Megújuló energiaforrások

Dánia a saját rekordját döntötte meg

2018.01.14. - 18:02  |  Nincs hozzászólás

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén. 2017-ben a felhasznált elektromosság 43,4 százaléka szélenergiából származott, ezzel megdöntötték a 2016, saját rekordjukat. Az ország kormánya azt reméli, a folyamatos növekedés más országokra is hatással lesz.

“A szélenergia ára csak egyetlen irányba megy, egyenesen lefelé.” - mondta Lars Chr. Lilleholt, Dánia energiaügyi minisztere, miután bejelentették az új rekordot. Dánia már jó ideje világelső a szélenergiai fejlesztések terén. Egyre több rekordot állítanak fel évről évre, hónapról hónapra. Tavaly márciusban például 24 órán át, vagyis egy teljes napig a generált szélenergia teljes mértékben kiszolgálta az ország aznapi energiaigényeit. Ez a lenyűgözö teljesítmény megmutatta, hogy 2030-ra sikerülhet elérni a céljukat, vagyis, hogy teljesen szénmentes legyen az ország.

Persze a megújuló energiaforrások növekvő kihasználtsága főként annak a ténynek köszönhető, hogy globálisan meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók felhasználását, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás miatt bekövetkező forgatókönyvek közül a rosszabbakat, de Dániának más érdekei is vannak ebben. A világ legnagyobb turbina gyártója, a Vestas Wind Systems A/S egy dán vállalat, továbbá az Orsted A/S, a világ legnagyobb offshore szélerőmű farmok üzemeltetője a dán kormány hatáskörébe tartozik.

windfarms

A dan kormány az 1970-es évektől kezdve támogatja a szélenergia projekteket. Lilleholt szerint a szélenergia tűnik az egyik legmegbízhatóbb energiaforrásnak, legyen szó bármely országról. Éppen ezért továbbra is támogatja, hogy az országok vezetői vegyék fontolóra a nagyobb farmokba való befektetést.

Dánián kívül is remekül teljesít a szélenergia. Nem olyan rég jelentették be, hogy 2017-ben az Egyesült Királyság kétszer annyi energiát állított elő szélturbinákkal, mint szénből. Ezen kívül pedig jelenleg Németországban található a világ legnagyobb turbinája. Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb ez a megoldás. Kaliforniában egy farm folyamatosan új rekordokat állít fel, és az előrejelzések szerint az Amazon által támogatott texasi farm is hatalmas segítséget fog nyújtani az prszágnak.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is...

2018.02.10. - 23:28 tovább »

Európa jobban teljesített a megújuló energiák terén

Európaszerte egyre népszerűbb a megújuló energia. Nem csupán a lakosság...

2018.02.03. - 15:00 tovább »

Friss cikkek

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »