Technika

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

2017.11.12. - 13:33  |  Nincs hozzászólás

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat. Ezek a készülékek elengedhetetlen részei lettek az életünknek, és velük már képesek vagyunk figyelni az egészségünket, különböző dolgokat csinálni az autónkkal, vagy akár a virtuális valóságba is beugorhatunk.

Kétség kívül, a telefonok megváltoztatták az életünket. Azonban ez a változás egy óriási akadályt is hozott magával. A sok új funkciót, amik életünk könnyebbé tételét szolgálják ugyanis arányosan sokkal több energiát emésztenek fel, mint a szimpla telefonálás. Míg régen egy mobiltelefont elég volt hetente egyszer vagy kétszer töltőre tenni, manapság szinte senki nem indul el az életmentő kábelek, de minimum egy hordozható akkumulátor nélkül.

Ennek megoldására már persze érkeztek megoldások, mint a vezeték nélküli energiaátvitel vagy a felhasználó által generált kinetikus energia elraktározása, de egyik sem volt képes olyan szintű változást hozni, amivel az ipar minden résztvevője egyet tudna érteni, hogy ebbe az irányba kell mozdulni. Ennek több oka van, lehet hogy a technológia nagyon drága, vagy esetleg helyigényes, így egy drágább és nagyobb telefont kellene eladni az embereknek, ami nehezére esne még a legrátermettebb marketingeseknek is. Azonban kutatók egy csoportja most előállt egy új töltési módszerrel.

 

A francia energia vállalat, a Dracula Technologies tudósai kifejlesztették az úgynevezett "LAYER" technológiát (Light As Your Energetic Response), aminek a segítségével fénnyel tudjuk tölteni a telefonokat. A LAYER vékony, rugalmas napelemekből álló réteg, amit tintasugaras nyomtatóval lehet gyártani.

Ez a rendkívül költséghatékony, összehajtható lap áramvezető műanyagból áll, ami képes energiát generálni természetes vagy akár mesterséges fényből is. Ezáltal a LAYER sokkal megbízhatóbb és hasznosabb, mint bármilyen alternatív töltési módszer, amivel eddig előálltak. Ezt a műanyag réteget akár közvetlenül a készülékre is rá lehet "nyomtatni", vagy akár olyan helyre is lehet rakni, ahol több fény éri, mondjuk egy hátizsákra.

Ezeket a napelemeket nagyjából egy óra alatt ki is lehet nyomtatni és személyre szabhatjuk az alakját, a színét, sőt akár áttetszővé is tehetjük azt. A kutatók most azon dolgoznak, hogy lerövidítsék azt az időt, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen napelem feltöltsön egy telefont, de már egészen biztosak benne, hogy hamarosan élesben is lehet majd őket használni, és nyugodtan támaszkodhatunk majd rájuk. "Képzeljék el, hogy rányomtatják az anyagot egy pólóra, és utána azzal töltik majd a telefonjaikat. [...] Pár hónapon belül már képesek leszünk gyorsan feltölteni egy mobiltelefont." - magyarázta Sadok Ben Dkhil, a Dracula Technologies egyik fizikusa.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »