Technika

Leszámol a hideggel a fűthető, Mercury kabát

2018.02.27. - 00:11  |  Nincs hozzászólás

A kütyük világában az a legszebb, hogy sok esetben két, kicsit eltérő dolog ötvözetéből valami igazán rendkívüli és meglehetősen hasznos dolog tud kisülni. Ez most sincs másként a Mercury névre keresztelt kabáttal sem, ami egyszerre ötvözi az önfűtő kabátokat és használója által betáplált rengeteg adatot.

Számtalan okos otthoni termosztátot láthattunk már az elmúlt években, ha kicsit odafigyeltünk erre a technológiai újításra. Akik nem teljesen vannak tisztában azzal, hogy ez mit takar, ezek a termosztátok idővel megtanulják, hogy milyen hőmérsékletűen szeretjük a szobáinkat, az év, vagy akár a nap bizonyos szakaszaiban. Azonban ez nem segít rajtunk ha épp a hidegbe készülünk kimenni. Tekintettel arra, hogy kicsiny hazánkat épp egy tundrai hideg öntötte el, meglehetősen aktuális a téma.

Persze érkeztek már olyan kabátok is, amik fűtőszálak segítségével tartották melegen a viselőjét, ha a bélés nem bizonyulna elegendőnek. A két technológiát azonban most először alkalmazzák együtt sikeresen, és egy bostoni ruhagyártó, a Ministry of Supply az otthoni okos termosztátokat becsempészi a kabátokba is. Be is mutatták a Mercury, azaz Merkúr névre keresztelt kabátot, ami idővel igazodik a viselője preferált hőmérsékletéhez és mindig a megfelelő hőfokon tartja a kabátot.

mercury-jacket-7

A kabát poliészter és poliuretán keverékéből készült, aminek köszönhetően vízlepergető és szélálló. A tervezők szerint hagyományos kabátnak is használható, mivel a szénszálas melegítő elemek csupán 100 grammal növelik meg a kabát egyébkénti súlyát. Egyébként egy USB-vel tölthető 100 mAh-s akkumulátor végzi el a fűtés feladatát.

A Mercury azonnal elkezd fűteni, amint azt felveszik. Egy előre beállított program reagál a viselő testhőjére és a mozgására, amt egy beépített mozgás- és hőérzékelővel figyel. Ez röviden azt jelenti, hogy lehet, más hőmérsékletre fogja állítani magát, ha épp sétálunk, futunk, vagy állunk a kabátban. Nem ez az első ehhez hasonló kabát, de a Mercury-nak még van egy két trükkje, amivel eddig egytlen kabát sem büszkélkedhetett. A mesterséges intelligenciából ismert gépi tanulást használja, hogy igazodjon a viselő szokásaihoz és kívánt hőmérsékletéhez. Alapvetően minél többször állítjuk be pontosan a kabátot, a jövőben annál pontosabban fogja ezt magától megtenni. Még az igazán fázósak is örülhetnek, ugyanis akár 57 Celsius-fokig képes fűteni a kabát belsejét.

A kabát hőmérsékletét egy telefonos applikáció segítségével állíthatjuk be, de az Amerikában egyre terjedő, Alexa vagy Echo, személyi asszisztenssel is kompatibilis, vagyis indulás előtt odaszólhatunk a készüléknek, hogy melegítse elő nekünk a kabátot. Az egyik zsebe kapott egy vezeték nélküli töltőt is, így ha oda csúsztatjuk a telefonunkat, akkor képes akár azt is tölteni, persze csak ha a telefonunk táölthető vezetékek nélkül is.

mercury-jacket-6

Egyéb extrák közé tartozik, hogy a zsebeket külön lehet melegíteni, így kezünk sem fog lefagyni a nagy hidegben, ráadásul az akkumulátor eltávolításával bátra tisztítható mosógépben is a jet black és navy kék színekben érkező kabát. Az említett akkumulátor egyébként 4,5 órát bír fűteni, ha mindent feltekerünk a maximumra, de gazdaságos használat mellett akár egy hetet is kibír.

Na de mennyibe kerülhet egy ilyen kabát? Nos erre így konkrétan nincs válasz, mivel a Ministry of Suplly egyelőre Kickstarteren keres támogatókat, és 72 000 dollárt (kb 18 millió forint) szerettek volna összegíűjteni, hogy elkezdhessék gyártani is. Azonban ezt a célt jóval túlszárnyalták, és jelenleg 322 000 dollárnál jár a kampány (kb. 81,7 Millió forint). Azonban, mint ahogy az lenni szokott a támogatók gyakorlatilag előrendelhetik maguknak a kabátot, és ez most sincs másként. A Mercury mellény változata 195 dollárért (kb. 50 000 forintért), maga a kabát pedig 295 dollárért (kb 75 000 forintért) kaparintható meg.

Forrás: https://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Az ABB új elektromos hajtású vízitaxit mutatott be

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új...

2018.05.14. - 12:01 tovább »

Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást...

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel...

2018.04.24. - 08:08 tovább »

Intelligens chip került az adidas új futócipőibe

Limitált számban érkeznek az óceáni műanyagból készült Parley...

2018.04.16. - 08:16 tovább »

Friss cikkek

Formula E közútra: 1200 lóerős Audi RS 3 a Schaefflertől

Négy elektromos motor hajtja a Schaeffler 4ePerformance koncepciót, ami a...

2018.05.31. - 17:34 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az...

2018.05.16. - 15:53 tovább »