Technika

Napelemes mobiltöltő, amit akár a telefonra is rakhatunk

2017.11.12. - 13:33  |  Nincs hozzászólás

Manapság a telefonálásnál sokkal többre használjuk az okostelefonjainkat. Ezek a készülékek elengedhetetlen részei lettek az életünknek, és velük már képesek vagyunk figyelni az egészségünket, különböző dolgokat csinálni az autónkkal, vagy akár a virtuális valóságba is beugorhatunk.

Kétség kívül, a telefonok megváltoztatták az életünket. Azonban ez a változás egy óriási akadályt is hozott magával. A sok új funkciót, amik életünk könnyebbé tételét szolgálják ugyanis arányosan sokkal több energiát emésztenek fel, mint a szimpla telefonálás. Míg régen egy mobiltelefont elég volt hetente egyszer vagy kétszer töltőre tenni, manapság szinte senki nem indul el az életmentő kábelek, de minimum egy hordozható akkumulátor nélkül.

Ennek megoldására már persze érkeztek megoldások, mint a vezeték nélküli energiaátvitel vagy a felhasználó által generált kinetikus energia elraktározása, de egyik sem volt képes olyan szintű változást hozni, amivel az ipar minden résztvevője egyet tudna érteni, hogy ebbe az irányba kell mozdulni. Ennek több oka van, lehet hogy a technológia nagyon drága, vagy esetleg helyigényes, így egy drágább és nagyobb telefont kellene eladni az embereknek, ami nehezére esne még a legrátermettebb marketingeseknek is. Azonban kutatók egy csoportja most előállt egy új töltési módszerrel.

 

A francia energia vállalat, a Dracula Technologies tudósai kifejlesztették az úgynevezett "LAYER" technológiát (Light As Your Energetic Response), aminek a segítségével fénnyel tudjuk tölteni a telefonokat. A LAYER vékony, rugalmas napelemekből álló réteg, amit tintasugaras nyomtatóval lehet gyártani.

Ez a rendkívül költséghatékony, összehajtható lap áramvezető műanyagból áll, ami képes energiát generálni természetes vagy akár mesterséges fényből is. Ezáltal a LAYER sokkal megbízhatóbb és hasznosabb, mint bármilyen alternatív töltési módszer, amivel eddig előálltak. Ezt a műanyag réteget akár közvetlenül a készülékre is rá lehet "nyomtatni", vagy akár olyan helyre is lehet rakni, ahol több fény éri, mondjuk egy hátizsákra.

Ezeket a napelemeket nagyjából egy óra alatt ki is lehet nyomtatni és személyre szabhatjuk az alakját, a színét, sőt akár áttetszővé is tehetjük azt. A kutatók most azon dolgoznak, hogy lerövidítsék azt az időt, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen napelem feltöltsön egy telefont, de már egészen biztosak benne, hogy hamarosan élesben is lehet majd őket használni, és nyugodtan támaszkodhatunk majd rájuk. "Képzeljék el, hogy rányomtatják az anyagot egy pólóra, és utána azzal töltik majd a telefonjaikat. [...] Pár hónapon belül már képesek leszünk gyorsan feltölteni egy mobiltelefont." - magyarázta Sadok Ben Dkhil, a Dracula Technologies egyik fizikusa.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára...

2018.02.20. - 10:33 tovább »

Egy jó ‘mászó robothoz’ a legjobb mintaként szolgálhat a...

A csótányok elsőre talán a Föld legkevésbé ispiráló élőlényeinek...

2018.02.15. - 10:30 tovább »

Hivatalosan is a Falcon Heavy a történelem eddigi legerősebb működő...

Elérkezett annak a fontos eseménynek a napja, amiről olvashattak már egy...

2018.02.08. - 11:42 tovább »

Friss cikkek

Hollandia vízre telepítene egy hatalmas napelem farmot

Nyugat-Európában egyre több megújuló energia projektről lehet híreket...

2018.02.21. - 06:00 tovább »

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés...

2018.02.20. - 12:00 tovább »

Extrém vízálló táska az extrémsportok kedvelőinek

Földünk felületének több, mint 70% víz. Komoly munkák árán tudtuk csak...

2018.02.19. - 23:26 tovább »