Öko-drive

Az olajipar keményen támadja az elektromos járműveket

2017.02.28. - 16:19  |  Nincs hozzászólás

A megújuló energia, a tiszta jövő és a fenntartható életmód napról napra népszerűbbek. Ennek azonban nem mindenki örül. A fosszilis üzemanyag pártolói kifejezetten rosszul élik meg az elmúlt elmúlt évek trendjeinek változását, hiszen az olaj piaca folyamatosan csökken.

A környezetszennyezéshez nagy mértékben hozzájárul a személyszállítás. Ezért remek hír, hogy egyre több elektromos autó van az utakon. Több kutatás is alátámasztja, hogy hamarosan az elektromos járművek teljesen lecserélhetik a fosszilis üzemanyagot használó járműveket. Amellett, hogy az elektromos autók tisztán tartják a környezetet, és csökkentik a szállítás ökológiai lábnyomát, egy sokkal jobb irányba lendítheti az autóipart.

fossil4

Szintén szerencse, hogy már nem csak a Tesla gyárt elektromos autókat, sőt egyre több gyár kezdett el az elektromos járművek irányába haladni. Emellett persze számtalan új márka jelenik meg, akik már kizárólag elektromos autókat gyártanak.

Természetesen, mint mindennek, ennek a dolognak is két oldala van. Hiszen a személyszállítás-libikóka túloldalán ott van a fosszilis üzemanyag ipara, ami rendkívül rosszul éli meg az elektromos járművek feltörését. Ahogy egyre több elektromos jármű gurul az utakra, az olaj piaca folyamatosan csökken. Az ipar ezt azonban nem hagyja annyiban.

North Sea oil rig

A különböző fosszilis üzemanyagért lobbizó vállalatoknak és egyesületeknek már sikerült néhány csatát megnyernie. Folyamatosan támadják az elektromos járművek támogatóit, sőt több helyen sikerrel vezettettek be törvényeket, amik az elektromos autók tulajdonosait terhelik. Szomorú, hogy ezeket a lobbi cégeket azért alapították, hogy "kiegyenlítsék" az esélyeket, annak ellenére, hogy az olaj ipara még mindig számottevően nagyobb, mint az elektromos autóké.

fossil3

"A Koch Industries közel 10 millió dollárt költött egy kampányra, aminek keretei közt népszerűsítik a benzin alapú autókat, és támadják az elektromos autókat támogató kormányokat. Jelentések szerint ezt a jövőben is folytatni fogják. Valószínűleg azért hozták létre ezt a kampányt, mert fenyegetve érezték magukat az elektromos járművek iparával szemben." - írta Gina Coplon-Newfield, a Sierra Club's Electric Vehicles Initiative vezetője.

Azonban úgy tűnik az olajipar kampánya és lobbizása nem túl sikeres, hiszen szemmel láthatóan egyre több az elektromos autó az utakon. Kína máris lazított a törvényein, hogy megkönnyítse az elektromos autók eladásának és használatának körülményeit. Az még a jövő kérdése, hogy a versenyszellem kihozza-e az Egyesült Államokból a legjobbat, és ők is elindulnak ebbe az irányba, vagy pont ellenkezőleg fognak majd cselekedni.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Akár 1 000 kilométerre nőhet az elektromos autók hatótávolsága

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a benzines és dízeles...

2018.03.14. - 07:00 tovább »

Meglepően sikeres a carsharing Budapesten

Még a figyelmetlenebb budapesti lakosoknak is feltűnhetett, hogy az utóbbi...

2018.03.12. - 22:00 tovább »

Megérkezett a Hyundai új elektromos autója

Hamarosan megkezdődik a Genfi Autószalon, a világ egyik legjobban várt...

2018.03.03. - 08:00 tovább »

Friss cikkek

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »