Technika

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

2017.10.18. - 18:00  |  Nincs hozzászólás

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre határozottabban fordulunk a megújuló energiaforrások felé. Egy, a Stanford University által vezetett kutatás most talán meg is találta az eddigi legjobb alternatívát a lítiumos akkumulátorokra. 80%-kal olcsóbb az előállítása, mint egy ugyan olyan kapacitású lítium ion akkumulátornak.

Jelenleg a lítium ion akkumulátorok uralják a piacot, de a Stanford szerint a nátrium ion akkumulátorok hatalmas versenytársat jelenthetnek, ha azt vesszük figyelembe mennyibe kerül és mennyi energiát képes tárolni egy akku. Elmondásuk szerint egy tonna lítium kibányászása és finomítása 15.000 dollárba kerül, míg az általuk használt, "széles körben elérhető nátrium alapú elektróda" tonnája mindössze 150 dollárba kerül.

"Talán teljesítményben semmi nem fogja meghaladni a lítium ion képességeit, de ez az anyag olyan ritka és drága, hogy kénytelenek vagyunk egy hasonló kapacitással és teljesítménnyel bíró, de ugyanakkor olcsóbb megoldást találni. Olyan rém egyszerű elemre kell gondolni, mint a nátrium." - mondta a Stanford vegyészmérnöke, Zhehan Bao.

soda2

A nátrium alapú elektródában pozitív töltésű ionok, nátrium és egy negatív töltésű ion, myo-inostiol vannak. Az utóbbival valószínűleg sehol nem találkoztunk korábban, a Stanford is elmondta, hogy ez a formula még gyerekcipőben jár. Rizskorpából vagy kukorica feldolgozás melléktermékéből nyerik ezt az anyagot. Akár csak a nátriumból, ebből is bőségesen akad.

A kutatók ugyan már bemutatták, hogy a nátrium alapú akkumulátorok is képesek ugyan azt a szintet hozni, mint lítiumos társaik, jelentősen olcsóbban, a céljuk, hogy tovább tökéletesítsék a modellt. Már optimalizálták a töltési ciklust és a katódot, de Yi Cui, az egyik mérnök szerint a foszfor anód optimalizálásával hatékonyabbá tudnák tenni az akkumulátort.

Forrás: https://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat....

2017.11.12. - 13:33 tovább »

Szépen épül Elon Musk alagútja Los Angeles alatt

Az alagutak fúrása általában egy rendkívül küzdelmes és lassú munka....

2017.10.30. - 16:48 tovább »

Jövőre megkezdi a Mars Ice Home tesztelését a NASA

Kétség kívül az emberiség következő hatalmas ugrása az űrkutatás...

2017.10.30. - 11:00 tovább »

Friss cikkek

Szigeteléssel a szállópor koncentráció is csökkenthető

Magyarországon 70%-ban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon...

2017.11.20. - 13:16 tovább »

Megválik szénbányáitól a világ egyik legnagyobb bányász vállalata

Mi sem mond többet a globális energia kérdésről, mint az, hogy a világ...

2017.11.12. - 14:35 tovább »

Új Delhiben a levegő olyan, mintha 45 cigarettát szívnánk el egy nap

India ugyan remekül halad egy tisztább jövő felé, számtalan megújuló...

2017.11.10. - 08:00 tovább »