Technika

Szőnyegként kitekerhető napelem

2017.10.06. - 13:27  |  Nincs hozzászólás

Annak ellenére, hogy szinte bárhol lehetne hasznosítani valamilyen megújuló energiaforrást, sajnos sok esetben mégsem lehet a ma használatos eszközöket bevetni. Leggyakrabban a földrajzi elhelyezkedéssel van probléma, hiszen a szükséges alkatrészeket nehezen lehet oda eljuttatni, de ugyan ez a helyzet áll fent egy katasztrófa esetén, amikor egy terület gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól.

Ilyen esetekben szinte mindig szükség van egy gyors megoldásra, és a szőnyeg módjára fel- és kitekerhető napelemek garantálhatják is ezt. Az Egyesült Királyságban, Walestől nem messze egy szigeten szeretnék kipróbálni az új technológiát. Remélhetőleg ez elegendő lesz a sziget folyamatos áramellátásának biztosításához.

solar1

A rugalmas napelemek meglepő mód sokkal nagyobb energia kapacitással operálnak, mint szilárd társai. Láthattuk már korábban, hogy ezt sok gyártó örömmel használja ki, így születhetett meg például a csoki méretűre feltekerhető napelem, ami bármikor jól jöhet, ha telefonunk épp készül lemerülni. A brit Renovagen most ezt a technológiát át szerette volna ültetni ipari méretekbe, ebből született meg a most tesztelt kitekerhető napelem, a Rapid Roll Solar PV.

Az RRS több rugalmas napelem panelből áll, amit akár két perc alatt ki is lehet tekerni a szállító furgon hátuljáról, hogy az 11 kW energiát generáljon. Egy nagyobb verziót is tesztelnek, az egy konténerből tekerhető ki, nagyjából egy óra alatt, viszont az már 300 kW energiát képes biztosítani.

solar2

A Flat Holm-sziget egy aprócska sziget Walestől nem messze a tengeren. Ugyan állandó lakosai nincsenek, de sok turista látogat ide, hogy megcsodálja az élőlényeket és a természetet. Ezen felül pedig található még rajta egy kocsma és egy világítótorony is. A minimális infrastruktúrát eddig kisebb napelemekkel és dízeles generátorokkal látták el, de szeretnének egy sokkal tisztább és állandó megoldást találni az energia problémára, tekintve, hogy várhatóan megnő majd a látogatók száma a következő években.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Egy jó ‘mászó robothoz’ a legjobb mintaként szolgálhat a...

A csótányok elsőre talán a Föld legkevésbé ispiráló élőlényeinek...

2018.02.15. - 10:30 tovább »

Hivatalosan is a Falcon Heavy a történelem eddigi legerősebb működő...

Elérkezett annak a fontos eseménynek a napja, amiről olvashattak már egy...

2018.02.08. - 11:42 tovább »

Olyan műholdat lő fel a NASA, ami a természeti jelenségek ionoszférára...

A műhold 35.405 km-es magasságból fog felvételeket készíteni a Földről,...

2018.01.30. - 22:00 tovább »

Friss cikkek

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »