Öko-drive

Rekord távot tett meg az elektromos busz egyetlen töltéssel

2017.09.20. - 18:10  |  Nincs hozzászólás

Egyre messzebb jutunk az elektromos járműveinkkel, hamarosan tényleg nem lesz érv a fosszilis üzemanyagot használó autók mellett, de ez nem is kell, tekintve, hogy egyre többen tiltják majd be világszerte ezen autók gyártását és eladását.

Egy kaliforniai autógyártó, a Proterra elvitte Indiana államba az egyik Catalyst E2 Max névre hallgató, teljesen elektromos buszát, és sikerült 1.772,2 kilométert megtennie, mire teljesen lemerült az akkumulátora. Ezzel a lenyűgöző teljesítménnyel a busz megdöntötte az egyetlen töltéssel megtett leghosszabb út rekordját. A 12 méteres busz a tesztelésre egy 660 kWh-s akkumulátorpakkot kapott - ez közel megegyezik 11 Chevy Bolt teljesítményével.

A távolság már önmagában fantasztikus, főleg hogy egy ekkora buszról beszélünk, de Proterra közleménye egyenesen lélegzetelállító, mivel állításuk szerint a buszt egyetlen óra alatt teljesen fel tudják tölteni a Proterra nagy sebességű töltő rendszerével.

A rekord előző megdöntője egy kísérleti jármű volt, amit eg német egyetem diákjai raktak össze. Az 1.003 kilométert a Bosch egyik tesztpályáján sikerült elérniük. A Schluckspecht E névre hallgató, igen különös külsejű autó még 2011 nyarán döntötte meg az előző rekordot, és most őt tarolta le Catalyst E2 Max, ami csaknem ráduplázott a németek járművére. "A tény, hogy a mi nehéz buszunk jobban teljesített, mint a nála 46-szor kisebb egyszemélyes elektromos jármű, hatalmas szó." - mondta a Proterra kereskedelmi vezetője, Matt Horton.

bus3

A közlekedés elektromossá tétele igazán az előnyünkre válik. Ugyan elsősorban az elektromos személyautók a legfontosabbak az iparban, de szerencsére egyre több területen jelennek meg, a fosszilis üzemanyagot használóval szemben is valóban megbízható elektromos járművek. A Tesla hamarosan bemutatja az elektromos teherautóját, a brit királyi posta már most használ számtalan elektromos furgont, a héten bemutattak egy elektromos luxus jahtot is, és most itt van a Proterra busza is.

Mivel ezen járművek hatása nagyon jól van dokumentálva, pontosan látjuk mennyivel kisebb nyomot hagyunk a természetben, ha módszeresen lecseréljük benzines vagy dízeles járműveinket. De a környezeti hatás mellett szinte minden más szempontból jobban járunk az elektromos járművekkel. Kezdetnek, az elektromos buszok sokkal olcsóbban tudnak megtenni egy kilométert, de mivel az elektromos motornak jóval kevesebb mozgó része van, ezért - elméletileg - ritkábban szorul javításra vagy karbantartásra.

Kétség kívül az elektromos járművekben van a jövő, és öröm látni, hogy a jövő folyamatosan közeledik, ahogy ezek a járművek lassan minden szempontból jobbak lesznek a fosszilis üzemanyagot használó társaiknál.

Forrás: https://electrek.co/

Rovat további cikkei

Akár 1 000 kilométerre nőhet az elektromos autók hatótávolsága

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a benzines és dízeles...

2018.03.14. - 07:00 tovább »

Meglepően sikeres a carsharing Budapesten

Még a figyelmetlenebb budapesti lakosoknak is feltűnhetett, hogy az utóbbi...

2018.03.12. - 22:00 tovább »

Megérkezett a Hyundai új elektromos autója

Hamarosan megkezdődik a Genfi Autószalon, a világ egyik legjobban várt...

2018.03.03. - 08:00 tovább »

Friss cikkek

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »