de a jelentés szerint sok országban a veszteségesség ellenére is kénytelenek lesznek tovább üzemelni az erőműveket.

A szén terhe egyre nagyobb lesz, ahogy a megújuló energia ára folyamatosan csökken. A Carbon Tracker jelentésében az áll, hogy 2024-re és 2027-re új szél- és napenergia farmokat olcsóbb lesz építeni, mint fenntartani a jelenlegi szénerőműveket. És ezen felül 2030-tól tovább fog drágulni a szén adója, a Bloomberg szerint trpilázódni fog.

“A megújuló energia változó gazdasága, a légszennyezés ellen bevezetett intézkedések, és a szén árának folyamatos emelkedése egy valóságos halál-spirálba taszították az európai szénerőműveket. A szolgáltatók ez ellen nem tehetnek semmit. Vagy maguk mögött hagyják a szenet, vagy lobbyznak a kormányoknál, és csak remélhetik, hogy azok kimentik őket.” - mondta a Carbon Tracker egyik analitikusa, Matthew Gray.

Az európai országok többsége rengeteg pénzt fog megtakarítani a szénerőművek bezárásával. Németország - ahol a legtöbb veszteséges erőmű van - összesen 12 milliárd euró veszteséget takaríthat meg. Lengyelország 2,7 milliárdot, Csehország 2.2 milliárdot, Spanyolország 1,8 milliárdot és az Egyesült Királyság pedig 1,7 milliárd eurót.

A legutóbbit ki is emelte a jelentés: “Véletlenül úgy alakult, hogy a szén teljes betiltása az Egyesült Királyságban nem csak a polgárok érdekében áll […], hanem az energia szolgáltatók részvényesei érdekében is.”

Forrás: https://www.bloomberg.com/

Rovat további cikkei

Dánia a saját rekordját döntötte meg

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén....

2018.01.14. - 18:02 tovább »

Egy ország, amely csak megújuló energiaforrást szeretne használni

El tudjuk képzelni, milyen lehet egy olyan országban élni, ahol az energia...

2017.12.30. - 20:00 tovább »

Napelemes autópályát adtak át Kínában

Láthattuk, ahogy Európában több helyen is kísérleteznek a napelemes...

2017.12.23. - 11:30 tovább »

Friss cikkek

Hamarosan egy nagyváros kifogyhat a vízből

Ivóvíz készleteink vészesen fogynak, szerte a világon. Évek óta lehet...

2018.01.15. - 17:00 tovább »

2042-re a briteknél a műanyag hulladék “elkerülhető lesz”

Az Egyesült Királyság kormányának van egy 25 éves terve, amivel egy...

2018.01.14. - 19:30 tovább »

Máris kilopták az útból a napelemet

Kínában is elindult a napelemes utak építése, azonban a következő...

2018.01.10. - 16:00 tovább »