Technika

Sötét a jövőnk: Rengeteg robot, még több munkanélküli

2017.03.30. - 21:38  |  Nincs hozzászólás

A technika korában felmerülnek kérdések az emberi fejlődés negatív hatásaival kapcsolatban. Így nem lehet elmenni amellett a dolog mellet sem, hogy miként fogja megváltoztatni a munka világát a robotok elterjedése.

Ez egy meglehetősen komplex téma, és egyáltalán nincs egyetértés az emberek között. Többen úgy vélik, hogy nem kell aggódnunk, mindig lesznek olyan területek, ahol nem lehet az embert helyettesíteni, míg mások aggodalmukat fejezik ki, hogy a munkásosztály az ipari forradalom óta nem volt ekkora, és számukra nincs más alternatíva. Eddig mindenki csak dobálózott a saját meglátásaival, de valós tényt nem nagyon közöltek.

Azonban most közölték egy kutatás eredményét, amit a National Bureau of Economic Research (NBER - Nemzeti Gazdasági Kutató Iroda) végzett, és végre valahára vannak konkrét számok a problémával kapcsolatban. Minden 1990 és 2007 között munkába állított robot átlagosan 6,2 ember munkahelyét szüntette meg. Ráadásul ezt a többi munkás sem kapta meg pénzben, hiszen a kutatás azt mutatta ki, hogy minden egyes munkába állított robot után 0,25-0,50 százalékkal csökkent a fizetése.

robot4

A kutatás szerzői, Daron Acemoglu (MIT) és Pascal Restrepo (Bostoni Egyetem) közgazdászok azt jósolják, hogy 2025-re, az aktív dolgozók száma akár 0,94-1,76 százalékkal is csökkenhet. Úgy becsülik, hogy addigra az USA lakossága eléri a 347,3 millió főt, ami azt jelenti, hogy 2025-re 3,3-6,1 millió munka szűnhet meg az automatizálásnak köszönhetően.

Csak a kutatás ideje alatt nagyjából 670.000 munkahely szűnt meg, ahol robotok vették át a munkát. És ez a szám csak növekedni fog, hiszen egyre több vállalat kezdi automatizálni a rendszerét, ráadásul a technológiai újítások is egyre több mindent tesznek lehetővé.

(150910) -- FOSHAN, Sept. 10, 2015 (Xinhua) -- Visitors watch an industrial robot operating at China International Internet Plus Exposition in Foshan, south China's Guangdong Province, Sept. 10, 2015. The three-day exposition kicked off here Thursday. (Xinhua/Liang Xu)(wjq)

A PricewaterhouseCooper azt jósolja, hogy az Egyesült Királyságban hamarosan a munkák 30 százalékát fogják automatizálni. Egy másik, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által végzett kutatás szerint a dél-ázsiai országokban, a következő 20 évben 137 millió ember munkája fog veszélybe kerülni a robotok terjedése miatt. De az automatizálás nem áll meg a munkások körében, hiszen egyre többen vélik úgy, hogy hamarosan a szellemi munkát is átvehetik majd a gépek.

Ez persze egy rendkívül sötét jövőt fest elénk, de a technika megállíthatalan, és belátható időn belül rengeteg ember veszíti majd el a munkáját. Viszont egyelőre nem kell aggódni, hiszen a törvényalkotók és a kutatók már dolgoznak a megoldáson. Sokan azt fontolgatják, hogy bevezetnek egy általános fizetést (Universal Basic Income, UBI), ami biztosítaná a

Forrás: https://www.recode.net/

Rovat további cikkei

Az USA következő szélerőmű farmján Tesla Powerpack gyűjtheti majd be a...

Az Egyesült Államokban szerencsére nem fordult fel fenekestül az élet...

2017.08.06. - 15:55 tovább »

Hyperloop épülhet az USA keletipartján

Világszerte egyre többen érzik úgy, hogy sosincs idejük. Az állandó...

2017.07.24. - 11:33 tovább »

Szó szerint féktelenül száguld majd az új Nissan Leaf, ugyanis nem lesz...

Az autóipar éveken át alig hozott lényeges újdonságot, azonban az utóbbi...

2017.07.20. - 18:29 tovább »

Friss cikkek

Nem biztos, hogy rossz lesz nekünk a klímaváltozás?

A globális felmelegedés körül annak ellenére heves viták vannak, hogy a...

2017.08.17. - 06:00 tovább »

Felhő formájú lámpa, ami lebeg és a zene ütemére “villámlik”

Szinte mindenki szereti néha feldobni otthonát valami különlegessel, valami...

2017.08.16. - 14:14 tovább »

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott...

2017.08.16. - 12:35 tovább »