Technika

Egy napernyő, amire valamiért még senki nem gondolt

2017.08.23. - 21:30  |  Nincs hozzászólás

Az egyszerű, de nagyszerű névvel illetett találmányokban néha bosszantó, hogy nem mi jöttünk rá egy ilyen, szinte magától értetődő dologra. A ShadeCraft legújabb eszközére is biztosan sokan fogják ezt mondani, mert meg kell hagyni, az ötlet szinte már kiáltott, hogy valaki valósítsa meg.

A Sunflower, vagyis napraforgóra keresztelt napernyő egy egészen fantasztikus kis ernyő. Nevéből kitalálható, hogy folyamatosan követi a nap mozgását, így gondok nélkül tudunk eltölteni alatta akár egy egész napot a kertben. Ez eddig nem is lenne túl nagy újdonság, hiszen számtalan hasonló próbálkozással találkozhattunk már, sőt ez a technológia a napelem gyártásban sem ismeretlen.

Azonban a Sunflower zsenialitása pont itt ütközik ki, hiszen a napernyő egy nagy napelem. Felülete követi a Nap irányát, így folyamatosan árnyék van alatta. A mozgáshoz szükséges motorokat természetesen napenergiával látja el az ernyő, a "felesleget" pedig akkumulátorokban raktározza el, amik akár további 72 órán át képesek működtetni a napernyőt. Vagy egy USB kábel segítségével élvezhetjük az árnyékot telefonunk vagy tabletünk társaságában.

A napernyő 310 centiméter magas, a felülete pedig 213 x 213 centi. 360 fokban képes forogni, a naprnyőt pedig 45 fokig meg tudják dönteni a motorok.

Ha eddig a Sunflower nem nyűgözött le senkit a maga egyszerűségével és zsenialitásával, akkor mondjuk, hogy a napernyő fel van szerelve szenzorokkal, amik érzékelik a levegő minőségét, az időjárást és a szelet. Ha a szél túl erős lesz, a Sunflower összecsukja magát, hogy megelőzze a balesetet. Mindezek mellett egy 360 fokos kamerával is fel van szerelve, ami szolgálhat biztonsági kameraként is vagy csak egy szimpla panoráma kameraként.

nap1

A napernyő egyébként elképesztően high-tech. Van benne WiFi és Bluetooth is, így az tud csatlakozni az okos-otthon hálózatára. A ShadeCraft készített egy applikációt is a napelem/napernyőhöz, így a tulajdonosok bármikor meg tudják nézni hogy milyen az idő ott, ahol van a napernyő. Ezen kívül van egy beépített mikrofon és hangszóró is, vagyis a hangunkkal is irányíthatjuk a napernyőt, vagy akár elindíthatjuk rajta kedvenc zenénket.

Sajnos az "egyszerű, de nagyszerű" dolgoknak megvan az a sajátossága, hogy mivel nem mi találtuk ki előbb, elkérik az árát, pláne ha ennyi mindennel van felszerelve. A Sunflower 2.700 dollár körül lesz majd kapható (kb 700.000 Ft), és valószínűleg 2018 elején fogják majd kiszállítani az első darabokat, legalább is ezt mondta a Bloombergnek a feltaláló, Armen Gharabegian.

Forrás: https://www.curbed.com/

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az...

2018.07.02. - 09:56 tovább »