Öko-drive

Kína meghosszabbítja az elektromos autókra vonatkozó adókedvezményt

2017.12.30. - 15:00  |  Nincs hozzászólás

Az elektromos autók terjedését világszerte több országban támogatja az állam különböző módszerekkel. Egyes helyeken állami támogatást kapnak, akik elektromos autót vásárolnak, máshol, mint például Kínaában is, kevesebb adót kell fizetnie az elektromos autó vásárlónak.

Egy idő után azonban ezek a támogatások, és engedmények le fognak állni, ahogy egyre több és több elektromos autó lepi el az uatakat. Kínában 2018 januárjától vonták volna vissza az adókedvezményt, de a pénzügyminiszter bejelentette pár nappal az év vége előtt, hogy az “új elektromos autókra” (teljesen elektromos, hibrid, és hidrogén üzemanyagcellás autókra) vonatkozó kedvezményeket meghosszabbítják 2020 december 31-ig.

Az ilyen késői bejelentés arra enged következtetni, hogy a kormány már egy ideje tervezte a meghosszabbítást. A tervük azonban az információ visszatartásával valószínűleg az volt, hogy felrázzák a piacot, és ezzel ösztönözzék azokat embereket elektromos autók vásárlására, akik eddig csak fontolgatták a dolgot.

A hosszabítás azért rendkívül érdekes, mert Kínában 2019-től kezdve bevezetik a kötelező elektromos autó kvótát, aminek az első két évében továbbra is hatalmas adókedvezmény jár az új autók vásárlásánál.

A Reuters arról írt, hogy több autógyártó is kérte a kínai kormányt, hogy hosszabítsák meg a pénzügyi támogatást. Ezt a kérést arra az aggodalomra alapozták, hogy jelenleg még nem elég erős a vásárlói igény az elektromos autókra, hogy állami témogatás nélkül is magasak maradjanak az eladások.

1200px-Byd_e6_crossover1

A pénzügyminiszter elmondása alapján a hosszabítás segíteni fogja az innovációt és a fejlesztést ezen a területen. Kína azt reméli, hogy az elektromos autók piacán képes lesz felvenni a versenyt - vagy akár átvenni a vezető szerepet. Példának okáért a kínai BYD-et már olyan autómárkákkal emlegetik egy lapon, mint a Ford vagy a Nissan, ha arról van szó, melyik gyártó fogja uralni a kínai elektromos autó piacot.

Valószínűleg azonban az is közrejátszott a döntésben, hogy a kínani autó piac növekedése kissé lelassult 2017-ben. Az elektromos autók eladása továbbra is magabiztosan növekedik, évente 50 százalékkal, de a kormány is úgy látja, hogy ez nem elegendő ahhoz, hogy a piacon biztos lábakon álljon állami támogatás nélkül is.

Forrás: https://www.reuters.com/

Rovat további cikkei

Akár 1 000 kilométerre nőhet az elektromos autók hatótávolsága

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a benzines és dízeles...

2018.03.14. - 07:00 tovább »

Meglepően sikeres a carsharing Budapesten

Még a figyelmetlenebb budapesti lakosoknak is feltűnhetett, hogy az utóbbi...

2018.03.12. - 22:00 tovább »

Megérkezett a Hyundai új elektromos autója

Hamarosan megkezdődik a Genfi Autószalon, a világ egyik legjobban várt...

2018.03.03. - 08:00 tovább »

Friss cikkek

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »