Technika

HERB a kreatív robot, aki a jövő szuperhőse lehet

2016.05.29. - 17:32  |  Nincs hozzászólás

A rendetlenség nagy kihívást jelenthet a robotoknak, azonban egy új software segíthet nekik megbirkózni a kaotikus környezettel, legyen az a Hold, vagy egy hűtőszekrény. A software-t a Carnegie Mellon Egyetemen fejlesztették, és felfedte a robotban rejlő kreatív problémamegoldási módszereket. “Mintha elkezdte volna kiaknázni egy szuperember képességeit.” mondta Siddhartha Srinivasa, utalva a Home Exploring Robot Butler-re (röviden HERB), ami egy kétkarú mobil-robot. “Csuklói” 270°-ban fordíthatóak, ami a software segítségével olyan viselkedést eredményezett, amire senki nem számított. Egy alkalommal a könyökét használta bölcső gyanánt, és úgy emelt fel egy tárgyat. “Néha túlságosan elvakít minket emberi mivoltunk.”

HERB-en kívül a software-t a NASA KRex robotján is tesztelték, aminek egy tárgyat kellett keresztültolnia egy akadályokkal teli pályán. Ezt a robotot a Holdra fogják majd küldeni, míg a HERB az otthoni zűrzavarra fókuszál.

Eddig a robotokat úgy készítették, hogy felvegyen egy tárgyat egy helyen és egy másikon letegye. Srinivasa azt mondta, hogy ez egy remek koncepció nagy gyárakban, de egy olyan helyen, ahol állandóan változó rendetlenség van, nem működik. És más bolygók felszínei nem olyanok, mint a gyárak raktárai, hanem folyamatosan más terepviszonyokkal kell megbirkóznia a robotoknak.

Az átrendezési tervező automatikusan megtalálja az egyensúlyt a két szélsőséges módszer között, vagyis a mindenen keresztülnyúló, csak a céltárgyra koncentráló és a minden mást az útból elpakoló technika között. A program úgy van tervezve, hogy a robot megértse a környezete fizikáját, felméri a tárgyakat, hogy mi az, amit eltolhat, megemelhet vagy mire léphet rá.

Egy problémával küszködnek még a tervezők, ugyanis a rendszer még csak úgy működik, hogyha a robot talál egy megoldást a problémára, és kifejlesztette a tervet, hogyan mozgassa a tárgyat, akkor a következő alkalommal már nem méri fel újra a terepet, hanem ismét megpróbálja kivitelezni az előző taktikát.

A kutatást a NASA, a National Science Foundation, a Toyota és a Haditengerészeti Kutatási Hivatal is támogatja

Forrás: http://zdnet.com

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »