Öko-drive

Az Intel önvezető autók rendszerén dolgozik

2017.08.12. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Az Intel már aktívan foglalkozik a drónokkal, virtuális valósággal, és okos sport felszerelésekkel, és most nagyon úgy fest az önvezető autók irányába is terjeszkedik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sofőr nélküli rendszerekkel foglalkozó technológiai cég – a Mobileye – 15 milliárd dollárért történő felvásárlása.

A Mobileye egy computer hardver gyártó cég, és most jelentették be, hogy egy teljesen automatikus, önvezető autó flottát szeretnének még idén tesztelni. A rendszerük már most 237 különböző autómodellbe van beleépítve, és a chipjeik több, mint 3,3 millió autóban vannak benne. Az Intel még márciusban vásárolta fel az izraeli céget, azt remélve, hogy a két cég számítástechnikai szakemberei együtt dolgozva valami igazán egyedit hoznak majd létre. Az önvezető autók felemelkedését meglovagolva az Intel úgy számol, hogy 2020-ra naponta 4 gigabájtnyi adatot fognak létrehozni.

intel3

Ezen felül az Intel és a Mobileye ki szeretné venni a részét a jövőből. Együtt egy olyan rendszer kialakítását tervezik, ami egy car-to-cloud rendszer lenne, lényegében egy olyan all in one önvezető technológiai csomag, amiben az autók egymással kommunikálhatnak és az adatokat a felhőben tárolják majd.

Hogy tényleg útjára indítsák a projektet még idén szeretnének egy tesztüzemet csinálni az önvezető autókkal az Egyesült Államokban, Izraelben és Európában. Közel 100 autó tesztelését tervezik. Ezek SAE 4-es szintűek lesznek, ami azt jelenti, hogy emberi beavatkozásra csak nem várt helyzetekkor lesz szükség, például havazás esetén. Az SAE szintek nullától ötig terjednek. A nullás szint egyáltalán nem önvezető, míg az ötös szint a teljes mértékben automatikus jármű.

intel2

"Az autók építése és élesben tesztelése elengedhetetlen, hiszen ilyenkor azonnal megkapjuk a visszajelzéseket, hogy mivel is kell megbirkózniuk a jövőben, ezzel gyorsítva a folyamatot. Fontos a földrajzi változatosság, hiszen a különböző régiókban más vezetési stílusokkal és más minőségű utakkal találkozhatunk. A célunk egy olyan önvezető rendszer létrehozása, ami a világon bárhol bevethető lenne." - mondta Amnon Shashua, aki hamarosan az Intel aligazgatója, valamint a Mobileye vezérigazgatója és technológiai igazgatója lesz.

Forrás: https://newsroom.intel.com/

Rovat további cikkei

Ismét a hollandok nyerték a World Solar Challange-et

A hollandok ismét megcsinálták. A Nuon, a World Solar Challenge...

2017.10.14. - 14:27 tovább »

Itt a Nissan 4 alapra épülő terve

Nagy szerencséje van az elektromos autó tulajdonosoknak, ugyanis a Nissan...

2017.10.07. - 13:31 tovább »

A Toshiba akkumulátorával 6 perc töltés után megtehetünk 320 kilométert

Egyre több autógyártó fordul az elektromos autók felé, egyeseknek már...

2017.10.04. - 21:30 tovább »

Friss cikkek

Varjak tisztíthatják meg az utcákat a csikkeketől

Akár 12 évig is eltarthat, mire egy cigarettacsikk teljesen lebomlik. Ez...

2017.10.20. - 18:05 tovább »

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre...

2017.10.18. - 18:00 tovább »

64 millió dollárt adományozott a Bloomberg egy anti-szén kampánynak

Donald Trump kampánya és eddig elnöksége során is sokszor tette szóvá,...

2017.10.18. - 15:26 tovább »