Öko-drive

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

2017.08.12. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és okos sport felszerelésekkel, és most nagyon úgy fest az önvezető autók irányába is terjeszkedik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sofőr nélküli rendszerekkel foglalkozó technológiai cég – a Mobileye – 15 milliárd dollárért történő felvásárlása.

A Mobileye egy computer hardver gyártó cég, és most jelentették be, hogy egy teljesen automatikus, önvezető autó flottát szeretnének még idén tesztelni. A rendszerük már most 237 különböző autómodellbe van beleépítve, és a chipjeik több, mint 3,3 millió autóban vannak benne. Az Intel még márciusban vásárolta fel az izraeli céget, azt remélve, hogy a két cég számítástechnikai szakemberei együtt dolgozva valami igazán egyedit hoznak majd létre. Az önvezető autók felemelkedését meglovagolva az Intel úgy számol, hogy 2020-ra naponta 4 gigabájtnyi adatot fognak létrehozni.

intel3

Ezen felül az Intel és a Mobileye ki szeretné venni a részét a jövőből. Együtt egy olyan rendszer kialakítását tervezik, ami egy car-to-cloud rendszer lenne, lényegében egy olyan all in one önvezető technológiai csomag, amiben az autók egymással kommunikálhatnak és az adatokat a felhőben tárolják majd.

Hogy tényleg útjára indítsák a projektet még idén szeretnének egy tesztüzemet csinálni az önvezető autókkal az Egyesült Államokban, Izraelben és Európában. Közel 100 autó tesztelését tervezik. Ezek SAE 4-es szintűek lesznek, ami azt jelenti, hogy emberi beavatkozásra csak nem várt helyzetekkor lesz szükség, például havazás esetén. Az SAE szintek nullától ötig terjednek. A nullás szint egyáltalán nem önvezető, míg az ötös szint a teljes mértékben automatikus jármű.

intel2

"Az autók építése és élesben tesztelése elengedhetetlen, hiszen ilyenkor azonnal megkapjuk a visszajelzéseket, hogy mivel is kell megbirkózniuk a jövőben, ezzel gyorsítva a folyamatot. Fontos a földrajzi változatosság, hiszen a különböző régiókban más vezetési stílusokkal és más minőségű utakkal találkozhatunk. A célunk egy olyan önvezető rendszer létrehozása, ami a világon bárhol bevethető lenne." - mondta Amnon Shashua, aki hamarosan az Intel aligazgatója, valamint a Mobileye vezérigazgatója és technológiai igazgatója lesz.

Forrás: https://newsroom.intel.com/

Rovat további cikkei

Új és olcsó elektromos autót dobott piacra a Honda

Az elmúlt heteket dominálta a Tesla Model 3 az elektromos autós híreket...

2017.08.05. - 17:51 tovább »

7+1 dolog, amit megtudtunk a Tesla Model 3-ról

Július végén a megrendelők kézhez kapták az első, elkészült Tesla...

2017.08.01. - 12:50 tovább »

Előrendelhető a Sion, a napelemekkel borított elektromos autó

Tavaly egy német start up hatalmas visszhangot keltett, amikor sikeresen...

2017.07.29. - 11:36 tovább »

Friss cikkek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »