Megújuló energiaforrások

Dánia a saját rekordját döntötte meg

2018.01.14. - 18:02  |  Nincs hozzászólás

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén. 2017-ben a felhasznált elektromosság 43,4 százaléka szélenergiából származott, ezzel megdöntötték a 2016, saját rekordjukat. Az ország kormánya azt reméli, a folyamatos növekedés más országokra is hatással lesz.

“A szélenergia ára csak egyetlen irányba megy, egyenesen lefelé.” - mondta Lars Chr. Lilleholt, Dánia energiaügyi minisztere, miután bejelentették az új rekordot. Dánia már jó ideje világelső a szélenergiai fejlesztések terén. Egyre több rekordot állítanak fel évről évre, hónapról hónapra. Tavaly márciusban például 24 órán át, vagyis egy teljes napig a generált szélenergia teljes mértékben kiszolgálta az ország aznapi energiaigényeit. Ez a lenyűgözö teljesítmény megmutatta, hogy 2030-ra sikerülhet elérni a céljukat, vagyis, hogy teljesen szénmentes legyen az ország.

Persze a megújuló energiaforrások növekvő kihasználtsága főként annak a ténynek köszönhető, hogy globálisan meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók felhasználását, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás miatt bekövetkező forgatókönyvek közül a rosszabbakat, de Dániának más érdekei is vannak ebben. A világ legnagyobb turbina gyártója, a Vestas Wind Systems A/S egy dán vállalat, továbbá az Orsted A/S, a világ legnagyobb offshore szélerőmű farmok üzemeltetője a dán kormány hatáskörébe tartozik.

windfarms

A dan kormány az 1970-es évektől kezdve támogatja a szélenergia projekteket. Lilleholt szerint a szélenergia tűnik az egyik legmegbízhatóbb energiaforrásnak, legyen szó bármely országról. Éppen ezért továbbra is támogatja, hogy az országok vezetői vegyék fontolóra a nagyobb farmokba való befektetést.

Dánián kívül is remekül teljesít a szélenergia. Nem olyan rég jelentették be, hogy 2017-ben az Egyesült Királyság kétszer annyi energiát állított elő szélturbinákkal, mint szénből. Ezen kívül pedig jelenleg Németországban található a világ legnagyobb turbinája. Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb ez a megoldás. Kaliforniában egy farm folyamatosan új rekordokat állít fel, és az előrejelzések szerint az Amazon által támogatott texasi farm is hatalmas segítséget fog nyújtani az prszágnak.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power...

2018.03.17. - 14:30 tovább »

Napelemeket telepít a MOL

A MOL ügyvezető igazgatója még március 1-jén jelentette be, hogy három...

2018.03.06. - 10:45 tovább »

Újabb világmárkával erősödik a hazai napelemes piac

A miskolci székhelyű PV Napenergia az AEG napelem és monitoring rendszerek...

2018.02.27. - 11:20 tovább »

Friss cikkek

Új komposztáló telepek létesülnek

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több...

2018.10.05. - 07:44 tovább »

Az Európai Parlament 40 százalékkal csökkentené az új autók...

Brüsszel/Strasbourg, 2018. október 3., szerda (MTI) - A tervezettnél nagyobb...

2018.10.04. - 12:24 tovább »

PET Kupa: kihívások és sikerek

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a...

2018.09.30. - 15:09 tovább »