Megújuló energiaforrások

Európa jobban teljesített a megújuló energiák terén

2018.02.03. - 15:00  |  Nincs hozzászólás

Európaszerte egyre népszerűbb a megújuló energia. Nem csupán a lakosság körében, de szerencsére a vezető kormányok is egyre inkább hajlanak efelé a megoldás felé, aminek meg is lett az eredménye.

Egész Európában, de főleg nyugaton egyre több pénzt fektetnek az országok vezetői megújuló energiákba. Kihasználják azokat a természeti adottságokat, amikből károk okozása nélkül nyerhetnek energiát, ráadásul csupán az építésre és a fenntartásra kell költeni, tehát gazdaságilag is sokkal jobban megéri. Legyen szó a dánok szélenergiájáról, a norvégok vízenergiájáról, vagy a mediterránországok napenergiájáról, a módszer egyre népszerűbb. Nem is csoda, hogy pár euróai ország már be is jelentette, hogy néhány éven belül végleg felszámolják az összes szénerőművet országaik területén.

Ez a döntés rengeteg faktor figyelembevételével hozható csak meg, és az eredményeket is folyamatosan figyelni kell, hogy lehetséges-e egy megbíható átállás. Azonban az bizakodásra ad okot, hogy 2017-ben a kontinensen több energiát állítottak elő megújuló forrásokból, mint szén égetéséből. A Sandbag elemzései mutatták ki, hogy tavaly 679 terawattóra energiát állítottunk elő megújuló forrásokból, míg szén égetéséből mindössze 669-et.

eyevine3.14688832-2

Azonban mielőtt még a lebomló üvegben lévő pezsgőnket bontanánk, muszáj ezeket a számokat kontextusba is helyezni. Az Eurostat elemzései alapján Európa energiájának csupán 19 százaléka érkezik olyan szilárd, fosszilis energiahordozókból, mint a szén. További 24% érkezett földgázból és olajból, ami azt jelenti, hogy a szén módszeres kivégzése csupán egy lépéssel hoz közelebb minket ahhoz, hogy csökkentsük a széndioxid kibocsájtásunkat.

Ezen felül még nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy a biomassza - olyan organikus anyagok, mint a fa, vagy más növények - elégetésével kevesebb kárt okozunk a környezetben, mint a szén elégetésével. Egy kutatás például kimutatta, hogy ha szén helyett fát égetünk, hosszú távon csökkenti a széndioxid koncentrációt, azonban rövid távon megemeli azt.

Mindezektől eltekintve remek hír, hogy Európa több energiát generált megújuló forrásokból, mint szénből. És mindezt úgy, hogy öt éve még kétszer annyi energia érkezett a szénerőművekből.

Forrás: https://www.newscientist.com/

Rovat további cikkei

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power...

2018.03.17. - 14:30 tovább »

Napelemeket telepít a MOL

A MOL ügyvezető igazgatója még március 1-jén jelentette be, hogy három...

2018.03.06. - 10:45 tovább »

Újabb világmárkával erősödik a hazai napelemes piac

A miskolci székhelyű PV Napenergia az AEG napelem és monitoring rendszerek...

2018.02.27. - 11:20 tovább »

Friss cikkek

Új komposztáló telepek létesülnek

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több...

2018.10.05. - 07:44 tovább »

Az Európai Parlament 40 százalékkal csökkentené az új autók...

Brüsszel/Strasbourg, 2018. október 3., szerda (MTI) - A tervezettnél nagyobb...

2018.10.04. - 12:24 tovább »

PET Kupa: kihívások és sikerek

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a...

2018.09.30. - 15:09 tovább »