Öko-drive

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

2017.08.12. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és okos sport felszerelésekkel, és most nagyon úgy fest az önvezető autók irányába is terjeszkedik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sofőr nélküli rendszerekkel foglalkozó technológiai cég – a Mobileye – 15 milliárd dollárért történő felvásárlása.

A Mobileye egy computer hardver gyártó cég, és most jelentették be, hogy egy teljesen automatikus, önvezető autó flottát szeretnének még idén tesztelni. A rendszerük már most 237 különböző autómodellbe van beleépítve, és a chipjeik több, mint 3,3 millió autóban vannak benne. Az Intel még márciusban vásárolta fel az izraeli céget, azt remélve, hogy a két cég számítástechnikai szakemberei együtt dolgozva valami igazán egyedit hoznak majd létre. Az önvezető autók felemelkedését meglovagolva az Intel úgy számol, hogy 2020-ra naponta 4 gigabájtnyi adatot fognak létrehozni.

intel3

Ezen felül az Intel és a Mobileye ki szeretné venni a részét a jövőből. Együtt egy olyan rendszer kialakítását tervezik, ami egy car-to-cloud rendszer lenne, lényegében egy olyan all in one önvezető technológiai csomag, amiben az autók egymással kommunikálhatnak és az adatokat a felhőben tárolják majd.

Hogy tényleg útjára indítsák a projektet még idén szeretnének egy tesztüzemet csinálni az önvezető autókkal az Egyesült Államokban, Izraelben és Európában. Közel 100 autó tesztelését tervezik. Ezek SAE 4-es szintűek lesznek, ami azt jelenti, hogy emberi beavatkozásra csak nem várt helyzetekkor lesz szükség, például havazás esetén. Az SAE szintek nullától ötig terjednek. A nullás szint egyáltalán nem önvezető, míg az ötös szint a teljes mértékben automatikus jármű.

intel2

"Az autók építése és élesben tesztelése elengedhetetlen, hiszen ilyenkor azonnal megkapjuk a visszajelzéseket, hogy mivel is kell megbirkózniuk a jövőben, ezzel gyorsítva a folyamatot. Fontos a földrajzi változatosság, hiszen a különböző régiókban más vezetési stílusokkal és más minőségű utakkal találkozhatunk. A célunk egy olyan önvezető rendszer létrehozása, ami a világon bárhol bevethető lenne." - mondta Amnon Shashua, aki hamarosan az Intel aligazgatója, valamint a Mobileye vezérigazgatója és technológiai igazgatója lesz.

Forrás: https://newsroom.intel.com/

Rovat további cikkei

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Napelemes motorkocsit mutattak be Királyréten

A Királyréti Kisvasúti Pikniken bemutatták szombaton a Vili 2. elnevezésű...

2018.05.07. - 07:32 tovább »

Friss cikkek

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az...

2018.07.02. - 09:56 tovább »