Technika

Háztartási hulladékból energia a GE módszerével

2011.11.07. - 17:33  |  Nincs hozzászólás

A tiszta energia kapcsán sokkal több szó esik a szélturbinákról és a napenergiáról, mint a hulladéklerakókban keletkezett gázból nyert villamos energiáról. Itt jönnek be a képbe a GE „zöld” Jenbacher motorjai, amelyek lényegében azt teszik a depóniagázzal, amit a katicabogarak a levéltetvekkel.

A nagy teljesítményű motorok befalják és elégetik, majd tiszta villamos energiává alakítják a hulladéklerakókban keletkezett kellemetlen szagú – főként metánt, egy jelentős üvegházgázt tartalmazó – anyagokat.

A GE közleménye szerint cégük már 25 éve foglalkozik a hulladékban keletkező metán energiává alakításával; eddig 30 országban mintegy 1 650 Jenbacher motort telepített a hulladéklerakókban. Ezek a motorok együttesen több mint 1 650 megawatt villamos energiát termelnek, és több millió tonna üvegházgázt távolítanak el a légkörből.

A hulladéklerakók globális szinten mintegy 800 millió tonna metánt termelnek, mely 21-szer hatékonyabb hőcsapda, mint a szén-dioxid. Az Egyesült Államokban a hulladéklerakók jelentik a harmadik legnagyobb emberi eredetű metánforrást; 2009-ben az összes metángáz-kibocsátás 17%-át adták.

A főleg metánt tartalmazó földgázzal ellentétben a depóniagáz metánt és rengeteg szennyezőanyagot, például szén-dioxidot és nitrogént is tartalmaz. A depóniagáz a hulladéklerakóban oxigénmentes környezetben, a szerves anyagok rothadása során keletkezik. A Jenbacher motorokat kifejezetten arra tervezték, hogy a szennyezőanyagokat tartalmazó depóniagázt elégessék, és megújuló energiaforrássá alakítsák. A motorok változó gázminőség és ingadozó nyomás mellett, illetve a depóniagáz alacsony fűtőértéke ellenére is képesek teljes kapacitással üzemelni.

A technológiában rejlő lehetőségekre jó példa a vállalat legutóbbi beruházása a brazíliai Belo Horizonte hulladéklerakójában. A 160 hold alapterületű, 24 millió tonna háztartási hulladékot tároló hulladéklerakón négy Jenbacher J420-as motor működik majd, amelyek együttesen évi 5,5 megawatt villamos energiát termelnek – ez a mennyiség 60 000 brazil számára biztosítja az áramellátást. A metán elégetésének köszönhetően mintegy négy millió tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe. A hulladéklerakó a Kiotói Jegyzőkönyvben meghatározottak szerint karbon kredit jóváírásra jogosult.

Forrás: http://zipmagazin.hu

Rovat további cikkei

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Új technológiával próbálják még hatékonyabbá és gördülékenyebbé...

A sorozatgyártásban alkalmazott rendszerek, struktúrák és folyamatok...

2018.11.23. - 15:42 tovább »

Százezer eurót kap a legjobb európai villamosenergia-tárolással...

Nemzetközi pályázatot hirdetett a fenntartható energiával foglalkozó...

2018.11.04. - 19:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »