Technika

Tűzoltó robotot tesztelt az olasz Műszaki Intézet

2018.02.26. - 08:30  |  Nincs hozzászólás

A robotika fejlődésének köszönhetően egyre több területen jelennek meg robotok, akik helyettünk végzik majd el a munkát. Persze egy pizzakészítő robotot sokkal könnyebb megépíteni és beprogramozni, mint egy olyat, aminek emberéhez hasonló, komplex mozdulatokat kell elvégeznie, de az utóbbi években hatalmas ugrás volt megigyelhető ezen a téren.

A mérnökök egyre bonyolultabb mozdulatokat képesek végrehajtani a robotokkal, továbbá az egyensúlyuk is sokat javult, így nem esnek hasra a harmadik lépcsőfokon. Így már tényleg az egészen ember-szerű robotok is magabiztosan tudnak ellátni bizonyos feladatokat. Például az USA haditengerészete a SAFFiR-ral közösen alkotott meg egy kísérleti tűzoltó robotot, amit gond nélkül be lehet küldeni olyan helyekre is, ahova ember még a legfejlettebb védőruhában sem tudna behatolni. Most ennek a robotnak akadt egy kihívója.

Az olasz IIT - Institutio Italiano di Technologia sikeresen tesztelt egy új, továbbfejlesztett WALK-MAN humanoid robotot, amit kifejezetten arra terveztek, hogy segítse a tűzoltók munkáját.

A WLAK-MAN egy nagy, közös Európai Unió által finanszírozott program volt, amit 2013-ban kezdtek fejleszteni a Pisai Egyetemen, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne, svájci intézetben, a német Karlsrruhe Institute of Technology-ban és a belga Université Catholique de Louvain-ban. A robot első, végleges veriója 2015-ben készült el.

A WALK-MAN-t egy ember irányítja, aki egy speciális ruhát viselve irányíthatja a robotot. Az új WALK-MAN célja, hogy behatoljon az épületbe, megtalálja a tüzet, majd egy poroltó segítségével eloltsa azt. A robot fejébe beszereltek egy 3D lézer-szkennert, mikrofonokat és kamerákat is, amik élő felvételt küldenek az irányítónak, hogy lássa azt, amit a robot is lát. Magát a robotot 32 motor mozgatja, amihez tartozik egy komplex irányító berendezés is, amivel a robot testét tudja irányítani az irányító. A WALK-MAN kezében, lábában és csípőjében olyan szenzorok kaptak helyet, amik segítik egyensúlyban tartani a robotot.

walk-man-firefighting-robot-1

Az új WALK-MAN 185 centi magas, és 102 kg, 31 kiloval könnyebb, mint az eredeti. Ezt a jelentős súlycsökkenést főleg azzal érték el, hogy a komplex felsőtestben sok elemet lecseréltek magnézium ötvözetre. Mivel az egész gép könnyebb, gyorsabban is tud mozogni, könnyebben tud korrigálni, ami nagyban segített abban, hogy az egyensúlyát meg tudja tartani. Ráadásul a teljes robot sokkal kompaktabb, így egy hagyományos ajtón is könnyedén befér. Az akkumulátorok képesek 2 órán át működtetni a  WALK-MAN-t, ezalatt a robotot lehet használni tűzoltásra, és a tűzoltók munkájának megkönnyítésére.

További újítás, hogy a robot keze sokkal könnyebb lett, és már jobban hasonlít egy emberi kézre, az ujjak és a tenyér mérete sokkal arányosabb, mint volt. Ez azt jelenti, hogy könnyebben meg tud fogni olyan tárgyakat is, amiket kifejezetten emberi kézbe terveztek, például jelen esetben egy poroltó készüléket. Emellett erősebb motorokat raktak a karokba, így már karonként akár 10 kilogrammot is képes felemelni, a korábbi 7-7 kiloval szemben.

A legutóbbi tesztelések során a robot képes volt kinyitni egy ajtót, hogy bejusson a szobába. Ott megtalálta és elzárta a gázcsapot, hogy megállítsa a szimulált szivárgást, elvette az útban lévő törmelékeket, majd a tűzhöz ment és eloltotta azt egy tűzoltó készülékkel. Ha a további tesztek is sikeresnek bizonyulnak, pár éven belül megjelenhetnek ezek a robotok a tűzoltóállomásokon, és a nehezen megközelíthető helyekre őket fogják mejd beküldeni, így olnyaok életét is képesek lesznek megmenteni a tűzoltók, akiket a robot nélkül nem tudtak volna kimenteni.

Ebben a videóban megézhető a teszt.

Forrás: https://www.eurekalert.org/

Rovat további cikkei

A Roborace versenyautója mutatta meg, az önvezető technológia igenis...

Úgy tűnik, vannak olyan gyártók, amelyek korlátozások között ugyan, de...

2018.07.17. - 08:41 tovább »

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Friss cikkek

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Ismét lehet pályázni az Ozone Zöld-díjra

Kilencedik alkalommal lehet pályázni az OzoneTV Zöld-díjára, amely a...

2018.07.13. - 10:19 tovább »

Hivatalos fotókon a bemutatás előtt álló Audi e-tron utastere

Egy keveset még várnunk kell rá, ám az Audi hamarosan bemutatja e-Tron...

2018.07.05. - 08:09 tovább »