Technika

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

2017.10.18. - 18:00  |  Nincs hozzászólás

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre határozottabban fordulunk a megújuló energiaforrások felé. Egy, a Stanford University által vezetett kutatás most talán meg is találta az eddigi legjobb alternatívát a lítiumos akkumulátorokra. 80%-kal olcsóbb az előállítása, mint egy ugyan olyan kapacitású lítium ion akkumulátornak.

Jelenleg a lítium ion akkumulátorok uralják a piacot, de a Stanford szerint a nátrium ion akkumulátorok hatalmas versenytársat jelenthetnek, ha azt vesszük figyelembe mennyibe kerül és mennyi energiát képes tárolni egy akku. Elmondásuk szerint egy tonna lítium kibányászása és finomítása 15.000 dollárba kerül, míg az általuk használt, "széles körben elérhető nátrium alapú elektróda" tonnája mindössze 150 dollárba kerül.

"Talán teljesítményben semmi nem fogja meghaladni a lítium ion képességeit, de ez az anyag olyan ritka és drága, hogy kénytelenek vagyunk egy hasonló kapacitással és teljesítménnyel bíró, de ugyanakkor olcsóbb megoldást találni. Olyan rém egyszerű elemre kell gondolni, mint a nátrium." - mondta a Stanford vegyészmérnöke, Zhehan Bao.

soda2

A nátrium alapú elektródában pozitív töltésű ionok, nátrium és egy negatív töltésű ion, myo-inostiol vannak. Az utóbbival valószínűleg sehol nem találkoztunk korábban, a Stanford is elmondta, hogy ez a formula még gyerekcipőben jár. Rizskorpából vagy kukorica feldolgozás melléktermékéből nyerik ezt az anyagot. Akár csak a nátriumból, ebből is bőségesen akad.

A kutatók ugyan már bemutatták, hogy a nátrium alapú akkumulátorok is képesek ugyan azt a szintet hozni, mint lítiumos társaik, jelentősen olcsóbban, a céljuk, hogy tovább tökéletesítsék a modellt. Már optimalizálták a töltési ciklust és a katódot, de Yi Cui, az egyik mérnök szerint a foszfor anód optimalizálásával hatékonyabbá tudnák tenni az akkumulátort.

Forrás: https://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Egy jó ‘mászó robothoz’ a legjobb mintaként szolgálhat a...

A csótányok elsőre talán a Föld legkevésbé ispiráló élőlényeinek...

2018.02.15. - 10:30 tovább »

Hivatalosan is a Falcon Heavy a történelem eddigi legerősebb működő...

Elérkezett annak a fontos eseménynek a napja, amiről olvashattak már egy...

2018.02.08. - 11:42 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »