Technika

Egy napernyő, amire valamiért még senki nem gondolt

2017.08.23. - 21:30  |  Nincs hozzászólás

Az egyszerű, de nagyszerű névvel illetett találmányokban néha bosszantó, hogy nem mi jöttünk rá egy ilyen, szinte magától értetődő dologra. A ShadeCraft legújabb eszközére is biztosan sokan fogják ezt mondani, mert meg kell hagyni, az ötlet szinte már kiáltott, hogy valaki valósítsa meg.

A Sunflower, vagyis napraforgóra keresztelt napernyő egy egészen fantasztikus kis ernyő. Nevéből kitalálható, hogy folyamatosan követi a nap mozgását, így gondok nélkül tudunk eltölteni alatta akár egy egész napot a kertben. Ez eddig nem is lenne túl nagy újdonság, hiszen számtalan hasonló próbálkozással találkozhattunk már, sőt ez a technológia a napelem gyártásban sem ismeretlen.

Azonban a Sunflower zsenialitása pont itt ütközik ki, hiszen a napernyő egy nagy napelem. Felülete követi a Nap irányát, így folyamatosan árnyék van alatta. A mozgáshoz szükséges motorokat természetesen napenergiával látja el az ernyő, a "felesleget" pedig akkumulátorokban raktározza el, amik akár további 72 órán át képesek működtetni a napernyőt. Vagy egy USB kábel segítségével élvezhetjük az árnyékot telefonunk vagy tabletünk társaságában.

A napernyő 310 centiméter magas, a felülete pedig 213 x 213 centi. 360 fokban képes forogni, a naprnyőt pedig 45 fokig meg tudják dönteni a motorok.

Ha eddig a Sunflower nem nyűgözött le senkit a maga egyszerűségével és zsenialitásával, akkor mondjuk, hogy a napernyő fel van szerelve szenzorokkal, amik érzékelik a levegő minőségét, az időjárást és a szelet. Ha a szél túl erős lesz, a Sunflower összecsukja magát, hogy megelőzze a balesetet. Mindezek mellett egy 360 fokos kamerával is fel van szerelve, ami szolgálhat biztonsági kameraként is vagy csak egy szimpla panoráma kameraként.

nap1

A napernyő egyébként elképesztően high-tech. Van benne WiFi és Bluetooth is, így az tud csatlakozni az okos-otthon hálózatára. A ShadeCraft készített egy applikációt is a napelem/napernyőhöz, így a tulajdonosok bármikor meg tudják nézni hogy milyen az idő ott, ahol van a napernyő. Ezen kívül van egy beépített mikrofon és hangszóró is, vagyis a hangunkkal is irányíthatjuk a napernyőt, vagy akár elindíthatjuk rajta kedvenc zenénket.

Sajnos az "egyszerű, de nagyszerű" dolgoknak megvan az a sajátossága, hogy mivel nem mi találtuk ki előbb, elkérik az árát, pláne ha ennyi mindennel van felszerelve. A Sunflower 2.700 dollár körül lesz majd kapható (kb 700.000 Ft), és valószínűleg 2018 elején fogják majd kiszállítani az első darabokat, legalább is ezt mondta a Bloombergnek a feltaláló, Armen Gharabegian.

Forrás: https://www.curbed.com/

Rovat további cikkei

Egy ketreces drón, ami megvédi a gépet és a csomagot is

A drónok védelme érdekében néhány gyártó egy gömb alakú ketreccel...

2017.09.13. - 18:57 tovább »

Mesterséges intelligencia labort hozott létre az IMB és az MIT

A mesterséges intelligencia egy rendkívül sokoldalú terület, melyben...

2017.09.13. - 08:00 tovább »

Itt a SpaceX Crew Dragon űrruhája

Egész eddig titok övezte, hogy a SpaceX Crew Dragon misszión résztvevői...

2017.09.11. - 06:00 tovább »

Friss cikkek

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

A következő 12-17 évben a szokásosnál is nagyobb lesz a sürgés New...

2017.09.25. - 22:46 tovább »

Trump meggondolta magát a klímaegyezménnyel kapcsolatban?

Trump elnökségének röpke 9 hónapja alatt már hozzászokhattunk ahhoz,...

2017.09.24. - 19:33 tovább »

Minden biciklis álma ez az elektromos pumpa

A kerékpárosok egyik legrosszabb rémálma a lapos kerék. Valószínűleg...

2017.09.24. - 11:23 tovább »