Megújuló energiaforrások

Dánia a saját rekordját döntötte meg

2018.01.14. - 18:02  |  Nincs hozzászólás

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén. 2017-ben a felhasznált elektromosság 43,4 százaléka szélenergiából származott, ezzel megdöntötték a 2016, saját rekordjukat. Az ország kormánya azt reméli, a folyamatos növekedés más országokra is hatással lesz.

“A szélenergia ára csak egyetlen irányba megy, egyenesen lefelé.” - mondta Lars Chr. Lilleholt, Dánia energiaügyi minisztere, miután bejelentették az új rekordot. Dánia már jó ideje világelső a szélenergiai fejlesztések terén. Egyre több rekordot állítanak fel évről évre, hónapról hónapra. Tavaly márciusban például 24 órán át, vagyis egy teljes napig a generált szélenergia teljes mértékben kiszolgálta az ország aznapi energiaigényeit. Ez a lenyűgözö teljesítmény megmutatta, hogy 2030-ra sikerülhet elérni a céljukat, vagyis, hogy teljesen szénmentes legyen az ország.

Persze a megújuló energiaforrások növekvő kihasználtsága főként annak a ténynek köszönhető, hogy globálisan meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók felhasználását, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás miatt bekövetkező forgatókönyvek közül a rosszabbakat, de Dániának más érdekei is vannak ebben. A világ legnagyobb turbina gyártója, a Vestas Wind Systems A/S egy dán vállalat, továbbá az Orsted A/S, a világ legnagyobb offshore szélerőmű farmok üzemeltetője a dán kormány hatáskörébe tartozik.

windfarms

A dan kormány az 1970-es évektől kezdve támogatja a szélenergia projekteket. Lilleholt szerint a szélenergia tűnik az egyik legmegbízhatóbb energiaforrásnak, legyen szó bármely országról. Éppen ezért továbbra is támogatja, hogy az országok vezetői vegyék fontolóra a nagyobb farmokba való befektetést.

Dánián kívül is remekül teljesít a szélenergia. Nem olyan rég jelentették be, hogy 2017-ben az Egyesült Királyság kétszer annyi energiát állított elő szélturbinákkal, mint szénből. Ezen kívül pedig jelenleg Németországban található a világ legnagyobb turbinája. Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb ez a megoldás. Kaliforniában egy farm folyamatosan új rekordokat állít fel, és az előrejelzések szerint az Amazon által támogatott texasi farm is hatalmas segítséget fog nyújtani az prszágnak.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek...

2018.11.25. - 18:03 tovább »

Friss cikkek

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »