Öko-drive

Az olajipar keményen támadja az elektromos járműveket

2017.02.28. - 16:19  |  Nincs hozzászólás

A megújuló energia, a tiszta jövő és a fenntartható életmód napról napra népszerűbbek. Ennek azonban nem mindenki örül. A fosszilis üzemanyag pártolói kifejezetten rosszul élik meg az elmúlt elmúlt évek trendjeinek változását, hiszen az olaj piaca folyamatosan csökken.

A környezetszennyezéshez nagy mértékben hozzájárul a személyszállítás. Ezért remek hír, hogy egyre több elektromos autó van az utakon. Több kutatás is alátámasztja, hogy hamarosan az elektromos járművek teljesen lecserélhetik a fosszilis üzemanyagot használó járműveket. Amellett, hogy az elektromos autók tisztán tartják a környezetet, és csökkentik a szállítás ökológiai lábnyomát, egy sokkal jobb irányba lendítheti az autóipart.

fossil4

Szintén szerencse, hogy már nem csak a Tesla gyárt elektromos autókat, sőt egyre több gyár kezdett el az elektromos járművek irányába haladni. Emellett persze számtalan új márka jelenik meg, akik már kizárólag elektromos autókat gyártanak.

Természetesen, mint mindennek, ennek a dolognak is két oldala van. Hiszen a személyszállítás-libikóka túloldalán ott van a fosszilis üzemanyag ipara, ami rendkívül rosszul éli meg az elektromos járművek feltörését. Ahogy egyre több elektromos jármű gurul az utakra, az olaj piaca folyamatosan csökken. Az ipar ezt azonban nem hagyja annyiban.

North Sea oil rig

A különböző fosszilis üzemanyagért lobbizó vállalatoknak és egyesületeknek már sikerült néhány csatát megnyernie. Folyamatosan támadják az elektromos járművek támogatóit, sőt több helyen sikerrel vezettettek be törvényeket, amik az elektromos autók tulajdonosait terhelik. Szomorú, hogy ezeket a lobbi cégeket azért alapították, hogy "kiegyenlítsék" az esélyeket, annak ellenére, hogy az olaj ipara még mindig számottevően nagyobb, mint az elektromos autóké.

fossil3

"A Koch Industries közel 10 millió dollárt költött egy kampányra, aminek keretei közt népszerűsítik a benzin alapú autókat, és támadják az elektromos autókat támogató kormányokat. Jelentések szerint ezt a jövőben is folytatni fogják. Valószínűleg azért hozták létre ezt a kampányt, mert fenyegetve érezték magukat az elektromos járművek iparával szemben." - írta Gina Coplon-Newfield, a Sierra Club's Electric Vehicles Initiative vezetője.

Azonban úgy tűnik az olajipar kampánya és lobbizása nem túl sikeres, hiszen szemmel láthatóan egyre több az elektromos autó az utakon. Kína máris lazított a törvényein, hogy megkönnyítse az elektromos autók eladásának és használatának körülményeit. Az még a jövő kérdése, hogy a versenyszellem kihozza-e az Egyesült Államokból a legjobbat, és ők is elindulnak ebbe az irányba, vagy pont ellenkezőleg fognak majd cselekedni.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és...

2017.08.12. - 10:00 tovább »

Új és olcsó elektromos autót dobott piacra a Honda

Az elmúlt heteket dominálta a Tesla Model 3 az elektromos autós híreket...

2017.08.05. - 17:51 tovább »

7+1 dolog, amit megtudtunk a Tesla Model 3-ról

Július végén a megrendelők kézhez kapták az első, elkészült Tesla...

2017.08.01. - 12:50 tovább »

Friss cikkek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »