Technika

Nátrium alapú akkumulátort fejlesztettek a Stanford Egyetemen

2017.10.18. - 18:00  |  Nincs hozzászólás

A legjobb akkumulátor megtalálása kulcsfontosságú korunkban, hiszen egyre határozottabban fordulunk a megújuló energiaforrások felé. Egy, a Stanford University által vezetett kutatás most talán meg is találta az eddigi legjobb alternatívát a lítiumos akkumulátorokra. 80%-kal olcsóbb az előállítása, mint egy ugyan olyan kapacitású lítium ion akkumulátornak.

Jelenleg a lítium ion akkumulátorok uralják a piacot, de a Stanford szerint a nátrium ion akkumulátorok hatalmas versenytársat jelenthetnek, ha azt vesszük figyelembe mennyibe kerül és mennyi energiát képes tárolni egy akku. Elmondásuk szerint egy tonna lítium kibányászása és finomítása 15.000 dollárba kerül, míg az általuk használt, "széles körben elérhető nátrium alapú elektróda" tonnája mindössze 150 dollárba kerül.

"Talán teljesítményben semmi nem fogja meghaladni a lítium ion képességeit, de ez az anyag olyan ritka és drága, hogy kénytelenek vagyunk egy hasonló kapacitással és teljesítménnyel bíró, de ugyanakkor olcsóbb megoldást találni. Olyan rém egyszerű elemre kell gondolni, mint a nátrium." - mondta a Stanford vegyészmérnöke, Zhehan Bao.

soda2

A nátrium alapú elektródában pozitív töltésű ionok, nátrium és egy negatív töltésű ion, myo-inostiol vannak. Az utóbbival valószínűleg sehol nem találkoztunk korábban, a Stanford is elmondta, hogy ez a formula még gyerekcipőben jár. Rizskorpából vagy kukorica feldolgozás melléktermékéből nyerik ezt az anyagot. Akár csak a nátriumból, ebből is bőségesen akad.

A kutatók ugyan már bemutatták, hogy a nátrium alapú akkumulátorok is képesek ugyan azt a szintet hozni, mint lítiumos társaik, jelentősen olcsóbban, a céljuk, hogy tovább tökéletesítsék a modellt. Már optimalizálták a töltési ciklust és a katódot, de Yi Cui, az egyik mérnök szerint a foszfor anód optimalizálásával hatékonyabbá tudnák tenni az akkumulátort.

Forrás: https://newatlas.com/

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »