Technika

Szőnyegként kitekerhető napelem

2017.10.06. - 13:27  |  Nincs hozzászólás

Annak ellenére, hogy szinte bárhol lehetne hasznosítani valamilyen megújuló energiaforrást, sajnos sok esetben mégsem lehet a ma használatos eszközöket bevetni. Leggyakrabban a földrajzi elhelyezkedéssel van probléma, hiszen a szükséges alkatrészeket nehezen lehet oda eljuttatni, de ugyan ez a helyzet áll fent egy katasztrófa esetén, amikor egy terület gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól.

Ilyen esetekben szinte mindig szükség van egy gyors megoldásra, és a szőnyeg módjára fel- és kitekerhető napelemek garantálhatják is ezt. Az Egyesült Királyságban, Walestől nem messze egy szigeten szeretnék kipróbálni az új technológiát. Remélhetőleg ez elegendő lesz a sziget folyamatos áramellátásának biztosításához.

solar1

A rugalmas napelemek meglepő mód sokkal nagyobb energia kapacitással operálnak, mint szilárd társai. Láthattuk már korábban, hogy ezt sok gyártó örömmel használja ki, így születhetett meg például a csoki méretűre feltekerhető napelem, ami bármikor jól jöhet, ha telefonunk épp készül lemerülni. A brit Renovagen most ezt a technológiát át szerette volna ültetni ipari méretekbe, ebből született meg a most tesztelt kitekerhető napelem, a Rapid Roll Solar PV.

Az RRS több rugalmas napelem panelből áll, amit akár két perc alatt ki is lehet tekerni a szállító furgon hátuljáról, hogy az 11 kW energiát generáljon. Egy nagyobb verziót is tesztelnek, az egy konténerből tekerhető ki, nagyjából egy óra alatt, viszont az már 300 kW energiát képes biztosítani.

solar2

A Flat Holm-sziget egy aprócska sziget Walestől nem messze a tengeren. Ugyan állandó lakosai nincsenek, de sok turista látogat ide, hogy megcsodálja az élőlényeket és a természetet. Ezen felül pedig található még rajta egy kocsma és egy világítótorony is. A minimális infrastruktúrát eddig kisebb napelemekkel és dízeles generátorokkal látták el, de szeretnének egy sokkal tisztább és állandó megoldást találni az energia problémára, tekintve, hogy várhatóan megnő majd a látogatók száma a következő években.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »