Megújuló energiaforrások

Elon Musk következő terve, hogy naperőművet készít az otthonainkból

2018.02.18. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

A Tesla legutóbbi projektjéről már olvashattak nálunk, aminek során ausztráliába építettek egy óriási akkumulátor telepet. Az ötlet bevállt, nagy összegeket spórolt meg a lakosságnak és a szolgáltatóknak egyaránt. A következő terv az, hogy házakon szórnák szét akkumulátorokat, majd ezeket összekövtve hoznának létre egy kiterjedt napenergiát termelő hálózatot.

Az ötletet ismét Ausztráliában valósítanák meg először, de amennyiben beválik Elon Musk szeretné számos más országban is alkalmazni a technikáját.  A cél az, hogy a házak tetejéte épített napelemek egy nagy virtuális naperőművet képeznek együtt.

A Tesla már megállapodott az ausztrál kormánnyal, hogy a következő négy évben 50 000 ház tetejére fognak napelemeket - és a hozzájuk szükséges rendszert – felszerelni. Miután ezek összekapcsolófnak egy – a Tesla által elkeresztelt – „virtuális naperőmű” fog létrejönni. Ha az ötlet megvalósul ez lesz a Föld legnagyobb naperőműve. És ami a legjobb, a Tesla mindezt ingyen teszi.

Kérdezhetnénk, hogy akkor, hogy lesz ebből profitja a cégnek. A válasz egyszerű: az áramot, amit a vizuális naperőművek megtermeltek a Tesla eladja a fogyasztóknak, ugyan a programban résztvevő otthonk részesülni fognak némi kedvezményben, már csak azért is, mert az áram egy részét ők termelték meg.

A rendszert egy számítógépes program fogja irányítani, aminek a segítségével a legutóbbi számítások szerint körülbelül 30 százalékkal csökkeni fog a rezsiköltség.

A rendszer összeszerelését először 100 alacsony bevétellel rendelkező házzal fogják kezdeni, ez a szakasz legkésőbb 2018 júniusáig fog tartani. Ezt követően még decemberig további 1000 otthonnal akarják kibővíteni a hálózatot, majd a következő két lépésben kétszer 24 000-rel. A teljes folyamat összességében 4 évet fog igénybe venni.

Tesla-Solar-Roof-begin-production-Buffalo-New-York-1

Bizonyos földrajzi okokból Ausztráliában rendkíívül drága az energiatermelés, ezért is esett a kontinensre a Tesla választási, hiszen így itt fog leghamarabb megtérülni a befektetésük.

A legutóbb telepített Powerpack például egy január 14-ei áramkimaradáskor spórolt rengeteget az áramszolgáltatóknak és ezzel együtt áttételesen a fogyasztóknak is. A spórolt összeg a Frontier Economics és a kormány számításai szerint több milliós, ami lenyűgöző ha azt nézzük, hogy a Powerpack még csak 3 hónapja lett üzembe helyezve.

Így érthetjük, hogy a Tesla alternatív megoldásai és Elon Musk személye miért örvend akkora népszerűségnek az ausztrálok körében.

Forrás: https://electrek.co/

Rovat további cikkei

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power...

2018.03.17. - 14:30 tovább »

Napelemeket telepít a MOL

A MOL ügyvezető igazgatója még március 1-jén jelentette be, hogy három...

2018.03.06. - 10:45 tovább »

Újabb világmárkával erősödik a hazai napelemes piac

A miskolci székhelyű PV Napenergia az AEG napelem és monitoring rendszerek...

2018.02.27. - 11:20 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »