Megújuló energiaforrások

Európa jobban teljesített a megújuló energiák terén

2018.02.03. - 15:00  |  Nincs hozzászólás

Európaszerte egyre népszerűbb a megújuló energia. Nem csupán a lakosság körében, de szerencsére a vezető kormányok is egyre inkább hajlanak efelé a megoldás felé, aminek meg is lett az eredménye.

Egész Európában, de főleg nyugaton egyre több pénzt fektetnek az országok vezetői megújuló energiákba. Kihasználják azokat a természeti adottságokat, amikből károk okozása nélkül nyerhetnek energiát, ráadásul csupán az építésre és a fenntartásra kell költeni, tehát gazdaságilag is sokkal jobban megéri. Legyen szó a dánok szélenergiájáról, a norvégok vízenergiájáról, vagy a mediterránországok napenergiájáról, a módszer egyre népszerűbb. Nem is csoda, hogy pár euróai ország már be is jelentette, hogy néhány éven belül végleg felszámolják az összes szénerőművet országaik területén.

Ez a döntés rengeteg faktor figyelembevételével hozható csak meg, és az eredményeket is folyamatosan figyelni kell, hogy lehetséges-e egy megbíható átállás. Azonban az bizakodásra ad okot, hogy 2017-ben a kontinensen több energiát állítottak elő megújuló forrásokból, mint szén égetéséből. A Sandbag elemzései mutatták ki, hogy tavaly 679 terawattóra energiát állítottunk elő megújuló forrásokból, míg szén égetéséből mindössze 669-et.

eyevine3.14688832-2

Azonban mielőtt még a lebomló üvegben lévő pezsgőnket bontanánk, muszáj ezeket a számokat kontextusba is helyezni. Az Eurostat elemzései alapján Európa energiájának csupán 19 százaléka érkezik olyan szilárd, fosszilis energiahordozókból, mint a szén. További 24% érkezett földgázból és olajból, ami azt jelenti, hogy a szén módszeres kivégzése csupán egy lépéssel hoz közelebb minket ahhoz, hogy csökkentsük a széndioxid kibocsájtásunkat.

Ezen felül még nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy a biomassza - olyan organikus anyagok, mint a fa, vagy más növények - elégetésével kevesebb kárt okozunk a környezetben, mint a szén elégetésével. Egy kutatás például kimutatta, hogy ha szén helyett fát égetünk, hosszú távon csökkenti a széndioxid koncentrációt, azonban rövid távon megemeli azt.

Mindezektől eltekintve remek hír, hogy Európa több energiát generált megújuló forrásokból, mint szénből. És mindezt úgy, hogy öt éve még kétszer annyi energia érkezett a szénerőművekből.

Forrás: https://www.newscientist.com/

Rovat további cikkei

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is...

2018.02.10. - 23:28 tovább »

Dubajban épül a legnagyobb erőmű, ami szemétből csinál energiát

Mit kell olyankor csinálni, ha rengeteg szemetünk van, de nincs elég...

2018.01.31. - 20:26 tovább »

Friss cikkek

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »